“Zararlı Gazları Bitkilere Yararlı Gübreye Dönüştüren Çatı Çözümünü Sunuyoruz”

Yapı Malzemesi Söyleşileri serimize Arkitera Yapı Malzemesi Ödülü'ne layık görülen Kılıçoğlu-Megaron Çatı Teknolojileri'nin Yapı Malzemeleri Grup Başkanı Barış Yalçın Özaydemir söyleşisiyle devam ediyoruz.

Ezgi Can Cengiz: Arkitera Yapı Malzemesi Ödülü olan Seçici Kurul Teşvik Ödülü’nü İnce Yapı Bileşenleri kategorisinden Ecotitanium Kiremit aldı; ürününüzden bahsedebilir misiniz?

Barış Y. Özaydemir: Megaron Çatı Teknolojileri olarak Arkitera Yapı Malzemesi ödüllerine ilk defa başvurduk. İlk başvurumuzda ödül almak bizleri son derece mutlu etti. Arkitera ailesine ve değerli jüri üyelerine buradan teşekkürlerimizi sunmak isterim.

Dünyamızın daha yaşanabilir olması, gelecek nesillere daha yaşanabilir yaşam alanları bırakılması için hava kirliliğinin günden güne arttığı günümüzde her geçen gün yeni önlemler alınarak bu kirliliğin daha minimum düzeye indirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Özellikle büyük şehirlerdeki nüfus yoğunluğuyla birlikte artan araç sayısı, araçların egzoz emisyonları yoluyla atmosfere salınan toksik azot gazlarının artışına sebep olmaktadır; bu da ekolojik hayatı ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Biz de Megaron Yeni Nesil Çatı Teknolojileri olarak, inovatif bir ürün olan Ecotitanium Kiremit ile hava kirliliğini azaltırken zararlı gazları bitkilere yararlı gübreye dönüştüren çatı çözümünü sunduk. Bu konuda yaptığımız araştırmalarda dünyada farklı örneklerinin kullanıldığını gördük. Ecotitanium titanyum kaplama teknolojisi sayesinde hava kalitesini iyileştiren özelliğe sahip kiremit çatılar artık Türkiye’de de mümkün. Ecotitanium bu özelliğinin yanında dünyadaki örneklerinden farklı olarak açık renkli yapısı ile küresel ısınma ile de mücadele etmektedir.

Ürününüz son derece heyecan verici, havayı temizleyen kiremidin teknolojisini anlatabilir misiniz?
Ecotitanium çatılar fosil yakıtlarının yakılmasıyla yayılan zararlı hava kirleticileri yararlı bir gübre olan kalsiyum nitrata çeviren titanyum teknolojisi ile kaplanmıştır. Motorlu araçların egzoz dumanlarında bulunan azotun temizlenmesi için kiremitlerin üzerine uygulanan titanyum kaplama teknolojisi güneş ışığına maruz kaldığında havadaki azot oksitleri nötralize ederek zararsız kalsiyum nitrat haline getirir. Kalsiyum bitkiler için çok önemli bir gübredir. Yağmur suyu ile çatıda yıkanan kalsiyum nitrat bahçeye akarak gübre görevi görür.

Ecotitanium açık renkli yapısıyla havayı temizleme dışında küresel ısınmayla mücadelede de yardımcı oluyor. Ecotitanium çatılar açık renkli yapıları sayesinde özellikle yaz aylarında binaların yoğun ısınmasına yol açan güneş ışınlarını atmosfere yansıtarak klima enerjisine tasarruf sağlar ve enerji verimli hale getirir.

Ürününüz henüz yeni bir malzeme olduğu için ülkemizde çok referansı yok. İlgi nasıl ürününüze?
Evet, Ecotitanium yeni bir ürün, zamanla daha fazla tercih edileceğini düşünüyoruz. İlk uygulaması Ankara Gölbaşı’nda bir villada yapıldı. Ardından İstanbul’da da yapılan uygulamalar var. Ürüne ilgi çok güzel, insanlar merak ediyorlar ve bu konuda bize birçok talep geliyor. Özellikle bu ödül ile birlikte ürünün mimari çevrede daha fazla tanınacağını düşünüyoruz.

Piyasada bulunan benzer ürünlerden farkı nedir?
Piyasada Ecotitanium kiremidin muadili başka bir ürün yok. Dünyada örnekleri var; ancak Ecotitanium açık renkli yapısı ile oradaki örneklerinden de ayrılıyor.

Tasarımı yapı sektörünün neresinde görüyorsunuz?
Yapı sektöründe tasarım elbette çok önemli bir unsur. İnsanlar öncelikle dış görüntüye bakıyorlar ve buna göre ilk izlenimleri oluşuyor. Çatı da dış tasarımın çok önemli bir parçası. Binanın estetiğine katkısı çok fazla, binaya uygun tasarlanmamış bir çatı bütün estetiği bozabilir. Ancak tasarımla birlikte önemli olan diğer iki unsur: fonksiyonellik ve uzun ömür. Bence bu üçü bir arada sağlanabilmeli. Biz de ürünlerimizi geliştirirken bu üç noktaya özellikle dikkat ediyoruz.

Markanızın mimarlarla ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Mimarlar sektörümüzde önemli iş ortaklarımızdan biri. Kılıçoğlu 90 yıllık bir kiremit markası olarak günümüzde mimarlar tarafından bilinen ve tercih edilen bir kiremit markası.

Kılıçoğlu’nun çatı teknolojileri markası olan Megaron henüz çok yeni bir marka, mimarlarla Megaron Çatı Teknolojileri’nin daha fazla işbirliği içerisinde olmasını ve çatı konusundaki uzmanlığımızı onlarla paylaşmayı planlıyoruz. Bu anlamda mimari ofis ziyaretlerini çok önemsiyoruz. Hem ürünlerimizi anlatmak hem de onların çatı ile ilgili sorularını yanıtlamak için mimari ofislere ziyaretlerde bulunuyoruz. Mimarlara özellikle teknik detaylar konusunda destek sağlayabiliyoruz. Web sitemizde de mimarlara özel bir bölüm hazırladık; buradan bütün ürünlerimizin çizimlerine ve teknik detaylara ulaşabiliyorlar. Megaron Çatı Teknolojileri anahtar teslim çatı hizmetiyle ve teknik desteği ile mimarlara işlerini kolaylaştıran çözümler sağlayan bir markadır. Aldığımız bu ödül ile marka bilinirliğimizin daha da artacağını düşünüyoruz. Bunlarla birlikte mimarlık öğrencileri ile de farklı organizasyonlarda bir araya geliyoruz. Geleceğin mimarları olarak onlarla da iletişimimizi sürekli tutmaya çalışıyoruz. 2016 yılında mimarlık öğrencilerine yönelik seminerlere katıldık; bunun yanında, Eskişehir’de düzenlenen Bademlik Tasarım Festivali’nin ana sponsoru olarak organizasyona destek verdik.

Mimarinin yapı sektöründeki değişimlere etkisi nedir?
Türkiye’de son yıllarda yapı sektöründe değişimler ve farklı trendler var. Mimari bu değişimin önemli bir ayağını oluşturuyor. Mimari değişim yapı sektörünün de gelişmesini sağlıyor. Yapı sektörü geliştirdiği yeni ürün ve teknolojilerle mimarlara daha farklı fikirler oluşturma imkanı sağlıyor. Bu karşılıklı etkileşim, aslında yapı sektörünün gelişmesindeki önemli dinamiklerden sayılabilir. Bu bakımdan biz malzeme üreticileri ile mimarların iletişim halinde olmaları çok önemli.

Söyleşi için teşekkür ederiz.

Etiketler

Bir yanıt yazın