Akıllı Bisiklet sistemlerinin Türkiye ayağını oluşturan "BAKSİ Sürdürülebilir Bisiklet Paylaşım Sistemleri"nden Yavuz Salih Şahin ile güzel bir söyleşi yaptık.
İSPARK’ın Eylül ayında başlattığı yeni uygulaması “Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi” projesini Arkitera olarak sizler için deneyimlemiştik. Şimdi de, yurtu dışında oldukça yaygın kullanılan bu projeyi Türkiye’ye taşıyan BAKSİ’yle akıllı bisiklet sistemi hakkında konuştuk.
Yavuz Salih Şahin: Dil eğitimi için Londra’ya gittiğim sırada bu bisikletleri görmüştüm ve denemek için bir tane kiralamıştım. Sonra bunu Türkiye’de yapabilir miyiz düşüncesiyle İstanbul’a geri döndüm. Ortağım olan Fatih Mehmet Kaya’yla bu konuyu paylaştım, onun da heyecanı ile bu işe girdik. Bu işe girdiğimiz ilk andan itibaren sürekli desteğini aldığımız MSGSÜ Şehiricilik bölümü öğretim görevlisi Doç.Dr. Kevser Üstündağ hocamıza danıştık nasıl yaparız, uygulamada nelere ihtiyaç var nasıl bir fark yaratırız diye kendisinin engin deneyimlerinden yararlandık. Kendisinin bize yardımlarıyla yaklaşık 2 yıllık bir AR-GE çalışması yaptık, daha sonra AR-GE çalışmamız bitince Kent 2011 fuarına katılıp vizyona çıktık. Daha sonraki süreçte Fatih Belediyesi’nin ihalesini alarak işe başladık. Bu noktada bize yardım eden akademisyenlere, şehir plancısı arkadaşlarıma, tasarımcılara, konusunda uzman kişilere, Doç.Dr. Kevser Üstündağ’a, Bülent Birson Bey’e ve Mimar Ümit Elgin’e özellikle teşekkür ederiz.
Fotoğraf: Uğur Ceylan
YSS: İşe arayüz ekranını basit ve anlaşır şekilde tasarlayarak başladık. Sistem tamamen Türkiye’de üretilmiş olup sistem alt yapısını kullanıcıların anlayacağı bir sistematiğe döktük. İlk olarak Kredi kartınızla kiralama yapmak istiyorsanız ekranda bulunan Bisiklet Kirala butonuna basarak, kaç adet bisiklet seçecekseniz. Daha sonra cep telefonuzu girerek ardından kredi kartınızı ve şifrenizi girdikten sonra size sistem tarafından verilen fişin üzerineki şifreyi parklarda bulunan ekrana Enter tuşuna basarak girdiğinizde sistem otomatik olarak bisikleti boşa çıkarmaktadır. Sistemde ayrıca, kredi kartı ile kiralama yapmak istemiyorsanız, Abonman kart seçeneği mevcuttur. İspark ödeme noktalarından abonman kartı alarak, içersine cüzi bir miktar yükleyerek parklarda bulunan ekrana okutup size verilen şifreyi girerek de bisikleti alabilirsiniz. Bisikleti kullandıktan sonra bırakmak istediğiniz herhangi bir istasyondaki boş park yerlerine bırakırken sadece ön tekerleği yuvasına doğru itmeniz yeterlidir. Bıraktıktan sonra ekranda adınız ve soyadınız gözüküyorsa güvenli bir şekilde bisiklet teslim alınmıştır.
YSS: Şu an için Kadıköy- Kartal hattı aktif durumdadır. Önümüzdeki aylarda ise Fatih ilçesinde bir uygulama gerçekleşecektir. Baksi olarak tüm Türkiye’de bir bisiklet ağı network kurmayı düşünüyoruz. Bu sebeple görüştüğümüz kentler mevcuttur ve hatta komşu ülkelerle görüşmelerimiz bulunmaktadır. Ekim ayında Yunanistan’dan bu sistemin alımı ile ilgili bir mail aldık. Şu anda görüşmelerimiz devam ediyor.
Fotoğraf: Uğur Ceylan
YSS: Öncelikle MSGSÜ’de bulunan hocalarımız ve mezun olan arkadaşlarımız, ailemizden sonra da kullanıcılardan birçok olumlu tepki aldık. Hatta gece saat 02:00’da bir şekilde telefonumuzu bulan kullanıcıdan tebrik telefonu bile aldık. Bazen yaptığımız proje medyada ortaya çıkınca biz bile inanamıyoruz, tuhaf bir duygu.
YSS: İBB ve İspark bu işin öncüsü durumunda oldu. Dünyada belli sayıda firma olmasına rağmen Türk firmasına güvenerek bu işin yapımında desteğin ötesinde, bisiklet yol ağının genişletilmesine destek vererek bu sistemin genişletilmesine yardımcı oldular. Şu an bisiklet yolları Avrupa tarzında ayraçlar ve sinyalizasyon kullanılarak yapılıyor. İBB’nin bu işe verdiği önem burada ortaya çıkıyor.
YSS: Biz bu şirketi kurarken “Kente nasıl bir artı değer katabiliriz?” düşüncesiyle yola çıktık. Bu yüzden bundan sonra yapacağımız tüm projeler kente artı değer katacak olan projelerdir.