ZGC Uluslararası İnovasyon Merkezi

MAD Architects, Pekin’de yer alan ZGC Uluslararası İnovasyon Merkezi’ni tamamladı.

MAD Architects, Pekin’de yer alan ZGC Uluslararası İnovasyon Merkezi’ni tamamladı. Yaklaşık 65.000 metrekarelik alana yayılan ve 17.000 metrekarelik bir yeşil çatıya sahip olan merkez, Zhongguancun Forum’un (ZGC Forum) kalıcı mekanı olarak hizmet vermek üzere özel olarak tasarlandı.

Uluslararası bir inovasyon ve teknoloji konferansı olan ZGC Forum, Pekin’in Haidian Bölgesi’ndeki Zhongguancun Parkı’nda her yıl düzenleniyor. Bu alanda, doğa ile tarih, modernite ve teknolojik gelişmelerle sentezleniyor. Alanın yakınlarında ise Yuquan Dağı, Summer Palace ve Yuanmingyuan Garden gibi tarihi kent simgelerinin yanı sıra Pekin Üniversitesi ve Tsinghua Üniversitesi gibi prestijli üniversiteler yer alıyor. Çin’in Silikon Vadisi olarak bilinen Zhongguancun, bir dizi yüksek teknoloji şirketi ve araştırma enstitüsüne ev sahipliği yapan büyük bir teknoloji merkezi.

ZGC Forum, 2007 yılında kurulduğunda “İnovasyon ve Gelişim” teması, ana konsept olarak belirlendi. Forum sayesinde dünya çapında bilim insanları ve girişimciler, bir araya gelip çeşitli konu başlıkları hakkında fikirlerini paylaşıp tartışma imkanı buldu. Forum, yıllar içerisinde inovasyonun, değişimin ve işbirliğinin geleceği için öncü bir küresel platform haline geldi.

MAD Architects tarafından tasarlanan ZGC Uluslararası İnovasyon Merkezi; insanlık, şehir ve çevre arasında derin bir bağ kurmayı başardı. Ağaçlar, bahçeler, yürüyüş yollarından oluşan yeşil çatıyla, şehir silüeti içerisine entegre edildi.

Merkez için biyomorfik, yonca benzeri formu yumuşak ve akışkan şekillerle karakterize edilen, kolonlarla desteklenmiş bir çatı tasarlandı. Form sayesinde gölge, sığınma ve sosyal etkileşim için alan sağlanarak, insanlar ve mimari arasındaki bağlantı güçlendirildi.

Cephedeki transparan perde duvarlar, yapının formundaki organik kıvrımlar takip edilerek ışık, geçirgenlik ve akışkanlık aracılığıyla karakterize edildi. Büyük cam paneller ile iç ve dış mekan arasındaki akıcı geçiş teşvik edilerek çevreyle kusursuz bir entegrasyon sağlandı.

MAD Architects, inovatif fikirlerin tartışılacağı mekan için açık ve ferah bir atmosfer yaratmak amacıyla, net çizgilere sahip yalın bir iç mekan tasarladı. Çatıya yerleştirilen iki devasa pencere aracılığıyla doğal ışık iç mekana taşındı, ziyaretçilerin mekan ve ışıkla ilişkisi pekiştirildi. İç mekanın yalınlığı ile sosyal etkileşim teşvik edilerek kullanıcı dostu bir ortam yaratıldı. Yapının kıvrımlarına uyum sağlayan ve renk sıcaklığı ayarlanabilen aydınlatma elemanları tercih edildi. Bu aydınlatmalar merkezdeki heykelde birleştirilerek fütüristik bir ortam yaratıldı.

İşlevsel alanlar zikzak şeklinde kurgulandı. Yemek salonu ve çok amaçlı salondan oluşan birinci kat, etkinlikler için ayrıldı. Bodrum kata ise farklı ölçeklerde gruplara yönelik ihtiyaçları karşılayacak bir dizi küçük toplantı odası ve VIP salon yerleştirildi.

Binanın çatısı 2.769 adet florokarbon kaplı alüminyum panelden yapıldı. Yapıyı kaplayan ve yağmur suyunun toplanmasını kolaylaştıran bu paneller, farklı yoğunluklarda düzenlendi. Yeşil çatı aracılığıyla, yakındaki bahçelerin ve tepelerin bir uzantısı gibi görünen huzurlu bir manzara elde edildi.

Havalandırma sistemi, asma tavan ve yeşil çatının altına gizlenerek, yapıya temiz ve sade bir görünüm kazandırıldı. Ek olarak fotovoltaik sistemler ve ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanıldı.

MAD’in tasarımı 12 metrelik yükseklik sınırına uyularak tasarlandı; yapı, kuzeyden güneye doğru uzanarak çevredeki ortama uyum sağladı. Merkezin “yonca şeklindeki” tasarımı içerisinde, doğayla bağlantılı çeşitli kamusal alanlar kurgulandı. Alanın kuzeydoğu tarafında yer alan tarihi ağaç korundu ve avluya entegre edildi. Gömülü bahçe tasarımı, zemin kotunun altındaki konferans salonlarına ve kamusal alanlara doğal ışığın ulaşmasını sağladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın