Aura Prizma “Yenilebilir Tasarım Yarışması”

AURA İstanbul Sertifika Programı mezunları tarafından düzenlenen Yenilebilir Tasarım Yarışması, günlük yaşantının önemli bileşenlerinden yemeği; mimari, tasarım veya sanat kavramları üzerinden düşünmeyi ve bir tasarım aracı olarak kullanmayı hedefliyor. Başvuru için son tarih 20 Mayıs.

Yarışmanın konusu: Yenilebilir Tasarım Yarışması*, günlük yaşantımızın önemli bileşenlerinden yemeği mimari, tasarım veya sanat kavramları üzerinden düşünmeyi ve bir tasarım aracı olarak kullanmayı hedefliyor.

*Yenilebilir Tasarım Yarışması, AURA Alumni tarafından düzenlenen yarışma serisinin ilk etkiliğidir.

Yarışma takvimi:

  • Yarışmanın duyurusu – 4 Mayıs 2020
  • Soru sormak için son tarih – 10 Mayıs 2020 (E-posta adresi: auraprizma@gmail.com)
  • Soruların yanıtlanması için son tarih – 12 Mayıs 2020
  • Teslim için son tarih – 20 Mayıs 2020 (saat 18.00)

Teslimde İstenenler:

  1. ‘Yenilebilir Tasarım’ (fotoğraf ile temsili) – yemek hazırlama, pişirme, servis etme ve yeme eylemlerini tasarım pratikleri çerçevesinde ele alan ve üreten bir tasarım nesnesi.
  2. Eskiz – tasarıma dair ilk fikirlerinizi ve yemeğin yapılmadan önceki halini temsil eden bir eskiz (Bu eskiz el çizimi, grafik çizim araçları veya herhangi başka bir yolla yaratılabilir.)
  3. Açıklayıcı Metin ve Tarif – tasarımın isminin yer aldığı, hikayesinin, metaforunun ve/ya bağlamının anlatıldığı kısa bir açıklama yazısı ve yemeğin tarifi/reçetesi (500 kelimeyi aşmamalı.)
  4. Video (tercihe bağlı) – tasarımın oluşum ve üretim aşamalarını anlatabileceğiniz, isteğe bağlı olarak tasarımınızı tarifleyip sunabileceğiniz bir video (60 saniyeyi aşmamalı.)
  5. Diğer materyaller (tercihe bağlı) – tasarımın anlatımını desteklemek adına ek görsel, çizim, haritalama ve referanslar

Jüri Üyeleri:

  • Burçin Cem Arabacıoğlu – Prof. Dr. (MSGSÜ)
  • Büşra Al – Mimar / Plugofis
  • Deniz Ova – İstanbul Tasarım Bienali Direktörü / IKSV
  • Ekin Doğrusöz – Şef / Oxalis Gastronom
  • Gamze Bursa – Yemek Stilisti
  • Oğul Türkkan – Gurme, Yazar
  • Sinan İzgi – Y. Mimar (MSGSÜ) / AURA İstanbul
  • Ümit Altun – Endüstri Ürünleri Tasarımcısı / DesignUM

Ödül:

  • Birinci seçilen tasarım – MasterClass online eğitim platformuna 1 yıl sınırsız üyelik ile ödüllendirilecek.
  • Seçilen tasarımlar – AURA-İstanbul’un web sitesi ve sosyal medya hesaplarında duyurulup, yayınlanacak ve ileride açıklanacak sergi formatında yer alacak.

Yarışmanın İçeriği

‘Yenilebilir Tasarım’ nedir?

‘Yenilebilir Tasarım’ gündelik yaşamın aktif bileşenlerinden olan yemek hazırlama, pişirme, servis etme ve yeme eylemlerini tasarım pratikleri çerçevesinde yeniden ele alan, sorgulayan ve yeniden üreten bir tasarım nesnesidir. Bu ürünün tamamı tüketilebilir (yenebilir) ürünlerden oluşmalıdır. Malzemeleri ve üretim süreci tarif edilebilir olmalı, gerektiğinde tarifi sayesinde yeniden üretilebilmelidir. Ürünü hazırlama ve sunma teknikleri tamamen katılımcıya bırakılmıştır.

Yemeğinizi mimari, tasarım veya sanat kavramları üzerinden düşünmek; tasarımın bağlamını, hikayesini veya felsefesini tariflemek, yemeği tasarlarken strüktür, kütle, malzeme, doku, renk, biçim ve daha birçok tasarım öğesini göz önünde bulundurmak, sizin yaratıcı ‘Yenilebilir Tasarım’ reçetenizi oluşturacaktır.

Yemeğin tadı/tatların birbiriyle uyumu ne kadar önemli?

Maalesef ki, jüri üyeleri ilk aşamada yarattığınız harika yemekleri tatma fırsatı bulamayacak. Ancak elbette yemeği hazırlarken lezzetlerin ahengini de tasarlamakta fayda var. Nitekim jüri üyelerimiz arasında gastronomi alanından isimler de yer alıyor ve hazırladığınız yemeğin tarifini de bizimle paylaşmanız gerekiyor. Belli mi olur, belki bir gün hep birlikte otururuz sofraya!

Eskiz nasıl olmalı, hangi teknikle hazırlanmalı?

Sizden yenilebilir tasarımlar yapmanızı, bunu tıpkı bir “şey” i tasarladığınız gibi önceden düşünmenizi ve düşüncelerinizi/yemeğin yapılmadan önceki halini temsil eden bir “eskiz” istiyoruz. Bu eskiz, el çizimi, grafik çizim araçları veya herhangi başka bir yolla yaratılabilir tabii ki.

Eskiz, tabağın bitmiş hali ile birebir mi olmalı?

Tasarım pratiğinde eskizler genellikle bir düşüncenin ilk ve yalın hallerini temsil eder. Dolayısıyla eskiziniz tasarımın çıkış noktasını, temel ilkelerini ve biçimsel özelliklerini yansıtmalı. Sonuçta çıkan ürün ise tasarım sürecinin sonunda vardığınız noktayı…

Yenilebilir olanlar dışında başka materyaller kullanılabilir mi?

Sunumunuz için objelerle bir kompozisyon yaratabilir, bu aşamada yenilebilir olmayan malzemeler de kullanabilirsiniz. Örneğin, strüktürel elemanlara ihtiyaç duyarsanız, bunları yemeğin bütünlüğü içinde yenilebilir malzemelerle kurgulayabilir, dilerseniz de başka materyallerden faydalanabilirsiniz.

Değerlendirme kriterleri neler?

Değerlendirme genel olarak tasarım öğeleri ve yöntemlerinin yemeğin üretim sürecinde ne denli irdelendiğini esas alacak. Burada sözü geçen tasarım yöntemleri, mimari veya kentsel tasarım ilkelerinden, ürün tasarımı veya grafik tasarımdan, sanatsal üretim metotlarından ilham alabilir.

Bunun yanında yaratıcı ve özgün yaklaşım, bağlam-biçim ilişkisi, sunum ve estetik, tasarım ve yemek arasındaki ilişkinin irdelenme biçimi, malzeme seçimi de değerlendirme kriterleri arasında yer alıyor.

Yarışmaya Katılım ve Süreç

Yarışmaya kimler katılabilir?

Yenilebilir Tasarım Yarışması, tasarım ve yemek ilişkisi üzerine düşünmek ve üretmek isteyen, her yaştan ve her meslekten yarışmacının katılımına açık. Yarışmaya katılmak ise ücretsiz.

Yarışmaya nasıl katılırım?

Yarışmaya 3 Mayıs 2020 tarihinde yarışmanın duyurulmasının ardından, 20 Mayıs 2020 (saat 18.00)’e kadar, aşağıdaki başvurunu formunu doldurarak ve teslim materyallerini ekleyerek katılabilirsiniz.

Bireysel veya ekip olarak katılabilir miyim?

Yarışmaya bireysel veya en fazla 2 kişiden oluşan ekipler halinde katılabilirsiniz. Her bir tasarımınız için ayrı bir başvuru formu doldurarak, birden fazla teslim yapabilirsiniz.

Yarışma sürecinde sosyal medyada paylaşım yapabilir miyim?

Sonuç ürünüzü ve tarifinizi sonuçlar açıklanmadan önce hiçbir mecrada paylaşmamalısınız.

Dilerseniz, yarışma süresince, #auraprizma #yenilebilirtasarım #auramutfakta #foodbydesign #edibledesign hashtaglerini kullanarak ve AURA İstanbul’un sosyal medya hesaplarını etiketleyerek (Instagram: @auraistanbul, Twitter: @aura_istanbul, Facebook: @auraistanbulakademi) süreç aşamasında paylaşımlar yapabilirsiniz.

Detaylı bilgi için tıklayın.

Etiketler

Bir yanıt yazın