Yapı Malzemesi Söyleşileri serimize 2017'de de devam ediyoruz. ilk olarak Arkitera Yapı Malzemesi Ödülü alan firmalara yer vereceğiz. Drening ürünü ile ödül alan ABS Yapı Elemanları'nın Genel Müdürü Okan Cüntay ile söyleşi yaptık.
Ezgi Can Cengiz: Drening ürünüyle, Taşıyıcı Sistemler, Altyapı Bileşenleri, Kaba Yapı Bileşenleri kategorisinden Arkitera Yapı Malzemesi Ödülü aldınız. Bize ürününüzden bahsedebilir misiniz?
Okan Cüntay: Drening, doğal zemin içinde m2‘de 300 litre boşluk yaratarak sel ve yağmur suyunun kontrolünü, geçici süre ile tutulmasını daha sonra yavaşça toprağa drene edilmesini sağlayan klasik drenaj sistemlerine nazaran çok daha yüksek performanslı bir üründür. Drening’in yarattığı hacim, su sızdırmaz esnek bir membran ile aynı zamanda yer altı su haznesine de dönüştürülebilir ve burada tutulan su sulama amaçlı kullanılabilir.
Yağmur suyu kontrolü ve drenaj sağlayan ürününüz kullanıcıların hangi sorunlarını ortadan kaldırıyor, hangi soruna çözüm oluyor? Ürünün nasıl bir kullanıcı profili tarafından ne şekillerde kullanılmasını öngörüyorsunuz?
Eğer drenaj amacı ile kullanılacaksa; Drening, ani yağışlarda topraktan süzülen suyun akış hızını arttırır. Bu sayede toprakta 8-10 saat kalan ve çamurlaşan fazla su, Drening sistemi kullanıldığında, üst toprağın taneli yapısı da hesaba katılarak, 1-3 saat aralığında toprağın normal hale gelmesinde rol oynar. Fazla suya maruz kalmamış olan bitki köklerini de çürümekten korur. Eğer Drening su depolama amacı ile kullanılacaksa; Drening ile yağış suları ya da peyzaj alanları sulama sularının kaybedilen kısmı toplanıp bir rögara aktarılabilir. Bu sayede değeri kaybedildiğinde anlaşılan suyun toplanarak tekrar kullanımı mümkün olur. Bu durum hem suyun topraktan kaybedilmesini engeller, hem de mali açıdan suyu tekrar tekrar kullanarak uygulanan alanda maddi olarak kar edilmesini sağlar. Drening peyzaj mimarları tarafından kullanım amacına göre projelendirilerek kullanılabilir. Mevcut park ve bahçelerde ise o sahanın yönetiminden de sorumlu aktörler tarafından değerlendirilebilir.
Drening ürününün benzer ürünlerden farkı nedir?
Drening m2‘de 300 litre 40 cm yüksekliğinde bir boşluk yaratır. Alternatif drenaj sistemlerine göre toprak altında ezilme mukavemeti çok yüksektir. Bu sayede çok uzun ömürlüdür. Drenaj kontrolü yanında, su depolamak amacı ile kullanıldığında hiçbir betonarme yapıya girmeden en fazla 80 cm kazı derinliği ile çok iyi sonuçlar alınabilir.
Drening çevre dostu bir ürün mü?
Evet; Drening geri dönüşümlü plastik malzemeden üretilmiştir. Ürünler iç içe geçtiği için çok ciddi lojistik tasarrufu sağlar. Bu sebeplerle yeşil projelere Leed Sertifika Puanı kazandırır.
Altyapı Bileşenlerinde tasarıma ne kadar önem veriliyor?
Altyapı bileşenlerinde tasarıma verilmesi gereken önem verilmiyor ya da uygulayıcı firmalar yatırım maliyeti olarak altyapı maliyetinden mümkün olduğunca kaçıyorlar. Bu sebeple ya drenaj sistemi hiç yapılmıyor ya da özensiz yapılan drenaj sistemi birkaç yıl içerisinde bozuluyor ve çalışmamaya başlıyor. Bitki bakım maliyetleri artıyor, peyzaj alanında tadilat işleri çıkıyor bu durumda da toplam maliyet daha pahalıya mal oluyor.
Markanızın mimarlarla ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ürünümüzü sunduğumuz mimarlar ürünü çok beğeniyor ve yapıya katacağı değerin yüksekliğinden bahsediyorlar. Birçok mimar Drening’i projesinde kullanıyor.
Mimarinin yapı sektöründeki değişimlere etkisi nedir?
Yapı sektörüne mimarlar yön verir. Buna en güzel örmek “Fransız Balkon” tabir edilen uygulamadır. Hangi mimarın başlattığını bilmediğimiz bu akım sayesinde son 10 senedir imal edilen tüm konutların en azından salon pencereleri yere kadardır. Yirmi sene öncesine gidin, böyle bir tek uygulama bulamazsınız. Ayrıca, planlanarak ve plana uyularak yapılan projelerde öngörülen keşif ile maliyet birbirine yakın çıkacaktır. Yapının tasarımına göre genel giderler minimumda olacaktır.
2 yorum
Keyifli yorumun icin cok tesekkur ederim sevgili Mehmet. Seninde yorumuna saglik. Sevgi ile…
yine enfes bir yazı.. mimarlığın şiiri ya da şiirin mimarlığı… kaleminize sağlık hüseyin hocam..