Proje ve uygulama süreçleri Ofis 352 Mimarlık Hizmetleri tarafından yürütülen Villa D.E.Ç İzmir Urla'da konumlanıyor.
D.E.Ç Villa, Urla’da 1035 m2’lik eğimli bir arazi içerisinde bulunmaktadır.
Parselin başı ile sonu arasında 2 metrelik kot farkı bulunmaktadır. Tek katlı olarak planlanan yapı arka bahçeye maksimumda yaklaştırılarak yaşam alanları arazinin en yüksek noktasında kalacak şekilde konumlandırılmış, düşük kot seviyesinde bulunan ön bahçe otopark alanı ve sebze bostanı olarak planlanmıştır. Projenin çıkış noktalarından birisi olan arazinin merkezinde bulunan zeytin ağacı olmuştur. Evin ana yaşam alanları olan mutfak ve salon birimleri L formlu plan çözümü ile zeytin ağacını kucaklamıştır. Ayrıca evin tamamını saran teraslar ile mekanlar arasında dış mekanda geçirgenlik sağlanmıştır. Sayıca fazla evcil hayvanla yaşayan ev sahipleri, kapalı mekanların dış mekanla olabildiğince bütünleşik olmasını, birlikte yaşadıkları kedi ve köpeklerin özgürce hem iç hem dış mekanları kullanmasını talep etmiştir. Bu sebeple tüm odalardan teraslara ve bahçenin her noktasına çıkılabilmesi için mahallerde maksimumda geçiş sağlayacak şekilde sürgülü cam ve kanat kapı tasarlanmıştır. Yapının dış cephesini çerçeveleyen teraslar da bu geçirgenliğe katkı sağlamak adına tasarlanmıştır.
Vestiyer, çamaşır odası, banyo birimleri arka bahçe alanına bakacak şekilde kurgulanmış, salon, mutfak, yatak odası ve çalışma odası ön bahçeye yönlendirilmiştir. Bu sayede de gün ışığından maksimumda fayda sağlanmıştır. Hobi olarak mutfak blog yazarlıgı yapan ev sahibesi için evin merkezi olan ve günün büyük çoğunlugunun geçirildiği mutfak alanına büyük bir alan ayrılmış ilaveten kiler birimi ile desteklenerek ön bahçeye bakan 3 adet terasa da çıkış verilmiştir. Mutfak, salon ve yatak odası birimlerinde kat yüksekliği diğer mahallerden 1 metre daha yüksek tutulmuştur.
Dış cephede yaşam alanlarının merkezinde konumlanan zeytin ağacının yanısıra evin tam merkezinde bir zen bahçesi tasarlanmıştır. Bu sayede hem koridor alanına gün ışığı aldırılmış, hem de ebeveyn odasında yer alan ebeveyn banyo ve giyinme odasına doğal havalandırma sağlanmıştır.
Salonun yan cephesinde yer alan merdiven sayesinde teras çatıya ulaşım sağlanmıştır. Teras çatıda su deposu, klima dış üniteleri ve benzeri teknik cihazlar çözümlenmiştir.
Mekansal geçirgenliğin ön planda tutulduğu yapıda dış cephe olabildiğince yalın tutularak fonksiyonelliğe odaklanılmıştır.