Yenimahalle Gençlik – Alışveriş Merkezi – YGAM

SGB Mimarlık Ankara Yenimahalle Belediyesi için tasarladığı Gençlik - Alışveriş Merkezi - YGAM projesini anlatıyor:

Ankara Yenimahalle bölgesinde yoğun trafikli metro durağı ile yine oldukça yoğun İvedik caddesi arasına sıkışıp küskün kalmış; potansiyelinin bilincini yitirmiş bir köşe parsel geldi ofisimize. Dikdörtgen formuyla köşeyi kavrayan parsel; içindeki köşegeni çoktan keşfetmiş metro kullanıcılarının, hızlı-ürkek adımlarıyla aşındırdığı ‘yol kısaltıcı’ geçiş alanına indirgenmişliğinin farkında bile değildi. Metro kullanımı adına çevresini sarmış park halindeki araçların gün boyu atıl bekleyişi- görsel kirliliği ise parselin potansiyelini hepten gizlemişti.

“İyi bir gözlem = doğru ana fikir” gerçekliğinde büyüteci parsele biraz daha yaklaştırdığımızda 600.000 nüfuslu bölgenin metro trafiğini kolay ve rahat kullandığını ve yaya yaşamının doğal olarak hareketli olduğunu hatta bu hareketin parselimiz üzerinde olduğunu tespit ediyoruz.

Dikdörtgeni yaran köşegenin iki kenar toplamından kısa olduğu gerçekliği yaya kullanıcılarının çoktan keşfettiği bir durumken; tasarımımızda da ciddi bir potansiyeli doğu ele almamız adına bize güçlü bir ipucu vermişti. İçeriden dışarıya açılımında genişlerken- dışarıdan içeriye açılımında daralan yay formları yapı-çevre ilişkisinde tamda aradığımız duyguları taşıyacaktı yapımıza. Böylelikle “köşegeni” sokağa dönüştürme serüveni başlamıştı.

Davetkar giriş- çıkışlar ile tasarlanan “sokak” yoğun trafiği besleyecek güçlü bir meydan arayışını da beraberinde getirdi. Elips formunun toparlayıcı, dikdörtgen ile de iyi arkadaş olabilen duruşu “Meydan” ımızın formunda belirleyici oldu. Alt ve üst kat planlarında da meydanı yaşatma adına düşey bağlantı elemanları görsel zenginlikle harmanlanarak ele alındı. (Yürüyen merdivenler-panaromomik asansörler vb.) . Açık oturma alanları-bahçe kurguları- büfe tarzı pratik satış üniteleri meydan yaşamının destekleyicileri oldu.

Dinamik geometrisi ve üç metre yüksekliği ile düşey boru dizilimleri; yapının uzun yatay gidişindeki durağanlığı kırma işlevi görürken, parapet anlayışına getirdiği farklı yorum ile şehir yaşamındaki zenginliği ve yoğunluğu simgeledi.

Yapı içi ticaretin verimli yaşaması önemsendi; ticari alanlara dış ve içten çift yönlü ulaşımlar sağlandı. Görselde yatay-düşey üç boyutlu algı zenginlikleri yapıya şeffaflık kazandırırken, basit-hızlı ulaşılabilirlikleri de beraberinde getirdi.

Açık alan kullanımları ve yaşam alanlarına kolay erişilebilirliği ile günümüz kullanıcılarının “Halk tipi AVM” diye yorumladıkları yapıda; İkinci Bahar Lokali, Yenimek Kurs Derslikleri, Sergi Alanı; Gençlik Merkezi vb. sosyal sorumluluk projelerini de görmek mümkün.

Etiketler

Bir yanıt yazın