Anıl Badanoz’un İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 2009-2010 Güz Yarıyılı kapsamında, Doç.Dr. Sinan Mert Şener yürütücülüğünde Beyoğlu’nda kentsel yenileme ve kentsel sürdürülebilirlik kapsamında tasarladığı Yeşilçam Kültür Merkezi, Tarlabaşı Bulvarı’nın güneyinde yer alıyor. Proje arsası, İstiklal Caddesi’nin kuzeyinde, Yeşilçam Sokak’ın batısında ve Tarlabaşı Bulvarı’nın güneyinde yer alan 1500 metrekarelik bir bölgede yer alıyor. Arsa şu anki haliyle otopark ve fonksiyonlarını yitirmiş veya kötü durumdaki boş binaları içeriyor. Çevresinde ise konut ve ticari yerleşim bulunuyor.
Proje, 7/24 yaşayan bir alan tasarlayarak kötü durumdaki bölgeyi rehabilite etmeyi, uygun sosyal ve kültürel fonksiyonlarla Taksim’de yeni bir çekim noktası yaratmayı hedefliyor.
İstiklal Cadde’sinin ortasında, bir zamanlar Türk Sinema Endüstrisinin merkezi olan Yeşilçam Sokağı, bugün, geçmişindeki hareketli, zengin döneminden oldukça uzak. Bölgenin önemi neredeyse tamamen unutulmuş ve geçmişin izleri silinmiş.Yeşilçam Sokağı, proje arsasıyla kentin ana yaya omurgalarından olan İstiklal Caddesi arasındaki bağlantı noktasında. Tüm bunlar ve kentsel sürdürülebilrlik konusu dikkate alındığında yapılacak projenin “Yeşilçam Kültür Merkezi” olarak tasarlanmasına karar verildi.
Kültür merkezinde, güncel ve klasik filmlerin gösterileceği bir sinema salonu, filmlerde kullanılan kostümler, afişler, objelerin bulunacağı bir sinema müzesi, oyunculuk, sahne tasarımı ve film teknolojileri eğitimlerinin verileceği bir eğitim merkezi, Ulusal sinema kütüphanesi gibi fonksiyonların yanısıra ayrıca, Yeşilçam emektarları ve aileleri için konutlar ve misafirhane, kafe-bar-restoran ve mağazalar gibi birimler de bulunuyor.
Tasarımcı Hakkında
1987 yılında Karadeniz Ereğli’de doğan Anıl Badanoz. ortaöğrenimini Düzce Öncü Koleji’nde tamamladıktan sonra, 2005 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde yükseköğrenimine başladı. Stajları süresince Diamond of İstanbul, Milpark Konutları, Flame Towers gibi projelerde çalıştı. Çuhadaroğlu Alüminyum ’10’da Diğdem Angın’la beraber Mansiyon kazandı. Öğrenimine halen devam ediyor.
1 Yorum
ellerine sağlık projen cok guzel olmus ama iç boşluğa bakan eliptik şekil içeri doğru dönmesini pek güzel bulmadım oyle afili bir şekil dışa bakmalıydı yada hiç yapılmamalıydı.