Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi, UA Mimarlık tarafından tasarlandı.
Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi; çocuklara ev sahipliği yapmak üzere Türkiye’nin batısında yer alan ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan Yalova İli’nin, kültürel etkinliklere ayrılmış bölgesinde yer alıyor. Türkiye’nin tanınmış isimlerini eğitmiş Coğrafya Öğretmeni Mesude Engin tarafından, vefat eden oyun yazarı eşi Sabahattin Engin ve kendi adına bağışlanan yapı, Türkiye’de çocuklar için tasarlandı, sadece çocuk oyunlarının sahneleneceği ilk tiyatro binası. İşverenin çocuklara ve onların eğitimine olan düşkünlüğü, bu sebeple sadece çocukların kullanımında olacak bir tiyatro binası hayali konseptin ana temasını oluşturdu. Bu doğrultuda geliştirilen proje tamamen çocuklar için, onların gözünden, sadece onlara ait yeni bir dünya kurmayı hedefledi.
Proje 200 kişilik tiyatro salonu, kütüphane, fuaye ve sahne arkasıyla dört ana kütleden oluşuyor. Kütüphane, yönetim ve ıslak hacimler aynı kütlede iken salon; kendisini saran sahne arkası ve yeşil oda birimleri ile desteklendi. Sahne sanatlarının değişken ve canlı niteliğinin mimarlık diliyle anlatımının yanı sıra, tiyatronun sanat içerisindeki önemi, sanatın hayatın merkezinde yer alması, salon kütlesinin plan şemasında merkeze yerleştirilmesiyle vurgulandı. Bu üç kütle dışa dönük, şeffaf-hafif bir mekan olan ve yapının ana omurgasını oluşturan fuaye ile birbirine bağlanıyor. Girişin aksına yerleştirilmiş iç bahçe fuayenin devamlılığını sağlarken bulunduğu çevre ile kesintisiz bir görsel ilişki ortaya çıkarıyor. Yine iç bahçe sayesinde benzerlerinin aksine çoğunlukla dışa dönük, çevresiyle barışık, açık bir iç mekan oluşturuldu. Yalın, renklerden arındırılmış cephesiyle kütüphane; fuayeden ulaşımı sağlanan ve konum itibariyle salondan daha uzak ve sakin bölümde çözümlenmiş, minimal bir okuma köşesi. Projenin ana mekanını oluşturan salon; bir çocuğun ihtiyacı olan minimum alan dikkate alınarak hesaplandı. Salonda tek kişilik otuma birimlerinin yerine sedir biçiminde, çocukların beşli ve onlu gruplar halinde bir arada oturabileceği kolçaksız, ön cephe renklerinde oturma grupları proje için özel olarak detaylandırıldı ve üretildi.
Binanın bütününe hakim olan renkli giriş cephesi; gün ışığını tamamen içeri alarak gökkuşağının bir parçasıymış gibi yükselirken salon kütlesinin monoton ve masif hacmine karşılık parçalı olarak tasarlandı. Renkli cephenin kurgusu çocukların hızla değişen, ele avuca sığmaz, hareketli halleri göz önünde bulundurularak oluşturuldu. Renklerin birbirine geçmesiyle oluşturulan fuaye cephesi yalın, rasyonel, mütevazi bir tutum sergilemeye gayret gösteren projenin mekan zenginliğini yaratan vazgeçilmez bir unsuru. Cephe mekansal gereksinimleri karşılamasının ötesinde tüm çocuksu duyulara hitap eden güçlü ve çağdaş bir giriş, aynı zamanda dinamik bir mimari çözüm. Çocuklar için tasarlanmış bu binada gölgeler bile monotonluktan uzaklaşıp renklere kavuştu.
Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi’nde mimari karaktere hakim olan netlik, basitlik ve sadelik keskin beyaz duvarlarla pekiştirilirken tamamen renkli ve dinamik ön cepheyle duvarlara zıt bir karakter benimsendi. Ön cephedeki bu harekete karşılık bina, mütevazi, yalın formuyla dinginliği işaret ediyor. Mimari işlevsellik göz ardı edilmeden rasyonel modernizm çizgisinde, kullanıcı merkezli, yeni ve farklı bir mekan oluşturma arzusu bütün tasarımı şekillendirdi. Çocukların hayal dünyası için vazgeçilmez olan renkler kullanılarak kültür-sanat odaklı yapının hayatlarına girmesini ve onlar tarafından sevilmesini sağlayacak eğlenceli, bol sürprizli bir bina tasarlandı. Bu doğrultuda, Yalova Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi nitelikli, çocuklara özgü, yenilikçi bir mekansal ve mimari kimlik taşıyor.