Ahşap strüktüre sahip 50 metre yüksekliğindeki Wood Up, Paris’te yer alıyor.
Proje, üç ana bölümden oluşuyor; ticari amaçlarla kullanılan zemin kat, 132 adet konut birimi ve bir açık hava geçidi ile birbirine bağlanan çeşitli ortak kullanım alanları. Wood Up, kentsel, işlevsel ve teknik olmak üzere üç temel probleme çözüm üretme amacıyla tasarlanmış. Proje kurgusundaki mimari yaklaşım; şehrin, konutun ve inşaatın mevcut anlatısının bir uzantısı olarak görülüyor.
Wood Up, 13. Bölge’nin doğusunun gelişimi için önemli bir rol oynuyor. Projede, 13. Bölge mahalleleri ile Seine Nehri, Paris ile Ivry arasında bağlantı kurmak ve süreklilik sağlamak amaçlanıyor. Bu bağlamda yapı, yeni kentsel kimliğin temel taşlarından biri olarak hizmet ediyor.
Seine boyunca, binalar arasındaki boşluklar, kuzeyde yapı olmaması ve doğu-batı hacimlerinin özenle şekillendirilmesi sayesinde Wood Up; Seine üzerindeki köprüler, çevre yolu ve diğer yolları da içeren geniş kentsel peyzaja uyum sağlayabiliyor.
Wood Up, çevresel etkileri en aza indirirken, çekirdek aile tipolojisine yönelik bir evin sunduğu kalite ve avantajlarla kolektif konut anlayışını hayata geçiriyor. Ayrıca sosyal etkileşimi teşvik eden ortak alanlar sunuyor.
Yapı içerisinde; T3’ten T5’e kadar değişen büyük daire tipleri, T1 ve T2 birimlerine ayrılmış katlar gibi birçok farklı konut tipi bulunuyor. Dubleks daireler ise binanın köşelerinde bulunuyor. Bu düzenleme, yapı içinde yüksek düzeyde çeşitlilik sağlarken, düzenli ve tekrarlayan yerleşim sayesinde farklı yapı tiplerinin dikey kombinasyonları için örnek teşkil ediyor.
Yaklaşık 300 m² büyüklüğünde olan bu alanın boyutu; bir tenis kortu, 150 kişilik oturma düzenine sahip bir konser salonu veya iki dojo büyüklüğü ile tanımlanabilir. Bu çok amaçlı alan, hem gündelik aktiviteler hem de 300 kişiye kadar düzenlenebilecek özel etkinlikler için uygun kullanım olanakları sunuyor.
Wood Up, Fransa’da ahşap yapılar için tipik yükseklik sınırlarını aşan ilk binalardan biri olarak dikkat çekiyor. Ahşap, yapı malzemesi olarak birçok çevresel ve ekonomik fayda sağlıyor. Hasat, işleme ve montaj için minimum enerji gerektirirken, yerel kaynakları kullanarak yerel ekonomiyi destekliyor. Ayrıca, genellikle prefabrikasyon teknikleriyle birlikte kullanılan ahşap yapı, bina projelerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlanmasına olanak tanıyor.
Bina, birkaç ana bileşenden oluşuyor;
– Zemin kattan birinci kata kadar uzanan betonarme zemin ve altyapı,
– Lamine ahşap kolonlar ve kirişlerden oluşan birincil taşıyıcı çerçeve,
– Merkezi bir çekirdek ve duvar elemanlarını içeren betonarme destek sistemi,
– Lamine ahşap kirişlerden oluşan ikincil bir çerçeve,
– Karma ahşap ve beton zeminler.
Proje kapsamında kullanılan ahşap malzemenin tamamı Fransa’dan tedarik edilmiş ve Seine nehri üzerinden taşınmış. Bu seçim, her ahşap türünün kendine özgü özellikleri ve yapıdaki spesifik rolleri dikkate alınarak yapılan titiz bir çalışma sonucunda belirlenmiş.