31 yıldır sanat dünyasında olan Lebriz, sanat ve bilişim alanındaki tecrübeli kadrosu ile üyelerine 11 yıldır internet üzerinden hizmet veriyor.
Türkiye’nin ilk sanat portalı lebriz.com ve sanatla mimari yapıları buluşturan kurumsal departmanları Lebriz Art Solutions hakkında Lebriz’in kurucusu Nilgün Beller, Lebriz Art Solutions Yöneticisi Mutlu Suner ve Lebriz Sanal Dergi yazarlarından Pınar Turanlı ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Nilgün Beller
Nilgün Beller: Lebriz, sanat galerisi olarak 1980 yılında Nişantaşı’nda kuruldu ve 2000 yılına kadar galeri faaliyeti sürdü. 2000 yılında internetin kullanılması, bu mecrada bir sanat portalının olmayışı, internette ilk ve tek olmanın öneminden dolayı sanat galerisi kapandı, Lebriz tamamen internet üzerinden bir sanat portalı olarak yayına geçti. Galerinin ismi olan Lebriz, lebriz.com‘a verildi. lebriz.com’da 550’ye yakın sanatçı, 60’tan fazla galeri üyemiz var.
Pınar Turanlı
Pınar Turanlı: Mimarlar yaptıkları binada sanat eseri kullanmak istediklerinde lebriz.com’u arıyorlardı ve onların artan talepleri üzerine Lebriz Art Solutions kuruldu. Lebriz Art Solutions projelerinde camdan heykele, dijital baskıdan, ebruya, resme kadar çok çeşitli yelpazede eser üreten sanatçı üyelerimizle iş birliği yapabiliyoruz. Herhangi bir mimari projede sanat eserine ihtiyaç olduğunda, karşı tarafın bütçesine, projenin yapısına, markanın ruhuna göre sanat eserlerinden oluşan dosyalar hazırlayarak proje sahiplerine seçenekler sunuyoruz. Her projeye uygun eser önerebildiğimizden iç mimarlarla çok rahat çalışıyoruz. Aylık 12.000 okuruyla sanatseverlerin yakından takip ettiği Lebriz Sanal Dergi’de de Lebriz Art Solutions’ın bir uzantısı olarak “Sanat ve Mimari” köşemizde mimarlarla ve sanata ilgi duyan proje sahipleriyle röportajlar gerçekleştiriyoruz.
Mutlu Suner: Bina sahipleri veya mimarlar lebriz.com‘a gelip sanat eserleri konusunda bizden yardım talep ediyorlardı ve bu talepler artınca daha kurumsal hale gelmek istedik. Daha önce mimarların yaşadığı sorun şuydu: Bir eser alınacak ama nereye gidilecek? Galerilere gitseler galerilerin çalıştığı sanatçı sayısı az; seçenekler çok kısıtlanıyor, hep aynı sanatçılar içinde seçim yapmaları gerekiyor. Zaten fazla da vakti yoksa galeri galeri gezmek zorluyor. Bu nedenle bizim portföyümüzün genişliği onlar için iyi bir seçenek oldu.
Mutlu Suner
MS: Bazen görmeye gerek bile olmayan projelerle de karşılaşıyoruz çünkü sanatla iç içe olan mimarlar ne istediklerini çok net bilip söyleyebiliyorlar. Öyle olmazsa mekanı görmek istiyoruz, tarzını anlamaya çalışıyoruz ve sonrasında proje sahiplerine sanatçılarımızdan ve uygun eserlerinden oluşan bir dosya sunuyoruz. Onların tercihleri doğrultusunda, projeye uygun sanat eserlerini tedarik ediyoruz. Bazen bu hazır bir eser olabiliyor, bazen de mekana özel eser yapılması gerekiyor.
MS: Sürekli çalıştığımız mimarlar yok.
Bodrum Kempinski
NB: Sürekli değil ama çok çeşitli mimarlarla çalıştık. Sinan Kafadar’dan Bodrum Kempinski önerisi geldi. Bodrum Kempinski’de özel bir tasarım yapıldı. Sanat eseri kağıt üzerinde Sinan Bey’in beğenisinden geçti. Seramik sanatçılarımızdan Mehmet Kutlu tarafından 2,5 metreden başlayıp aşağı doğru inen seramik 9 sütun çalışması yapıldı. Bu adeta Kempinski’nin simgesi oldu, tüm turistler onun önünde resim çektiriyor. Bir mekana aldığınız her şey eskiyebiliyor, sanat eserleri ise zaman geçtikçe değer kazanıyor ya da değerini koruyor. Bizim mücadelemiz sanat eserlerine ayrılan küçük bütçeleri daha geniş bütçeler haline getirmek. Bu da tabii ki mimarın veya proje sahiplerinin sanata olan yatkınlığı ile birebir örtüşüyor.
MS: Çok… Şu an bütün oteller aynı, hepsi birbirine benziyor. Oysa bir tablo, bir heykel koyduğunuz zaman o otelin ruhu, tarzı çok farklılaşabiliyor. Biz poster asmıyoruz, bizim farkımız sanat eseri kimliği olan işler. Örneğin bir yata cam bir eser tasarımı yaptık. Bize duvarı gösterdiler, duvar çok uzundu fakat derinliği yoktu. Tablo koyulsa anlaşılmayacaktı, biz de bu alanda cam sanat eseri kullanma önerisini getirdik. Yatın boş duvarlarına bir cam sanatçımız muazzam bir çalışma yaptı ve gerçekten çok güzel oldu.
NB: Yatın simgesi de o eser oldu. Biz bundan çok zevk alıyoruz. Yani bir yapıyı simgeleştiren özel siparişler de bizi çok heyecanlandırıyor.
MS: Irak’ta bir işyeri projesi yaptık. Ne yeri, ne mimarı gördük, proje tamamen internet üzerinden gerçekleşti. Çok küçük bir bütçeyle bize geldiler. Bütçeyi artırmalarını istedik çünkü o bütçeye istedikleri adetlerde eser bulmak imkansızdı. Sonra bütçelerini de artırdılar. Yaklaşık 1 yıl sonra o proje hayata geçti ve Irak’a bir çok sanat eseri gitti.
NB: Lebriz Art Solutions’ı kurmadan önce Bahreyn’de bir saraydan teklif geldi. Bizim bir satış bölümümüz var, lebrizshop.com, oraya Bahreyn’den siparişler gelmeye başladı. Biz de irtibata geçtik. “Biz bir saray için bu eserleri istiyoruz ve Emirlik illa Türkiye’den istedi,” dendi. Sonra sarayın mimarları bizle tanışmaya geldiler. Birebir masa başında oturarak sanatçı eserleri seçildi. Saray tamamen lebriz.com sanatçılarının eserleri ile donatılmış oldu. Bu bizi çok heyecanlandırdı. O projeden sonra da talepler artmaya devam etti.
HSBC Genel Müdürlük Binası
HSBC Genel Müdürlük Binası
MS: HSBC Genel Müdürlük Binası, Avantgarde Otel ile de çalıştık…
NB: Four Seasons Oteli’nde de tamamen lebriz.com sanatçılarının eserleri kullanıldı. Hatta orada işi olan bir sanatçımızıın galerisine bir haber geldi. Çinli bir iş adamı heyeti sanatçının heykellerini çok beğenmişler ve Çin’e götürmek için 11 heykel istemişler!
MS: Sanatçılarımıza da özellikle otel projelerinde yer alarak dünyaya açıldıklarını söylüyoruz. Bu nedenle bize daha uygun fiyatlarla çalışmalar yapabiliyorlar. Galeri kadar komisyon da almıyoruz. Dolayısıyla fiyat açısından da daha uygun projeler gerçekleştirebiliyoruz.
NB: Ayrıca konut projelerimiz de var. Bodrum’da bir çok konut lebriz.com sanatçılarına özel sipariş işler yaptırdılar.
MS: Çoğunlukla Türk. Türkiye ile bağı olan çok az yabancı sanatçımız da var.
MS: Elbette karşılaştığımız problemler, zorlandığımız konular oluyor ama her olumsuz tecrübenin bize kazandırdığı, çalışma işleyişimizi şekillendirmemizi sağlayan bir yönü mutlaka oluyor.
NB: Türk mimarları yurt dışında çok faal ve bizim de yurt dışına daha çok açılma planımız var. Türkiye’deki deneyimlerimizi pekiştirip, sonrasında yurt dışında çok daha rahat bir çalışma ortamı yaratmak gelecek hedeflerimizin içinde…
1 Yorum
Sanırım tarihi ve görsel dokudan çok rantiye mimarisi ön plandadır sevgili hocam …