Kentle mimarlık eğitimi ilişkisini ve mimarlık eğitim mekanlarının yeterliliğini sorguladığımız Arkitera Kampüste projesi kapsamında Gedik Üniversitesi'nden Prof.Dr. Nur Urfalıoğlu'yla konuştuk.
Arkitera: Mimarlık eğitiminizin bulunduğunuz kentle ilişkisini nasıl kurarsınız? Kentin eğitiminize katkıları ya da eğitiminizin kente katkıları var mı, olacak mıdır?
Nur Urfalıoğlu: Tabii ki geçmiş uygarlıkların izlerini bir mimarlık öğrencisinin görmesi, onları incelemesi, ölçüp biçmesi, onların rölövelerini çıkarması, onlarla ilgili mesela yeni uygulamalar bir ilave eski yapıya yeni bir ilave vesaire yapması gibi konularda çalışması çok önemli. Bunu şu yere de bağlamak istiyorum, özellikle her ilde mimarlık fakültesi açılmasına karşıyım ben. Mesela ne bileyim Siirt hani. Hani oranın da kendine göre belki eski bir tarihi var; ama İstanbul gibi bir yerde mimarlık okumakla Siirt’te, Bitlis’te ya da ne bileyim hani başka bir ilde okumak çok farklı. Yani öğrencinin sahip olacağı bilgiler, sahip olacağı donanım, altyapı çok daha farklı. Mekanlar, kentler çok etkiliyor mimarlık eğitimini. Mimarlık fakültesine özel olarak iyi yapılmış bir eğitim binasında eğitim gören bir öğrencinin alt yapısı diğer öğrencilere göre daha kapsamlı oluyor. İş merkezi, konut ya da apartman olarak tasarlanmış bir yapıdaki özel üniversitelerde eğitim gören öğrencinin bakış açısı ise daha farklı olacaktır.
Türkiye’de günümüz mimarlık eğitimi için stüdyolar ve derslikler yeterli midir? Geleceğin daha yaratıcı ve özgürleştirici mekansal karşılıkları mimarlık eğitiminde nasıl karşılık bulabilir? Şu anda sahip olduğunuz eğitim mekanlarınız dönüştürülebilir mi?
Az önce söylediğim gibi kentten daha küçük ölçekli eğitim verdiğimiz mekanlara gelecek olursak mezun olan mimarın kişiliği, bakış açısı, yaratacağı projeleri ve yapıları çok etkiliyor. Biz bunu birazcık Abdullah Gül Üniversitesi’nde denedik, inşallah Gedik Üniversitesi’nde de başarılı olacağız. Yeni bir uygulamaya geçeceğiz burada da. Şu andaki mekanlarımız dönüştürülemez durumda; çünkü farklı bir fonksiyon için tasarlanmış bir yapıda şu anda eğitim vermeye çalışıyoruz ancak önümüzdeki yıl yeni bir kampüs alanımız olacak. Orada Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi inşa edilecek. Hem uygulamalı eğitime dönük hem mimarlık fakültesi olarak tasarlanmış bir binada eğitim görecek yeni öğrencilerimiz olacak. Umarım hani öğrencilerin de bakış açısı, ufku daha da genişleyecek.