Villa BW

Mecanoo tarafından tasarlanan Villa BW, kumul manzarasının, daha alçaktaki polder arazisine aktığı bir arazide bulunuyor.

Doğal olarak eğimli peyzaj, ön cephenin kusursuz ifadesiyle birleşen çift eğimli bir çatı ile karakterize edilen bir bina hacmine sahip Villa BW’yi kucaklıyor. Bükümlü çatı, üst üste binen iki şeklin bir sonucu olarak oluşuyor. Oorsprongweg’deki sokağın karakteristik özelliği olan beşik çatı ise kumul tarafında buna karşılık, polder tarafı için yatay bir tavan çizgisi tasarlanmış.

Peyzajla Bağlantı
Villa üç kat ve çatı katından oluşuyor. Arazinin doğal seyri ve kumul peyzajın devamı niteliğindeki dolgusu nedeniyle zemin kat ve -1’deki bodrum katı çevre ile doğrudan ilişki içinde. Güneydoğuya bakan eğimli bahçenin yanı sıra peyzajla bağlantı, iki boşluğun bir perde duvar sistemi ile çevrelenmesiyle güçlendirilmiş.
Peyzaj ve ev arasındaki güçlü bağlantı, tüm binayı saran özel bir seramik karo kaplama kullanılarak yapılan tek doğal malzeme uygulamasıyla cephe ve çatı kaplamasının ifadesine dönüşüyor. Bu özelleştirilmiş çok renkli sırlı karo kaplama, kumul manzarasından poldere ve toprak katmanlarında ışıktan karanlığa geçişleri temsil ediyor.
İç mekanda, tüm yaşam alanları, perde duvarla çevrili boşluklar ve kapalı ahşap kaplamalı bir çekirdek etrafında düzenlenmiş. Perde duvar, bodrum katlarına kadar şeffaflık ve gün ışığı sağlıyor. İç mekanda ise tüm tesisat içeri gizlenecek şekilde kapalı elemanlar tercih ediliyor. İç tasarım, geleneksel çini işçiliğinden geçen ahşap çerçeveler kullanılarak, kırsal alandan güzel manzaralar sunarak ile tamamlanıyor.

Çok Renkli Seramik
Cephenin rengi ve görünümü, kumuldan polder manzarasına geçişte rol oynuyor. Bina hacminin yekpare varlığı, eğimli çatı yüzeyleri ve dış duvarlar aracılığıyla vurgulanıyor. Kaplamada, aynı sürekli malzemeden çok renkli sırlı seramik karolar kullanılmış. Bu karoların tonu tutarlı bir bütün oluşturuyor, dönüşen peyzajla bir bağlantı kuruyor ve binayı harmanlıyor. Bulunduğu ortamın tonlarıyla uyumlu renk kullanımı, villanın değişen araziyi içine çekmesini sağlıyor. Çeşitli mevsimlerdeki kumul ve polder manzarası, tasarımın gri, yeşil ve mavinin 5 tonundan oluşan renk yelpazesinde yansıtılıyor.

Seramiklerin sırları canlı, parlak ve yanardöner bir etkisiyle, kiremitlerde sedefli bir görünüm yaratıyor ve ayrıca cephe ve çatının görünümü üzerindeki ışık etkisini etkiliyor. Farklı renk tonlarının etkileşimi, çeşitli, çok renkli, doğal bir cephe ve çatı sunuyor. Tekrarı ve tekdüzeliği önlemek için yeterli varyasyonlar oluşturuluyor. Gölgelerin karışımı ve ışık koşulları, villanın her seferinde farklı görünmesini sağlayarak benzersiz, çarpıcı bir ev ortaya çıkarıyor.

Çeşitli çok renkli karoların kesin oranı, örnekleme yoluyla kapsamlı bir şekilde incelenmiş. Emaye çalışması, farklı ışık koşulları kullanılarak renklere, dokulara ve parlaklık derecelerine göre yerinde değerlendirilmiş. Kiremit derzlerinin çatı yüzeyinde belli bir doğrultuda hareket etmesi için kiremitler dikey olarak yerleştirilmiş. Pürüzsüz bir görünüm için cephede ve eğimli çatıda farklı desenlerin oluşmamasına özen gösterilmiş.

Konut bir oturma odası, yemek odası mutfak, salon, yatak odası, banyo, sauna, ofis, hobi odasından oluşan 380m²’lik bir alana sahip.

Etiketler

Bir yanıt yazın