CKMY tarafından tasarlanan, Villa Ek, tek taraftan bitişik şekilde inşaa edilmiş yazlık konut binasının kullanıcının ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırma projesi.
Tasarımcıları projeyi anlatıyor:
Bina kompakt bir şekle sahip olup, iki kattan ve bir çatı terasından oluşmaktadır. Mekan programları katlara ayrılmıştır. Günlük aktiviteler zemin katta, yatak odaları ise üst katta konumlandırılmıştır. Zemin katta bulunan açık planlı yaşam alanı -mutfak,yemek alanı,şömine ve tv alanı- ön bahçeye açılarak iç mekanın bahçe ile birleşimi sağlanmıştır.
3 yorum
Eski halinin fotoğrafları var mı sizde? Varsa kesinlikle paylaşmalısınız.
Müşterinize bu evi satmak zorunda kalan ailenin bir ferdi olarak, 27 yılını bu bahçede geçirmiş bir genç ve aynı zamanda aktif olarak mimarlık yapan bir meslektaşınız olarak sormak isterim, dedemin elleriyle diktiği o ağaçlara ne yaptınız? Kayısı, şeftali, armut, nar, zeytin ağaçlarına ne oldu? O ağaçları nasıl kestiniz? Bahçenin bu hijyenik çimli fotoğraflarını, alanın eski halini bilmediği için insanlarla gönül rahatlığıyla paylaşıyor olabilirsiniz. Bilen insanlar var, arkadaşlarımız var, tepki gösterdiklerini öğrendim. Bu durumdan haberim olmadığı için utanıyorum. Uzaktan bakan mimarlar için alışılagelmiş bir tasarım objesi olarak algılanabilecek bu bina, site sakinleri için ‘sitenin doğal dokusuna yabancı bir yapi, gereksiz modern… Kemerburgaz ya da Silivri’ye daha cok yakışacak bir yapı’ olarak nitelendirilmektedir. Hiç bir yapı sadece arazi sınırıyla tanımlanamaz. Bu anlayış sizin Arkitera’da haber olmanızı, hatta bu şekilde projeler yapmaya devam ederseniz Archdaily’lerde boy göstermenizi sağlayabilir, fakat mimarlık bundan ibaret olmamalıdır. Bina, bitiş olarak kullanılan doğal taştan, sürme doğramadan, terastaki ahşap deck’ten daha başka bir şeydir. Projeler sadece müşteri için değildir. İnsanlık içindir. Bakış açımı romantik bulanlar olabilir. Onlar da benim gibi günlerini revizyonla teslimlerle geçiren insanlardandır belki. Bu evin bahçesinde büyümüş biri olduğum için değil bu yazdıklarım. Yanlış olanı söylemekle yükümlü olduğumuz için. Yaşadığımız topraklara borçlu olduğumuz için. Üstelik Haritacılar Sitesi Seferihisar’daki herhangi bir siteye de benzemez. Yemyeşildir. Yeşilliğini de kooperatif olarak başladığı hayatına, mal sahipleri kendi emekleriyle ulaştırmıştır. İzler vinçlerle temizlenemez. Gelecek projelerinizde doğaya daha duyarlı olmanız dileğiyle. İyi çalışmalar…
Eski halinin fotoğraflarına buradan bakılabilir: https://goo.gl/hqnl6Z