Zonguldak Orta Kapuz Tersane ve Yakın Çevresi Düzenleme Projesi

Zonguldak Orta Kapuz Tersane ve Yakın Çevresi Düzenleme Projesi

Kivi'nin, Zonguldak Valiliği için yürüttüğü, Zonguldak Turizm Kalkınma Planı ile bütünleşik geliştirilen, Zonguldak Doğa ve Kültür Turizmi (Proje 67) kapsamında üretilen projelerden biridir.

BARN arch., projeyi anlatıyor:

Zonguldak Tersane-Orta Kapuz Sahili ve yakın çevresi düzenlemelerini konu alan projede, kent kullanıcılarının ve ziyaretçilerinin deniz ile kurulan iletişiminin güçlendirilmesi amaçlanarak; kent merkezine entegre yürüyüş rotası, rekreasyon alanları ve deniz turizminin gelişimine yönelik aktiviteler önerilmiştir. Bölgenin mevcut coğrafi yapısının korunması gözetilerek, kentin endüstriyel  kimliği ile bütünleşecek bir sahil tasarımı geliştirilmiştir.

Proje alanı kent merkezine araç ile 6 dakikalık mesafede bulunmaktadır.Mevcut kullanımda Fener mahallesi ile kent merkezi arasında kurulan bağlantı Fener-Uzunkum aksı arasında Orman Bölge Müdürlüğü bölgesinde kopmaktadır. Projede Orman Bölge Müdürlüğünün bulunduğu arazinin sahil tarafından yeni bir yaya yolu bağlantısı sağlanarak Merkezden Uzunkum bölgesine kadar bir yaya yürüyüş aksı tanımlanmaktadır.

Mevcutta Kapuz plajı için kullanılan düzensiz otopark yerine yaz döneminde otopark kış döneminde park olarak kullanılabilecek peyzaj düzenlemesi yapılmıştır.Bu alanın yanısıra mevcutta bulunan Kapuz Mahalle Muhtarlığı ile Topbaşı bölgesi arasındaki araç yolu yaya ve taşıtlar için uygun kullanımda değildir.Gelecekte açılacak Mithatpaşa Tüneli’nin sahil yolundaki yoğunluğu azaltacağını öngörülerek, Kapuz Mahalle Muhtarlığından Topbaşı bölgesine kadar devam eden sahil yolu yeniden düzenlenmiştir.

Kıyı bölgesinde plajlar, seyir alanları, gölgelik alanlar, atlama kulesi ve su sporları tesisi yer önerilmiştir.Orta Kapuz ile park alanı arasına ileride komşu Kapuz plajına alternatif giriş noktası sağlayabilecek alt geçit önerisinde bulunulmuştur.Tersane sahili ile Tersane üst durak noktası üst geçit ile birbirine bağlanmıştır.Alanın 12 aylık kullanımları gözetilerek büfe – restaurant hacimleri tasarlanmış, kütleler iklim koşulları göz önüne alınarak konumlandırılmıştır. Bu alanda 4 mevsim işlev görecek kullanıcıların ulaşımını rahatlıkla sağlayarak ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri hacimler alanda ki sosyal aktiviteleri desteklemek açısından oldukça kritiktir.

Proje kent kullanımını ve turizm stratejilerini kısa sürede etkileyerek, mevcut doğal doku rehabilitasyonları ve sürdürülebilir önerileri ile kent potansiyellerini işlemeyi amaçlamıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın