Vehbi Koç Vakfı tarafından 2009 yılında İzmit Gölcük'te bir eğitim ve kültür merkezi yapmak için yarışma düzenledi. Vehbi Koç Vakfı Gölcük Eğitim ve Kültür Merkezi Mimari Yarışması sonuçlandı, TeCe Mimarlık kazanan isim oldu.
Bu doğrultuda 3 ulusal mimari ofisten proje teklifi alındı:
– Tece Mimarlık
– Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık
– Uras + Dilekçi Architects
Vehbi Koç Vakfı Kültür ve Sanat Merkezi endüstriyel üretimin karakterize ettiği bir yapılaşma çevresi içinde yer alıyor. Yoğun yeşil bir ağaçlık şerit, alanı tesislerden ayırıp, kendi içine dönük doğal bir ortam yaratıyor. Bu nedenle arsanın kendine özgü karakteri nedeniyle spor ve kültür aktivitelerinin yer alacağı yeni yaşam merkezini oluşturan yapılar, ayrık kitleler halinde arsanın karakteristiği olan koruluk içinde adeta eritildi. Yol yönüne bakan cepheler sağırlaşarak içe dönük sakin bir ortam yaratılmasını sağladı. Buna karşın yaşam alanları ağaçlık alanı görecek şekilde konumlandı, manzara yönü cepheleri azami düzeyde şeffaflaştırıldı. Kompleks bütünündeki tüm mekanlar doğal peyzajla görsel ilişki kurdu. Kompleks bütününde tamamen yayalaştırılmış güzergahlar, koşu ve gezinti parkurları yer aldı. Kültür tesisleri aralarında açık ve yarı açık gölgeli alanlar oluşturdular. Kafeterya kitlesi tüm doğal yaşama ve körfeze panoramik bir şekilde yönlenirken, spor tesisleri arsanın kuzeydoğusunda konumlandı. Kapalı spor salonu bir yandan avluyu sınırlarken kuzeydeki ağaçlık alana doğru şeffaflaşarak onunla bütünleşti. Açık spor alanları bu kitlenin devamında yer aldı. Koşu ve yürüme parkurları arsanın bitimindeki yoğun korulukla sonlandı. Tüm yapıların merkezinde yer alan seyir kulesi alana yaklaşılırken dikkat çeken ve kompleksi vurgulayan bir odak elemanı haline geldi.
6 yorum
Son zamanlarda gördüğüm iyi projelerden birisi. En kısa zamanda yerinde de görmek isterim doğrusu.
Yarışma projesine katılan diğer ekip Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık’ın projesi http://v3.arkitera.com/yp360-vehbi-koc-vakfi–golcuk-egitim-ve-kultur-merkezi-davetli-mimari-proje-yarismasi.html adresinden görülebilir.
kullanılan malzemelerin uyumu gerçekten muazzam,başarılı bir proje tebrikler
“Vehbi Koç Vakfı Kültür ve Sanat Merkezi endüstriyel üretimin karakterize ettiği bir yapılaşma çevresi içinde yer alıyor.” Bu anlamda doğru projelendirilmiş. Seyir kulesi endüstriyel yapı karakteristiği olan bacayı tamamlıyor. Vakıf üyelerinin tuğla kaplama tutuculuğu temel esas olarak kullanılmış. Mevcut endüstriyel bir yapı korumacılığını andırıyor.
Ancak tüm bunlara rağmen çevreye uyumu ve yeşile olan saygısı ile sıcak, davetkar yani kullanıcılarının yabancılık duymayacağı bir proje.
Şu anda lokantasında ATK ile yemek yiyoruz. Şahane olmuş burası.
Yatırımcı mimar ikilisinin ortaya örnek gösterilebilecek nitelikte ürün koymayı başardığı bir örneğimiz daha oldu ne mutlu ki. Sevgili arkadaşlarım Tülin ve Cem’i canı gönülden tebrik ediyorum.
Tasarımdaki başarı uygulamaya ve sonrasında işletmeye kadar taşınabilmiş. Kapıdan sorgusuz sualsiz girmek, spor salonunda spor yapanları görüvermek, lokantasında bir şeyler yemek ve en önemlisi dut ağaçlarının sizi kokusu ve gölgesi ile karşılaması gerçekten çok ama çok etkileyici.
Yatırımcısını, mimarlarlık ofisini ve işletenleri tebrik ederim.