“Uyum” Otizmli Çocuklar İçin Eğitim Merkezi

“Uyum” Otizmli Çocuklar İçin Eğitim Merkezi

Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 3. sınıf öğrencisi Ahmet Furkan Tırpan’ın Araştırma Görevlisi Dilara Sena Kılıç ile birlikte 2019-2020 Güz Dönemi Mimari Proje IV kapsamında tasarladığı proje.

Uyum Otizmli Çocuklar İçin Eğitim Merkezi Yalova’nın merkezinin Bahçelievler Mahallesi’nde Gazipaşa Caddesi ve Fatih Caddesi arasındaki parselde yer almaktadır.

Proje öncesinde otizmli bireylerin duyusal özellikleri, motor gelişim özellikleri, sosyal gelişim özellikleri, dil ve iletişim özellikleri, zihinsel gelişim özellikleri, davranış özellikleri ve özel becerileri araştırıldı. Otizmli bireylerin sosyal yaşamdan soyutlanıldığı düşünülerek yapının bulunduğu kent ile uyum içinde olması,kentli için de uğrak bir nokta olması ana tasarım konseptini oluşturdu.

Fatih Caddesi’nin insanların yoğun olarak kullandığı ve kafelerin, sosyal yaşam alanlarının bulunduğu bir aks olması sebebiyle yapının o caddeye bakan kısmına öğrencilerin de mutfağında çalışabileceği bir kafe, ortak olarak kullanılacak oyun parkı ve Otizmle ilgili farkındalık oluşturacak tabloların da yer aldığı oturma elemanları konumlandırılarak kent ile yapı arasında etkileşim kuruldu.

Yapı tek bir kütle olarak değil kullanıcı tiplerine göre idare, spor salonu, yemekhane, anaokulu, ilköğretim 1.ve 2.kademe, kafeterya birimi olarak 6 parçaya ayrıldı. Bu 6 parçaya ulaşım merkezi bi aks oluşturarak sağlandı ve bu ana aksta oturma elemanları, yeşil duvarlar, saksılıklar konumlandırılarak bir Yeşil Koridor oluşturuldu. Yapının bulunduğu arazinin en üst kotu ile en alt kotu arasındaki 3 metrelik kot farkından yararlanılarak yapıya hareketlilik katıldı. Engelli bireylere uygun eğimli rampalarla sağlanan yeşil koridorda ara sahanlıklar oluşturuldu ve bu sahanlıklardan birimlere girişler verildi.

Yapıda otizmli öğrencilerin hassasiyeti düşünülerek çok katlı bir planlamaya gidilmedi. Sadece ilköğretim birimi 2 katlı olarak çözülürken 1.kata ulaşım rampa ile sağlandı.

Eğitim birimlerinde kapalı mekanlarda grup derslikleri, bireysel derslikler, oyun odaları, atölye birimleri tasarlandı. Açık, yarı açık ve kapalı mekanların uyum içerisinde olması amaçlanarak eğitim birimlerinde iç bahçeler oluşturuldu. Açık mekanlarda anaokulu ve ilköğretim öğrencileri için ayrı olarak oyun, ekim, dinlenme gibi işlevlerin olacağı alanlar tasarlandı.

Cephede maksimum güneş ışığından yararlanılmak istendi. Otizmli öğrencilerin ışığa karşı olan hassasiyeti de düşünülerek cephede hareketli güneş kırıcı paneller kullanıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın