“Mimarlık Kültürüne Katkıda Bulunuyoruz”

Yapı Malzemesi Söyleşileri serimiz, Kale Yapı Ürünleri Grubu Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Derya Ercan ile yaptığımız söyleşi ile devam ediyor.

Ezgi Can Cengiz: Tasarımı yapı sektörünün neresinde görüyorsunuz?

Derya Ercan: Günümüzde, yapı sektöründe kullanılan ürünlerle ilgili, renk, malzeme, biçim, ebat ve teknoloji kaygılarının tümünün gözetilmesi ve aynı zamanda bu kritik sürecin iyi bir şekilde planlanmasının, ancak tasarımla mümkün olduğunu düşünüyorum.

Türkiye’nin öncü sanayi kuruluşu Kaleseramik olarak en önem verdiğimiz konulardan biri tasarımdır. Teknoloji ve tasarımı birbirini besleyen unsurlar olarak görüyoruz ve bu nedenle 30 milyon TL’lik yatırımla Çanakkale’nin Çan ilçesinde kurduğumuz Kaleseramik Ar-Ge Merkezi’nde tasarım ve teknolojiyi bir çatı altında kurguladık.

Tasarım üzerinden ürün portföylerimizin oluşturulmasını sağlarken, yenilikçi yaklaşımları da tasarım desteğiyle geliştiriyoruz. Karo seramik, seramik sağlık gereçleri, banyo mobilyası ve armatür gibi birçok ayrı ürün ailesinin tasarım yönetimini tek elden sağlayarak, birbiriyle konuşan, birbirini anlayan ortak ambiyans oluşturan ürünler yaratıyoruz. Her şeyden önce tasarımlarımızın endüstriyel seramiğe uygulanabilir olmasına, pazarın ihtiyaçlarını karşılamasına ve güncel ürün gereksinimlerini yakalayabilmesine önem veriyoruz.

Bugün sadece ülkemizde değil, yurtdışında da Türk sanayisini en iyi şekilde temsil etme konusunda büyük çaba sarf ediyoruz. Nihai tüketiciye hitap eden Çanakkale Seramik ve mimari çözümlerde profesyonelleri hedefleyen Kalebodur’un yanı sıra, seramik sağlık gereçleri alanında yaratıcı çözümler sunan Kale markaları ile faaliyet gösteren Kaleseramik olarak; bugüne kadar ülkemize, her aşamasında tüketicilere danışıp, Ar-Ge sürecinden geçirdiğimiz birçok inovatif ürün kazandırdık.

Markanızın mimarlarla ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Günümüz mimarlarının, müşteriye sundukları üründe ilk önce kendileri tatmin olup, farklılık yaratmak istediklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu noktada Kalebodur’un farkı ise, gerek ürün gamı gerekse çözümsel yaklaşımları ile profesyonellere yüzünü dönmüş bir marka olmasıdır. Kalebodur olarak, profesyonellerin hayal ettiklerini ürünü sistem ve hizmet harmanıyla sunuyoruz.

Projelendirmede mimarların kesinlikle devrede olduğu yüksek performans gerektiren ve ağırlıklı olarak ticari alanların zemin ve duvar kaplamalarında Kalebodur markası olarak varız. Ürün ve sistem çözümleri ile birlikte bugüne kadar birçok büyük projede mimarların yanında çözüm ortağı olarak yer aldık. Mimarların her türlü etkinliğinde de biz varız. Bu durum bizim için aynı zamanda bir sosyal sorumluluk konusu.

“Kalesinterflex Mimarlara İnanılmaz Bir Yaratıcılık İmkanı Sağlıyor”

İnovatif ürünlerimizden örnek verecek olursak; Türkiye’ye bugüne kadar birçok inovatif ürün hediye eden Kalebodur markasının sektöre sunduğu Kalesinterflex, devrim niteliğinde bir üründür… 1 metre eninde, 3 metre boyunda ve sadece 3 milimetre kalınlığında ve esneyebilen porselen seramik olan Kalesinterflex, mimarlara inanılmaz bir yaratıcılık olanağı sağlıyor.

Kalesinterflex, aslında mimarlar için biçilmesi gereken bir kumaş veya işlenmesi gereken bir plaka. Mimarlarla sürekli yeni bir fikir alışverişinde bulunuyoruz. Buna yönelik daha neler yapabileceğimizi araştırıyoruz. Onlardan aldığımız güçle de özellikle ürünle birlikte sistem üreten çözümleri tercih ediyoruz. Hedefimiz, gelişen fikirlerde ilk akla gelen marka olabilmek. Mimar bir seramik kullanmak ya da bir hacimde kaplama yapmak istediğinde, ilk olarak Kalebodur’a bakması bizim amacımız. Ulaşmak istediğimiz hedeflerden biri de, Kalebodur’dan istenildiği zaman rahatlıkla yardım alınabileceğinin bilinmesidir.

“Mimarlık Kültürüne Katkıda Bulunuyoruz”

Kaleseramik çatısı altında faaliyet gösteren Kalebodur markası olarak, bir yandan geliştirdiğimiz ürün ve teknolojilerle mimarların yaratıcılıklarına destek olurken, diğer yandan farklı sosyal sorumluluk projelerimizle mimarlık kültürüne katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Türkiye’de adı seramik karo ile özdeşleşen, yarım asrı aşan köklü geçmişe sahip bir marka olmanın sorumluluğuyla; akademik süreçler dahil, farklı platformlarda sürdürülebilir projeler üretmeye devam ediyoruz.

Kalebodur olarak, gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projeleri ve sponsorluklarla, modern Türk mimarisine destek olmayı hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda;

  • Kalebodur olarak, 2003 yılından bu yana Arkitera tarafından kurulan Türkiye’nin ilk dijital mimarlık arşivi ARKIV‘in, proje ortağı gibi destekçisiyiz.
  • 2005 yılında İstanbul’da düzenlenen Dünya Mimarlık Kongresi, Kalebodur’un ana sponsorluğunda gerçekleşti.
  • Mimar, sosyolog, yazar, gazeteci ve düşünürler ile bir araya gelerek toplumu ve mimarlığı yakından ilgilendiren konularda tartışma platformu oluşturmak hedefiyle, 2013 yılından beri “Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor” başlığı altında toplantı ve konferanslar düzenliyoruz.
  • “Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor” üç başlık altında vücut buluyor; birincisi, her ay düzenlenen söyleşiler serisi, ikincisi panel ve konferanslar serisi, üçüncüsü de öğrenci buluşmalarından oluşuyor. Son panelimizi, Fransa’nın Cannes kentindeki gayrimenkul fuarı MIPIM’de düzenledik.
  • Ayrıca bu yıl şubat ve mayıs aylarında düzenlediğimiz “Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor” konferanslarına konuşmacı olarak davet ettiğimiz dünyaca ünlü mimarlar David Chipperfield ve Eric Owen Moss’un da, Türk mimar, tasarımcı ve öğrencilerle deneyimlerini paylaşmalarını sağladık.
  • Türkiye’de bir önceki yıl içinde üretilen mimarlığı kayıt altına alıp bir kaynak oluşturmak amacını taşıyan Mimarlık Yıllığı 2014 Sergisi, Kalebodur sponsorluğunda düzenlendi.
  • Kalebodur olarak, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ile özel etkinlik ve toplantılar düzenliyoruz. Ayrıca sponsoru olduğumuz Serbest Mimarlar Derneği işbirliği ile her yıl organize ettiğimiz “Mimarlık Çalıştayı” ile mimarları bir araya getirerek mesleki sorunların tartışılmasını sağlıyoruz.
  • Bu yıl Antalya Mimarlık Bienali’nin sponsorluğunu da Kalebodur olarak üstlendik.
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi Tasarım Yönetimi Kültürü ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz Kale Tasarım Merkezi’nde, Mimarlık Fakültesi ile ortak projeler yürütüyoruz.
  • Mimarlık fakültelerindeki öğrencilerle bir araya gelerek malzeme derslerine giriyor, öğrenciler için düzenlenen workshop’lara destek oluyoruz. Gerek öğrenciler gerekse öğretim üyeleri ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyoruz.
  • Mimari içeriklere de yer veren tablet dergisi Dipnot ile ortak projeler üretiyoruz. Dipnot’un “Kalebodur’la Mimarlık” bölümünden yaptığı yayınlarla, mimarlıkla ilgili konuları daha fazla kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz.
  • Ayrıca Kalebodur olarak, sanat ve mimarlık camiasına hitap eden İstanbul Art News gazetesinin sponsorluğunu da sürdürüyoruz.
  • Modern Türk mimarisine destek olma hedefiyle, özellikle SALT ile çok önemli çalışmalar yürüttük. SALT tarafından, Tabanlıoğlu Mimarlık katkısıyla düzenlenen; “Modernin İcrası: Atatürk Kültür Merkezi, 1946-1977” sergisine, Kalebodur olarak destek olmaktan onur duyduk.
  • SALT ile işbirliğimizi, “Yerelde Modernler” sergisiyle devam ettirdik. Bu verimli işbirliğimizi, daha sonra bir başka önemli projeyle, “Yazlık: Şehirlinin Kolonisi” sergisiyle sürdürdük. İçinde bulunulan dönemin yaşam tarzını yansıtan bu sergilerle, farklı stillerdeki yapıları ve Türk mimarisinden örnekleri inceleme imkanı bulduk.
  • SALT ile yaptığımız uzun dönemli işbirliğini, bugün SALT Araştırma bünyesinde bulunan Mimarlık ve Tasarım Arşivi’ne yönelik çalışmalarımızla daha kapsamlı bir şekilde sürdürmeye başladık. Türkiye’nin 20. yüzyılını detaylandıracak şekilde oluşturulan SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nin tek destekleyici Kalebodur olarak, bu alanda önemli bir adım attığımıza inanıyoruz.
  • Çeşitli nitelikte 200 bini aşkın belgenin bulunduğu arşivin, Türkiye’nin mimarlık ve tasarım geçmişine ışık tutmaya devam edeceğine hiç şüphemiz yok…
  • SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nin, özellikle mimarlarımız, sanatseverlerimiz ve öğrencilerimiz, hatta yabancı ziyaretçilerimizin için her dönem ilgi çeken, çok önemli bir merkez olacağına inanıyoruz.


PR çalışmalarına ne kadar yatırım yapıyorsunuz?

Günümüzün artan yaşam standardı ile kullanıcılar, daha yüksek ölçülerde geliştirilmiş ürün ve hizmetleri tüketmek istiyor. Bu yaklaşımla tasarlanmış ürünler de ancak daha doğru bir pazarlama ve iletişim stratejisi ile duyurulabiliyor. Bu çerçevede, kurumsal duruşumuz için son derece faydalı olan halkla ilişkiler çalışmalarına ve uzun soluklu iletişim stratejilerine çok önem veriyoruz.

Sosyal medyayı nasıl, ne kadar kullanıyorsunuz?
İletişim artık tüm dünyada rekabetçiliğin en önemli unsuru. Tasarım odaklı markalarımızla profesyoneller ve tüketicilere ulaşmak için tüm iletişim platformlarını kullanıyoruz. İnternet alanında, kullanıcı deneyimlerini en üst seviyeye çıkaran web siteleri oluşturuyor, prestijli haber portalları, bloglar aracılığı ile sosyal medyada aktif olarak yer alıyoruz. Ayrıca mimarlar ve tüketicilerle ilişkileri geliştirmek için konferans, workshop ve sergi gibi etkinlikler düzenliyoruz.

Yarışmaları takip ediyor musunuz? Katılıyor musunuz?
Yenilikçi ürünlerimiz ve modern uygulamalarımızla attığımız önemli adımların, ulusal ve uluslararası platformlarda ödüllendirilmesinden dolayı gururluyuz. Sektör bazında dünyada bir ilke imza attığımız, mobil, tablet ve tüm web erişim cihazlarında rahatlıkla kullanılabilen Kale360.com; 2014 yılında dünyanın en saygın iş ödüllerinden Stevie Awards’ta, Gümüş Stevie ödülüne layık görüldü.

İnternet alanında, ayrıca bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Altın Örümcek Web Ödülleri’nde, her kullanıcının kendi banyosunu tasarlayabildiği “Kale360.com” ve “Kale.com.tr” web sitesi ile üç ödül birden kazandık. İnternetin Oscar’ı olarak da adlandırılan Altın Örümcek’te finale kalan Kale360.com, “En İyi Web Sitesi” seçilerek büyük ödüle layık görülürken, “Perakendecilik/Mağazacılık” kategorisinde de birincilik ödülünün sahibi oldu. Ayrıca seçkin ürünlerimizin yaratıcı tasarımlarla sunulduğu web sitesi “Kale.com.tr” de, “Perakendecilik/Mağazacılık” kategorisinde ikincilik ödülünü aldı.

Mimarinin yapı sektöründeki değişimlere etkisi nedir?
Mimarinin yapı sektörünü direkt etkilediğini düşünüyorum çünkü mimarların zihnindeki soyut kavramlar, ürün tasarımı ile somutlaşıyor. Dolayısıyla yapı ürünleri sektörüne öncülük eden Kaleseramik olarak, ürünlerimizi, tutarlı ve ortak bir tasarım dilinde oluşturarak, mimarların kullanımına sunuyoruz.

Söyleşi için teşekkür ederiz.

Etiketler

Bir yanıt yazın