Veil House

Kanada’nın Winnipeg şehrinde yer alan Veil House, 5468796 Architecture tarafından tasarlanmış.

Veil House, merkezi bir avlunun etrafında, dokuz karelik esnek bir düzlem üzerinde kurgulanmış. Konut, serbest hareket edebilen açık yaşam alanlarının (salon, yemek odası, mutfak, sirkülasyon alanları), yardımcı işlevlere sahip sabit alanlarla (çamaşır odası, şömine, depo, tuvalet) çevrelenmesiyle oluşturulmuş. Bu sayede duvarlar ve kapılara ihtiyaç duyulmayan bir sistem geliştirilmiş.

Bu özgün tasarım sayesinde, tüm yaşam alanları mekansal olarak tanımlanıyor, aynı zamanda görsel ve akustik olarak birbirine bağlanıyor. Çift kat yüksekliğindeki, her biri özgün tasarımlara sahip mekanlar (mutfak ve aile odasındaki eğimli tavan, yemek odasındaki yüksek tavan, salondaki çift hacim ve veranda), düzlemin bölmeleri arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor ve üst kattaki yatak odası için özel bir alan yaratıyor.

Ev, çok yağış alan bir bölgede az rastlanan ve hatta bodrum kata sahip evlerde daha da az rastlanan bir şekilde, yokuş üzerine yerleştirilmiş. Yokuş, ana kattan itibaren yükseldikçe rampa da kuzey duvarını takip ederek yükseliyor. Aşağıdaki zorlu alan, bodruma doğal ışığı ulaştırmak ve yatak odalarına acil çıkış alanı sağlamak için kullanılıyor. Ana zeminin yokuşa sıkıca bağlanması, iç mekanların veranda ve çevre avluya uzanabilmesiyle sonuçlanmış.

Bloklar ve rampa, çelik bir perde ile örtülmüş. Altyapı blokları tarafından desteklenen perde; zemin seviyesinden başlayarak rampayı takip ediyor, evin batı ve güney taraflarına ışığı yansıtarak duvardan sarmal şeklinde yukarı doğru çıkıyor ve garajın üstündeki özel avluyu kucaklıyor. Perde, girişleri örterek ve evin yanına yeniden bağlanarak spirali tamamlıyor. Stratejik olarak pencereler ve balkonlar üzerinde delikli uygulanan perde, sokaktan merak ve şaşkınlık hissi yaratırken, iç mekanlara gün ışığını taşıyor ve mahremiyeti tehlikeye atmadan manzaranın izlenebilmesine de olanak tanıyor.

Perde zarif bir şekilde mekana yayılıyor. Çelik desteklerin kritik noktalarına geçici kaynak yapılmış, evden hafifçe uzaklaşılarak her iki katta ara mekanlar oluşturulmuş. Endüstriyel estetik anlayış, şehrin imalat ekonomisine kök salmış.

Eskimiş çelikler, kadifemsi bir patina oluşturmuş. Bu görüntü, mekana ahşaba özgü bir sıcaklık katmış ve mekanda, ılımlı bir atmosfer yaratmış. Winnipeg’in kuru ve güneşli iklimi, malzemenin uzun ömürlülüğünü garanti altına almış.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın