11. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlenen 11. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’na başvurular için son tarih 30 Kasım 2022.

 

YARIŞMANIN AMACI

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlenen 11. Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın amacı;

  • Türk doğal taş kalitesini ve zenginliğini tasarım ile buluşturarak çağdaş Türkiye tasarımını simgeleyen ürün kimliğini desteklemek,
  • Tasarımla buluşan Türk doğal taşına katma değeri yüksek ve yenilikçi bir kimlik kazandırmak,
  • Türkiye doğal taş sektöründe tasarımın değer ve önemini vurgulamak, kullanımına teşvik etmek, yaratıcı fikirleri desteklemek, yapı kültürüne ve eğitimine katkıda bulunmak,
  • Türk doğal taşının endüstriyel olarak kullanımını arttırmak,
  • 400’ün üzerinde renk ve desen çeşitliliğine sahip Türk doğal taşlarının mimarlar ve tasarımcılar tarafından daha yakından tanınması ve farklı alanlarda kullanılmasını sağlamak,
  • Doğal taş ihracatında tasarım açısından güçlü, endüstriyel olarak üretilebilir, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir ürünler geliştirmek,
  • Doğal taş ihracatına yönelik rekabet gücünü artırmak, sektörün gelişimine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
  • Doğal taş sektöründeki firmalar ile sektöre ilgi duyan profesyonel ve öğrenci düzeyindeki tasarımcı, mimar ve iç mimarları sektörle buluşturmak ve bu alandaki başarılı tasarımcıları ödüllendirmektir.

YARIŞMANIN KONUSU


Yüzey-Doku ve Renk

Taş doğası gereği zaman içerisinde aşınır ve farklı dokular ve değişik formlar sunar bizlere. Doğa, adeta zaman ile işbirliği yapar ve bu oluşumu takdirimize sunar. Kimisi sert ve keskin dokular, kimisi ise yumuşak ve cilalanmış yüzeyler ile var olan bu oluşumlar, bulundukları coğrafyaya göre farklılık gösterir. Tarihin doğa üzerindeki oluşumlarını doku, yüzey ve renk olarak yorumlama zamanı şimdi tasarımcılarda. Yarışmacılardan doğal taşlardan ilham alan bir endüstriyel veya mimari tasarımı, taşların yüzeyinden, dokusundan ve renginden yola çıkarak bütünselleştirmeleri beklenmektedir. Taşın doğal dokusundan ilham alınabilir, bunun yanı sıra yeni doku tasarımı önerileri de beklenmektedir. Seçilen doğal taşların, yarışmacının tasarımında anlamlandırılması ve kurgulanan temanın seçilen doğal taşların özellikleri ile paralel konumlandırılması gerekmektedir.

Açıklamalar:

  • Tasarımlarda Türk doğal taşlarının kullanılması zorunludur. Tasarımlar yapılırken kullanılan doğal taşın teknik özelliklerine, yapılan tasarım için uygunluğuna ve söz konusu ürünün seçilen doğal taş ile endüstriyel olarak üretilebilir olmasına dikkat edilmelidir.
  • Doğal taşlar, doğadan çıkarıldıktan sonra ticari olarak işletilebilen en eski inşaat malzemeleridir. İhracatımızda önemli yeri olan ve tasarımlarda kullanılmasını beklediğimiz doğal taşlar; mermer, traverten, granit, oniks, kayağan taşı, kireçtaşı, andezit, bazalt gibi taşlardır.
  • Detaylı Bilgi ve görsel malzeme www.turkishstones.org sitesinden elde edilebilir.

KATEGORİLER

Yukarıdaki kapsamda yarışma 2 kategoriden oluşmaktadır.

  1. T.C. ÖGRENCİ KATEGORİSİ
  2. PROFESYONEL KATEGORİ

YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI


T.C. Öğrenci Kategorisi:

  1. 18 yaşını doldurmuş T.C. vatandaşı olmak,
  2. Yarışmanın öğrenci kategorisi, herhangi bir bölüm ayırt etmeden üniversitelerin lisans veya ön lisans bölümlerinde okuyan tüm öğrencilere açıktır.
  3. Yarışmanın “Öğrenci” kategorisinde ekip olarak katılacak yarışmacılardan her birinin lisans veya ön lisans eğitimine devam ediyor olması gerekmektedir. Bu kategorideki ekipte profesyonel kişi bulunamaz.
  4. Ekipler en fazla 10 kişiden oluşabilir.

Profesyonel Kategori:

  1. 18 yaşını doldurmuş T.C vatandaşı olmak,
  2. Yarışmanın profesyonel kategorisi üniversitelerin lisans veya ön lisans programlarından mezun olan ya da herhangi bir yükseköğretim mezuniyeti bulunmayıp en az 5 yıllık mesleki tecrübesi olan herkese açıktır.
  3. Ekipler en fazla 10 kişiden oluşabilir.

Hem profesyonel kategoride hem de öğrenci kategorisinde tek değerlendirme yapılacaktır.

YARIŞMA BAŞVURUSU

Yarışma başvuruları web sitesi üzerinden tek aşamalı ve online olarak herhangi bir ön kayıt bulunmaksızın alınmaktadır.

Herhangi bir basılı belge ya da pafta teslimi gerekmemektedir.

Yarışmaya katılım ücretsizdir.

ÖDÜLLER


PROFESYONEL KATEGORİ

  • BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ 75.000 TL
  • İKİNCİLİK ÖDÜLÜ 55.000 TL
  • ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ 30.000 TL

T.C.ÖĞRENCİ KATEGORİSİ

  • BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ 50.000 TL
  • İKİNCİLİK ÖDÜLÜ 30.000 TL
  • ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ 20.000 TL

YARIŞMA TAKVİMİ

  • Son Başvuru Tarihi 30 Kasım 2022 Saat: 23.59
  • Jüri Değerlendirme Toplantısı 13-14 Aralık 2022
  • Ödül Töreni 19 Aralık 2022

* Jüri değerlendirme toplantısı öncesinde gelen başvuru sayısına bağlı olarak seçici kurul ile ön eleme yapılabilir. Takvimde bir değişiklik olması halinde güncel takvim web sitesinde yayınlanacak ve başvuru yapan adaylara bildirilecektir.
* Jüri Değerlendirme Toplantısı ve Ödül Töreni tarihlerinde değişiklik olması durumunda web sitesinde duyurulacaktır

ŞARTNAME

Etiketler

Bir yanıt yazın