Bulutlara en yakın nokta Çamlıca Tepesinde ve İstanbul’un tüm dünyaca tescillenmiş doğal güzelliklerinin arasında, fütüristik mimarisiyle ön plana çıkan, 369 metre yüksekliğindeki Çamlıca Kulesi İstanbul’un yeni simgesi oldu. Doğadan esinlenen tasarımıyla da bulunduğu Çamlıca tepesinin topografyasını yansıtan Çamlıca Kulesi, formundaki akışkan, monolit ve ikonik tarzı ile benzerleri arasında öne çıkıyor. Çamlıca Kulesi her katında yarattığı farklı bir manzarayla misafirlerine alışılmışın dışında manzara deneyimi sunuyor. Seyredilebilen her katta, İstanbul’un muhteşem güzelliklerini farklı portrelere sığdırarak, ziyaretçilerine doyumsuz bir görsel şölen sağlıyor.
“Asya’ya bakan yüzü başka Avrupa’ya bakan yüzü başka… Fütüristik Istanbul TV-Radyo Kulesi’nin ezber bozan giriş fuayesindaki akışkan kabuk tasarımımız aslen ışık, boşluk ve mekân arasında süprizli karşılaşmalar yaratan bir dengenin gizli mimarı. Tavan, duvar, mobilya gibi farklı düzlem ve fonksiyonlar arasındaki sınırları eriten bütüncül tasarım anlayışımız sayesinde, mekan doğaya yaklaşır, keşif içerir ve bireyle diyalog kurmaya başlar. Asıl gaye, mekanın içindeki insanların bakış açısını değiştirmesini, farklı bakmasını ve düşünmesini sağlamak…”
Melike Altınışık
Fütüristtik Telekomünikasyon Kulesi, çalışmalarında mimariyi yenilikçi tasarım teknolojileriyle profesyonelce harmanlamayı ilke edinmiş, daha önceki tasarımları ile birçok ödüle sahip Melike Altınışık Architects-MAA tarafından tasarlandı. MAA, Çamlıca Kulesi’ndeki tasarımında, kent dokusundaki ikonik duruşu modern mühendislik sistemleri ile harmanladı. Bu tasarım sayesinde Çamlıca Kulesi etkileyici bir şehir simgesi olarak Avrupa’nın en yüksek kulesi olma özelliğine de sahip.
Çamlıca Kulesi’nin özgün ve akışkan tasarım prensibi iç mekân tasarımında da devam ediyor. Kulenin hemen girişinde yer alan Melike Altınışık Architects – MAA imzasını taşıyan eşsiz Parametrik tasarım, Tacer’in üstün üretim teknolojileriyle hayata geçiyor. Kavisli tavanın şekli, alanı farklı karakterlere sahip bölgelere ayırırken akışkan ve davetkar bir iç hacim yaratıyor. Tavan ve duvarların parametrik tasarımı ahşabın doğal güzelliğini, süregelen ahenkli yapı ile birleştirerek estetik algının tüm sınırlarını zorluyor. Tavandan başlayarak estetik bir akışla duvarda devam eden ve daha sonra zemine kadar uzanıp burada sabit mobilyaya dönüşen tasarım adeta gelen ziyaretçileri kucaklayan ve tekdüzelikten uzaklaştıran bir iç mekân oluşturuyor.
Melike Altınışık Architects – MAA Çamlıca Kulesi tasarımında, Tacer Parametrik Ahşap sistemini kullanarak etkili ve modern bir atmosfer yarattı. Ahşabın canlı ve nefes alan yapısı sayesinde sürdürülebilir özellik kazanan parametrik ahşap sistemler, Tacer’in sahip olduğu modern üretim tesisleri ve tecrübesi ile sıra dışı bir tasarıma olanak sağlıyor. Parametrik ahşap tavanın içine entegre edilen aydınlatma elemanları, mevcut tasarımı destekleyerek daha ferah bir iç mekân yaratıyor. Ziyaretçilerin görsel deneyimlerine zenginlik katan, Tacer Parametrik Ahşap sistemler, MAA tasarımının iç mekânda ezber bozan estetik tasarımını, fonksiyonellikle bir arada sunuyor.
Bu sıra dışı tasarımın sahada gerçekleşebilmesi için, üretim ve montaj aşamasında çok titiz bir süreç izlendi. Öncelikle, tasarlanmış tavan ve duvar detayları, algoritmik sayısal tasarım araçları ile kavisli sisteme uygun taşıyıcıların yükü de hesaplanarak dijital ortama aktarıldı. Bu yazılım araçları, sadece sisteme kâğıt üzerinde form vermekle kalmayıp, üretimi de belli bir optimizasyona ulaştırdı.
Son aşamada tüm detaylar çözümlenirken, yazılım, Ar-ge ve uygulama ekipleri bir araya gelerek, Tacer fabrika sahasındaki deneme alanında statik ve sismik değerlerin de kontrol edildiği uygulama denemesi yapıldı. Yapılan numune uygulamasının herkes tarafından onaylanması ile birlikte üretim aşamasına tam anlamıyla geçildi. Yapının sahip olduğu özgün form, bilgisayar destekli planlama ve tasarım anlayışı ile basite indirgenerek, bir üretim ve imalat kılavuzu oluşturuldu.
Saha sürecinde çizelgeleme sistematikleri kurularak oluşturulan yenilikçi planlama yaklaşımları, Tacer Parametrik Ahşap Sisteminin montaj ve uygulama optimizasyonunda oldukça önem taşıdı. Her biri farklı boyda ve geometride olan tasarım elemanları, Tacer tarafından geliştirilen bir kodlama diliyle sistem birleşenlerine ayrılarak yapılan planlama sonucunda montaj sürecinin en doğru şekilde yönetilmesi sağlandı.
Tacer’in misyonu, modern teknolojiyle donatılmış tesislerinde dünya kalitesinde üretilen yenilikçi ürünleri ile sektöre öncülük ederken, bilgi, beceri ve tecrübeleriyle müşteri ve diğer paydaşlara değer katıyor. Bu misyonla gerçekleştirilen her projede Tacer özgür tasarımları hayata geçirmek adına akılcı çözümler üretirken, estetik ve akustik performansı da bir arada buluşturuyor.
Çamlıca kulesi gibi çarpıcı bir projenin giriş holünde; 800 m²’lik alanda 800 adet parametrik şekilde tasarlanan taşıyıcı elemanlar ile 2500 adet birbirinden farklı forma sahip profiller kullanılarak yapılan Tacer Parametrik Ahşap Sistem, Tacer’in tecrübeli ekibi, uzman kadrosu ve üretim teknolojisi ile hayat buldu.