Winner Prize, Crossing Borders Cultural Architecture Competition

Winner Prize, Crossing Borders Cultural Architecture Competition

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tasarım atölyelerinden Atölye DüşleDüşün ikinci sınıf öğrencileri Sara Elmelik ve Ümmiye Kalkan, Crossing Borders yarışmasında Winner Awards ödülünü kazandı. Gazi Üniversitesi mimari tasarım atölyesi Atölye DüşleDüşün’ün “Seç&Yarış-9” teması kapsamında yapılan projede Prof. Dr. Pınar Dinç Kalaycı (koordinatör), Doç. Dr. Can Güngör, Öğr. Gör. Dr. Göksu Günay Öğüt, Öğr. Gör. Hamiyet Gökmen Balcı, Öğr. Gör. İnci Shoainia ve Arş. Gör. Dr. Özge Zenter ile birlikte çalışıldı.

Proje Raporu:

The Loom Atruim

Çalışılan bölge Hindistan’ın Kancheepuram bölgesinde yer almaktadır. Bu bölgede yapıyı besleyecek bir bağlam olmadığı için sınırları kapatarak tamamen kendi içine dönük halde çalışan bir düzen kurgulanmaktadır. Sürgülü panellerle yapılan girişler binanın hem ışık almasını sağlamakta hem de avluda oturan kişiler rahatça içeride oluşan sistemi izleyebilmektedir. Avluda çoğunluğu havuzlardan oluşan alanlar ve havuz üzerinde adacıklar bulunmaktadır. İhtiyaç halinde kapalı alanları besleyen ve hizmet eden bu adacıklar genel olarak dinlenme ve oturma alanları olarak tasarlanmıştır. Aynı zamanda yağan yağmurları toplayıp arıtarak havuzları besleyen ve su ihtiyacını karşılayan bir su toplama sistemi kurulmuştur. Avludan her alana geçiş sağlanmaktadır, ziyaretçiler daha çok tek kattan oluşan bloğu tercih ederken üreticiler ise iki katlı diğer bloğu tercih etmektedir. Yapı betonarmeden oluşurken çatısı tek yöne eğimli ahşap bir malzeme ile tasarlanmıştır. Avlu üzerinde yine ahşap pergolalar bulunmaktadır. Aynı zamanda üretim alanı olarak tasarlanan bloğun arka bölümüne boyama odasının olduğu açık alanda boyama yapılması için gerekli fonksiyonlar yerleştirilmiştir. Arka bölümde ürün girişi ve kamyonlar için otoparklar, karşı bölümde ise ziyaretçiler için bir otopark bulunmaktadır.

Proje tasarlanırken çeşitli dokuma merkezi projeleri incelenmiştir. Ayrıca ipeğin Hindistan’da nasıl üretildiğine, nasıl taşındığına, nasıl saklandığına, nasıl dokunduğuna, dokuma tezgahlarının özelliklerine ve boyutlarına kadar birçok kriter göz önünde bulundurulmuştur. İpeğin üretim aşamaları diyagram haline getirilmiştir. Verilen tasarım kararı, en başından beri sınırları kapatarak kendi içinde çalışan bir yapı elde etmektir. Malzeme seçimi Hindistan’ın yerel malzemeleri olarak seçilmiştir. En başından beri amaç üreticinin dokuma işini nasıl yaptığını ziyaretçiye göstermektir. Bu sebeple paneller açılır kapanır şekilde tasarlanmış; çalışma sırasında üreticilerden onay alındığı sürece açık tutularak ziyaretçinin üreticiyi izleme fırsatı bulması sağlanmıştır. Proje her yönüyle zanaatkarı ve ziyaretçiyi birleştirmektedir. Ön cephede ise üretilen kumaşlar kullanılarak sergilenmektedir.

Sonuç olarak tasarlanan bu ipek dokuma merkezi hem Hindistan’ın değerli ipeğini üreten insanlara yeniden kazanç sağlarken aynı zamanda ziyaretçinin de bu aşamalara şahit olmasına ve öğrenmesine olanak sağlayacaktır. Üretici ve tüketici arasındaki bağ devam ettiği sürece de zanaatkarlar bu mesleğe devam edecek ve kendileri gibi üreticiler yetiştireceklerdir.

Etiketler

Bir yanıt yazın