3LHD Mimarlık’ın kendi ofisine dönüştürdüğü Urania, 20’nci yüzyılın başında Zagreb kent merkezinde kurulan ve çok salonlu sinemaların artması ile harabeye dönen, tarihi sinema salonlarından biri.
Kvaternik Meydanı’nın tipik binalarından, tamamen betonarme bir olan yapı olan Urania, 1939 yılında inşa edilmesine rağmen statik olarak çok iyi inşa edilmiş ve korunmuş. Özellikle, uzunlamasına, dar ve tekrar eden kaburga biçimli tavan strüktürü ile, döneminin temsilcisi ve öncülü olan Urania bir mühendislik mirası olarak da korunması ve restore edilmesine karar verilmiş.
Yaşına rağmen iyi halihazırda kullanışlı bir mekan sunan yapı ofis ve kamusal alan olarak yeniden işlevlendirilmiş. Mevcut yapının 4 ana hacminin 3’ünü oluşturan, üç katlı fuaye, lobi ve çift kat yüksekliğindeki ana sinema salonu korunmuş. Eski sinemanın girişi olarak hizmet eden hacme ise bir camdan yapı eklenmiş.
Sinema salonu, 9m yüksekliğinde bir orta hacim ve ona bağlanan 3m yüksekliğinde iki yanal neften oluşan basilikal bir plana sahip. Tasarım sürecinin en zorlu işi, hiç doğal ışık almayan bu salon hacmini işlevsel bir ofis hacmine çevirmek olmuş. Bunun için ortadaki büyük hacim iki kata bölünmüş, alt katta gelen doğal ışık, eski sinema koridorlarının avluya dönüştürülmesi ile, üst kattaki doğal ışık ise tavana yerleştirilen üçer metre genişliğinde ve salonu boydan boya kat eden çatı pencereleri ile sağlanmış.
Orijinal tuğla duvarlar, sıva, zemin ve tavandaki beton gibi tarihi yapının orijinal malzemeleri asgari müdahale ile büyük ölçüde korunmuş. yapıya eklenen yeni malzemeler ise: Zeminde kullanılan meşe, duvarda kullanılan ladin ve çelik kaplama.
Yeni Urania’da ana ofis alanının dışında, çeşitli kültürel etkinlikler ve ek ofisler için de alanlar ayrılmış. Kendi çatı terası ve kafesi olan yeni çok amaçlı salonun hem atölye, eğitim, sergi, konser gibi etkinlikler hem çeşitli de buluşmalara ev sahipliği yapması planlanıyor.