Çatılar atmosfer, yalıtım ve kaplama malzemesi yüklerine göre boyutlandırılıyor. Özellikle rüzgar ve kar yüklerinin yapıya etkisi; yapının formuna, eğimine, açık veya kapalı olmasına göre değişiklikler gösteriyor.
Kar yükleri; yapının bulunduğu yerin denizden yüksekliğine, çatının eğimine ve binanın açıklık sayısına bağlı olarak değişiyor. Bölgesel yağış oranının ortalama değerin üzerinde olduğu durumlarda rüzgar yüklerinin de etkisiyle çatıda biriken kar, hesaplanan kar yükü değerinin üzerine çıkarak çatıya zarar veriyor. Aşırı yük oluşumunda çatılar çöküyor.
Rüzgar ve kar yağışı olukların donmasına ve buz sarkıtlarının oluşmasına da neden oluyor. Oluklarda biriken kar rüzgarın etkisiyle buza dönüşüyor. Buzlanma iniş borularının özellikle dirsek bölgesinin tıkanmasına yol açıyor. Eriyen buz iniş borularının tıkalı olması nedeniyle direne edilemiyor ve bina cephesinden, çatı aralarından bina içerisine sızmaya başlıyor.
Kar ve buz birikiminin çatı ve oluklarda meydana getirdiği olumsuz koşullar binalara maddi zarar vermekle birlikte, insan hayatını da tehlikeye sokabiliyor.
Raychem çatı ve oluklarda kar-buz birikimini engelleme sistemleri;
– Olumsuz hava koşullarının meydana getirdiği hasarlara karşı güvenilir koruma sağlıyor,
– Buz sarkıtları ve çatıda kar birikmesi riskini ortadan kaldırıyor,
– Binaları ve insanları koruyor,
– Çatılarda biriken karın kürenmesine gerek kalmıyor,
– Sistem bakım gerektirmiyor.
Raychem çatı ve oluklarda kar-buz birikimini engelleme sistemleri, buzlu suda 28 W/m güç üreten kendinden regüleli “FROSTOP BLACK” ısıtma kablosu, sıcaklık sensörü, nem sensörü, termostat ve sistem aksesuarlarından oluşuyor.
Uygulaması son derece kolay olan Raychem çatı ve oluklarda kar-buz birikimini engelleme sistemleri; EMDR -10, termostat, dış hava sıcaklık ve nem sensörleri vasıtasıyla otomatik olarak devreye giriyor. İstenmesi durumunda (BMS) bina işletme sistemine entegre edilebiliyor.
Sistem, kablonun oluk içerisine, iniş borularına ve çatı yüzeyine serilmesiyle kuruluyor. Sistemi oluşturan bağlantı aksesuarları vasıtasıyla sabitleniyor.
UV (mor ötesi) dayanımlı değiştirilmiş polyolefin dış kılıfı, güneş ışınlarının yıpratan etkilerinden kabloyu koruyor ve tüm hava koşullarında uzun ömür garantili.
Kendinden regüleli kablo hava koşullarına göre ısısını ayarlıyor. Kontrol birimi sadece düşük sıcaklık ve yüksek nem ortaya çıktığında sistemi devreye sokuyor.
Isıtıcı kablo aşırı ısınma riski olmaksızın dar aralıklarla döşenebiliyor ve kontrol birimi kısa sürede monte edilebiliyor. İstenilen noktadan kesilebildiği için zor saha koşullarında da esneklik sağlıyor.
Raychem elektrikli ısıtma sistemleri mimari ve mekanik açıdan binalara, insan hayatına güvenlik ve konfor sunuyor.
Detaylı bilgi için;
http://samm.com/tr/index.php?P=HABER&H=26&D=Cati-ve-Oluklarda-Donmaya-Karsi-Koruma-Sistemi—Urun-Bulteni-3