Rhino 5.0 NURBS tabanlı bir 3 boyutlu modelleme programı.
Genellikle endüstriyel tasarım, mimari, tekne/gemi tasarımı, mücevher tasarımı, otomotiv tasarımı, CAD/CAM, hızlı prototip üretimi, tersine mühendislik ve multimedya tasarımında kullanılıyor. 100′ün üzerinde üçüncü-parti eklentileri mevcut olup birçok modelleme uygulaması gibi, Rhino da bir script diline ve geliştiricilere açık bir SDK (Yazılım Geliştirme Paketi)’ne sahip.
Rhino çeşitliliği, düşük maliyeti ve 30′un üzerinde dosyayı okuyup yazabilmesi sayesinde tasarım çalışmalarında bir çeşit dönüştürücü görevi de üstleniyor.
Grasshopper Rhino üzerinde çalışan ve Rhino History bilgisini kullanarak algoritmik modelleme imkânı sunan bir eklenti. Eklenti kendisine ait bir arayüzü sahip ve bu arayüz kanvas olarak tanımlanıyor. Kanvas üzerine işlem görecek bileşenler taşınıyor ve işlem sırasına göre bağlantılar kuruluyor. Üstteki görselde görüldüğü gibi her bileşenin girdi ve çıktıları var. Bu anlamda bir bileşene girdi verisini Rhino içerisinden verme imkanı olduğu gibi, başka bir bileşenin çıktısı ile bağlanarak bir işlem dalı oluşturuluyor.
Grasshopper kaydedilen modelleme aşamalarının tekrar kullanılabilir ve değiştirilebilir hale getirilmesini sağlıyor ve bu sayede parametrik modelleme yapılabilabiliyor.
VisualARQ, Rhino içerisine kendi şablonları ile çalışma şartıyla, mimari tasarım sürecinde kullanıcıya kendi kütüphanesi ve parametrik akıllı obje seçenekleri ile kolaylık sağlayan bir eklenti. Akıllı objeler tanımlamaları ile, her bir objenin işlevi ön tanımlı. Kütüphaneden pencere seçilirse yapı zeminine yerleştirme şansı olmuyor. Kütüphanedeki her bir akıllı objenin parametreleri ile oynama şansı olduğu gibi, Rhino tabanlı bir geometriyi de yine VisualARQ’a akıllı obje olarak tanıtabiliyor ve kütüphaneye ekleyebiliyor.
Obje kütüphanesi dışında dinamik kesit alma, plan çıkarma, ölçülendirme ve daha bir çok konuda da yardımcı bir yazılım. Parametrik olmasının yanında Grasshopper için yazılmış algoritması sayesinde, parametrik tasarımda kullanıcının yaratıcı ve üretken modeller çıkarmasına da olanak tanıyor.
V-Ray, 3D sahnelerin fiziksel olarak doğru bir şekilde aydınlatılması için ışıklanım haritalama (Irradiance Map), ışık önbelleği (light cache), foton haritalama ve doğrudan hesaplama (direct computation) gibi dolaylı aydınlatma (Indirect Illumunation) yöntemlerini kullanıyor. Chaos Group tarafından geliştirilen V-Ray, Rhino dahil birçok yazılım ile uyumlu.
V-Ray bir projenin bittikten sonraki görselleştirme ve sunum aşamasında, çizilen objelere malzeme atamak, desen ve kaplamalar belirlemek veya değiştirmek, çevresel etkenleri (ışık kaynakları, gökyüzü ve arka plan gibi) ayarlamak ve sonrasında projenin fotoğraf gerçekçiliğinde sunumunu almak için en yaygın kullanılan görselleştirme eklentisi.
RhinoTerrain, nokta bulutu modelleme ve mesh modelleme özelliklerini kullanarak 3 boyutlu veriler halinde arazi modelleme işlevi gören bir uygulama. Uygulama, Rhino tabanındaki tüm özellikleri kullanarak kullanıcının detaylı arazi modellemesine olanak tanıyor. Alan hesaplamaları yaparken aynı zamanda görsel olarak da uygun sonuçlar elde edilebiliyor.
Ayrıca Rhino içerisine:
Rhino Membrane, sayısal form belirleme yazılımı olarak tanımlanıyor. Mesh olarak tanımlanan poligon kafes şeklindeki yüzeyleri Sonlu Elemanlar Analizi yöntemi ile gergin yüzeylere dönüştürüyor ve asma germe sistemleri modellemeye olanak tanıyor.