İnsanlar arasında sevgi, saygı ve hoşgörüyü geliştirmek amacıyla, insanları bir araya getirecek Yalova Cem Kültür Evi tasarımı sona erdi, sıra gerçekleşmesinde.
Bina bulunduğu çevre içinde kendi bağlamını oluşturabilecek ve kentsel tanımlamalarda ve yönlendirmelerde bulunabilecek kararlar içermektedir. Bu bağlamda tasarımda çağdaş kimliği ile kente eklemlenen bir proje ve birlikteliğinin simgesi olabilecek bir yapı oluşturulmaya çalışılmıştır.
Tasarımın özünü oluşturacak hareket noktaları ve temel ilke kararları irdelenirse:
Tasarlanan binanın, bölgenin gelecekteki kent karakterine, “çağdaş“ bir kültür yapısı olarak katkısı olan bir bütünlüğe ve dile sahip olabilmesi, bina ve bina etrafında oluşacak kentsel çevre ile ilişkili bir ölçeğin, teknoloji, işlevsellik ve estetik ile birleşimi, tasarımın özünü oluşturmuştur. Bu öz; hareketli kütle çözümü, yaya ulaşımı ve bununla beraber ele alınan toplayıcı kentsel mekanlar oluşturarak; farklı kotlardaki Giriş Platformları – iç ve dış mekan kurgusu ile biçime dönüştürülmüştür. Öneri bina ile halka açık bir “iletişim ortamı” oluşturabilme hedeflenmiş; yapının bir “sosyal odak” olarak ele alınması, farklı yönlerden yaklaşılabilen işlevsel platformlar / meydanlar, yarı özel dış mekanlar etrafında oluşan binalar ile sağlanmıştır.
Tasarım, Cem Salonu, Lokma Evi ve özellikle sosyal ve kültürel işlevlerle bütünleşecek Eğitim ve Kültür Mekanları olarak üç ana işlev olarak ele alınmış ve dört gruba ayrılmıştır:
Yönetim, Eğitim ve Sergi Yönetim Ofisleri, Kurs Odaları, Seminer Salonu, Kütüphane
Cem Salonu Giriş holü, Fuayeler, Cem salonu
Lokma Evi Servis girişi, depolar, kurban bekleme ve kesim mekanı ile ilişkilendirilmiş mutfak, iyi havalarda açıkta yemek yeme olanağı
Teknik ve Hizmet Servisleri