Zen Spaces

Sanjay Puri Architects tarafından tasarlanan 4 katlı, 2.500 metrekarelik bir konut projesi olan Zen Spaces, Jaipur Racastan'da bulunuyor.

Proje, iç ve dış mekan arasındaki sınırları bulanıklaştırarak, ışığı her mekana farklı şekillerde yer yer içeri alıp, yer yer ise perdeliyor. Mekanları ışık ve gölgeyle besliyor ve farklı dönüşümler yaratarak var olan peyzajla bütünleşiyor.

Güney tarafında önceden bir evin yer aldığı görece büyük bir arazide yer alan proje, ailelerinin genişlemesiyle ev sahiplerinin daha büyük bir ev istemesi üzerine tasarlanmış. Bahçenin çoğunu iki ev için de ortak bir alan olarak koruyan projede, yeni ev arazinin kuzey tarafında, üç yol ile çevrelenmiş bir yerde konumlanıyor. Var olan tüm ağaçlar korunarak yeni ev ağaçların arasına yerleştirilmiş.

Açık bir avlu ile noktalanan kübik hacimlerden oluşan ev, üç neslin bir arada yaşaması için 4 kat üzerine inşa edilmiş. Bir avlunun doğal bir şekilde aydınlattığı bodrum katında geniş bir salon, spor salonu ve hizmet alanları yer alıyor. Zemin ve birinci katlarda yeme içme alanları, üçer yatak odası ve küçük salonlar bulunuyor. İkinci katta ise kuzeye bakan geniş bir terasa açılan bir çok amaçlı salon yer alıyor.

Evin içindeki dolaşım omurgası avluyu çevreliyor ve evin içinde hareket ederken peyzajlı alanlara görsel bir bağlantı sağlıyor. Evin her bölümü, iç hacimlere nüfuz eden dolaylı güneş ışığı ile doğal olarak aydınlatılıyor. Jaipur’da yılın 8 ayı 35°C’yi aşan sıcaklıklarla, 4 ayı ise 12-21°C arasında değişen sıcaklıklarla geçiyor.

Evin güney tarafında, geniş bahçeye bakan bir kış verandası, kuzey ucunda ise ana yaşam ve yemek alanlarının önünde yer alan, doğrusal bir yaz verandası bulunuyor. Bu iki veranda, yıl boyunca aile toplantıları için kullanılabilecek korunaklı açık hava oturma alanları sağlıyor. Ek olarak, her oda kendi özel açık verandasına veya balkonuna açılıyor ve herkese bireysel açık alanlar sağlanmış oluyor.

Bu dış verandalar, yaz aylarındaki aşırı sıcaklara koruma sağlamanın yanında, iç mekanları da serin tutuyor. Yaz verandaları geniş bahçeye doğru bakarken, kış verandaları büyük ağaçlara doğru yöneliyor. Tüm bireysel verandalar bambu ve diğer çeşit ağaçların karışımından oluşan bir manzaraya açılmış oluyor.

Yaz aylarının ısı etkisini ve evin önündeki ana yoldan gelen gürültüyü azaltmak, aynı zamanda da mahremiyet sağlamak amacıyla kuzey tarafı daha açık bırakılmak üzere doğu, batı ve güney tarafları bir dizi Glass Fiber Reinforced Concrete (GFRC) perde ile kaplanmış. Bu paravanlar, Jaipur kentinin ve Racastan’ın geleneksel mimarisindeki taş paravanları anımsatıyor.

Basit bir betonarme yapı iskeletine sahip olan evin tüm duvarları uçucu küllü tuğladan yapılmış olup su geri dönüşümü, yağmur suyu hasadı ve güneş enerjili su ısıtma sistemi içeriyor. Ev, civardaki yerel işçiler tarafından inşa edilmiş ve yapımında kullanılan malzemelerin çoğu 100 km’lik bir yarıçap içerisinden temin edilmiş. Evin her bölümü doğal olarak havalandırılıyor ve avlu pasif soğutmaya katkıda bulunuyor.

İç mekan paleti ağırlıklı olarak gri tonlarında nötr tercih edilmiş sanat ve mobilya dokunuşlarıyla renklendirilmiş. Mobilyaların %80’i yerel marangozlar tarafından yerinde özel olarak üretilmiş ve pirinç kabuğu yerine kullanılan çevre dostu bir ahşap olan Indowud’dan yapılmış. Tüm duvarlarda yerel ustaların kireç sıvası kullanılmış ve böylece çimento kullanımı en aza indirilmiş.

İç mekanlar boyunca değişen derecelerde şeffaflık kullanılarak, yeme içme, yaşam, dış mekan ve dolaşım alanlarının her biri sorunsuz bir şekilde bütünleştirilmiş. Mekanlar, daha uzamsal bir deneyime olanak tanıyacak ölçüde görünür, aynı zamanda da özel olarak tasarlanmış. Geceleri ev, heykelsi bir şekilde bir araya getirilmiş katı ve delikli hacimlerini sergileyerek bölümler halinde ışıklandırılıyor. Avlusu, perdeleri, dolaylı doğal ışığı ve eksiksiz doğal havalandırması ile evin tasarımı, onu son derece enerji verimli kılıyor.

Zen Spaces, arazinin konumu ve bölgenin iklimiyle bağlantılı olarak, her bir parçasında farklı deneyimler sunan, doğayla iç içe bir konut deneyimi yaratıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın