“Kentsel Boşluğun Sokak Kütüphanesi Olarak Değerlendirilmesi” başlığıyla düzenlenen 12. Uluslararası Genç Mimarlar Fikir Projesi Ödülleri'ne proje teslimi için son gün 29 Mart 2017.
Farklı işlevler doğrultusunda mekânların tanımlanmasını ve ilişkilerinin kurgulanmasını sağlayan mimari tasarımda “boşluk” tarihsel öneme sahip bir kavramdır. Mimarlık tarihinde önem taşıyan yapıtların ortak noktası, diğer birçok olumlu özelliklerine ek olarak, iç ve dış mekanlarda anlamlı boşluklar oluşturmaları ve bu boşluklara uygun işlevler yüklemeleridir. Mimarlık literatüründe kendine yer edinen veya bunları örnek alan sınırlı sayıdaki yapıtın tersine çağdaş kentsel ortamları oluşturan yapıların çoğunda niceliksel hedefler niteliksel kaygıların önüne geçmektedir. Mekânsal birim sayısı, alan, yükseklik vb. şekillerde tanımlanan niceliksel hedeflere ulaşma çabasının kentsel ortama yansıması nitelikli boşlukların oluşumundan çok kentleri azami düzeyde “doldurma” gayretidir. Kentsel mekânı olabildiğince “doldurmayı” hedefleyen kütlelerin aralarında kalanlar ise tasarlanmış boşluklardan ziyade “artıklardır”.
Dünyanın birçok bölgesinde hızlı kentleşme ve yapılaşmanın devam ettiği çağımızda mimari tasarımın evrensel problemlerinden biri olan boşluk – doluluk ilişkisinde mekânsal kalite dengesinin sağlanması mümkün müdür? Daha çok kapalı mekân ve kütle elde edilmesine yönelik kaygılar mimarlığın tarihsel hafızasındaki “boşluk” fikrini nasıl etkilemektedir? Yerleşim merkezlerini hızla ve daha çok “doldurmaya” odaklanmış bir çağda “boşlukları” da düşünerek alternatif stratejiler geliştirmek mümkün olabilir mi? Bu sorulara cevap aranırken mimarlıkta doluluk-boşluk ilişkisi konusunda eleştirel fikirlerin üretilmesi amaçlanmakta, dolu – boş, nicelik – nitelik vb. kavramsal karşıtlıkların yorumlanması hedeflenmektedir.
Katılımcı tarafından seçilen bir bağlamda “kentsel boşlukların sokak kütüphanesi işlevi için değerlendirilmesi” konusunda fikir projelerinin geliştirilmesi beklenmektedir. Kentte “boşluk” kavramı buluşma temasında ifade edildiği doğrultuda düşünülerek bu bağlamda “kütüphane” işlevinin çağdaş dönüşümleri göz önüne alınmalıdır. Okuma ve bilgiye ulaşma yollarının hızla dönüştüğü çağımızda gelenekselleşmiş bir yapı tipi haline gelen “kütüphane” ne kadar geçerlidir? Kütüphane işlevini düşünerek kentsel kütlelerden “artan” boşlukları sosyalleşme ve bilgi paylaşımını destekleyen anlamlı boşluklara dönüştürme olanağı var mıdır? Bu kapsamda, yarışmada mimarlıkta çağdaş ihtiyaçlara yönelik yeni kütüphane fikirlerinin kentsel boşluğun değerlendirilmesine koşut olarak tartışılması hedeflenmektedir.
Asıl:
Yedek:
Raportör:
MİMARLAR ODASI ANTALYA ŞUBESİ
Meltem Mahallesi 3808 Sokak No: 16 07500 ANTALYA TÜRKİYE
TELEFON : 00 90 242 237 86 92–93-94 / 00 90 533 766 99 57
FAKS : 00 90 242 237 58 20
E-MAİL : gencmimarlar@mo.org.tr
WEB : www.gencmimarlarbulusmasi.com