Nippon Paint tarafından 14 yıldır düzenlenen AYDA Awards'un bu seneki teması “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” şeklinde belirlendi. “Mimarlık” ve “İç Mimarlık” olmak üzere iki ayrı kategoride ve iki aşamalı (Ulusal ve Uluslararası) olarak düzenlenen yarışmanın son başvuru ve teslim tarihi 25 Temmuz 2022 Pazartesi. AYDA Awards 2022 dahilinde, her iki kategorinin ulusal kazananı, daha sonra diğer ülkelerin ödüllü katılımcıları ile de yarışarak, “International Grand Winner” unvanını kazanma ve Harvard University Graduate School of Design’da eğitim alma şansı yakalıyor.
“Mimarlık” ve “İç Mimarlık” olmak üzere iki ayrı kategoride ve iki aşamalı (Ulusal ve Uluslararası) olarak düzenlenen yarışmanın bu seneki teması “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” şeklinde belirlendi. “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” hayatın farklı yönlerini bir araya getirmeyi ve yaptığınız tasarım aracılığıyla yaşamasına izin vermeyi ifade ediyor. (Bkz. Yılın Teması başlığı).
AYDA Awards 2022 dahilinde, her iki kategorinin ulusal kazananı, daha sonra diğer ülkelerin ödüllü katılımcıları ile de yarışarak, “International Grand Winner” unvanını kazanma ve Harvard University Graduate School of Design’da, 10.000 USD değerinde 3 haftalık Design Discovery Programme’a katılma fırsatını da yakalayacak.
AYDA Awards 2022 yalnızca, Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerde öğrenim gören, 2. sınıf ve üzeri iç mimarlık bölümü öğrencileri ile 3. sınıf ve üzeri mimarlık bölümü öğrencilerine, yüksek lisans eğitimine devam edenlere açıktır. AYDA Awards 2022’ye gönderilen projeler ve başvuru bireysel olmalıdır, grup çalışmaları kabul edilmeyecektir.
Yarışma için herhangi bir alan/arsa verilmiyor, işlev ya da metrekare sınırı bulunmuyor. Bu sayede, öğrenciler dilerse yarışmaya, halihazırda kayıtlı oldukları proje stüdyosunun yürütücülerine danışarak, o dönemki veya eski bir projeleri ile katılabiliyor. Bunun haricinde, yarışmacıların okul için ürettikleri dönem projesinden bağımsız bir proje ile katılım sağlaması da mümkün. Ancak her iki durumda da gönderilen projelerin AYDA Awards 2022 temasına ve başvuru kriterlerine uygun olacak şekilde düzenlenmiş olması gerekiyor.
Tema hakkında ipuçları elde etmek için buradaki Başvuru Kitini inceleyebilirsiniz.
Asia Young Designer Awards (AYDA), ilk olarak 2008 yılında, Nippon Paint’in geleceğin tasarımcılarını yetiştirme vizyonunun bir parçası olarak ortaya çıktı. Ödül, mimarlık ve iç mimarlık öğrencilerine çapraz öğrenme fırsatı sunarken, sektörünün önemli isimleri ile profesyonel bağlantılar kurmaları ve yeteneklerini geliştirmeleri için onlara ilham veren bir platform görevi görüyor.
Her yıl daha fazla sayıda kişiye ulaşmayı başaran AYDA, bu süreçte hem itibarını arttırdı hem de Asya’nın önde gelen tasarım ödüllerinden biri haline geldi. Bugüne kadar dünya çapında 17 farklı ülke ve 1.200’den fazla yükseköğretim kurumundan 41.000’den fazla başvuru aldı. AYDA, yıllar içinde binlerce genç ve yetenekli öğrenci tasarımcıyı etkiledi. Onlara tasarım endüstrisindeki tanınmış konuşmacılar ve önemli kişilerle etkileşim kurmaları için çeşitli fırsatlar sundu. Platform, deneyimli eğitmenler ve sektördeki profesyoneller tarafından gerçekleştirilen çeşitli atölyeler aracılığıyla, tüm katılımcılara ilk elden sektörel bilgi sağlamaya devam ediyor. Kişiye özel danışmanlık hizmetleri ile becerilerini geliştirmelerine imkân veren AYDA, bu deneyim ile dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların birbirlerini etkilemesine olanak tanıyor.
AYDA, her yıl genç tasarımcılara, tasarım sınırlarını normların ötesine taşımaları için şans tanırken, deneyim odaklı bir öğrenim ve hayatta bir kez karşılaşılabilecek fırsatlar sunuyor. Profesyonel mimarlar, iç mimarlar, endüstriyel kurumlar, ortaklar, tasarım okulları, mezunlar ve tasarım öğrencilerinden oluşan sıkı sıkıya bağlı bir tasarım topluluğu meydana getiriyor.
Yakınsama, bir nokta veya çizginin buluştuğu ve ortak bir sonuca yol açma eğiliminde olduğu andır. AYDA Awards, farklı geçmişlere, kültürlere ve bölgelere sahip tasarımcıların birbirlerinden öğrenebilecekleri, ortak ve temel sosyal zorluklara mümkün olan en iyi çözümü sunabilecekleri bir geleceği şekillendirmeye yardımcı olmak istiyor.
2020 yılında Covid-19 salgınının ortaya çıkması hayatımızı çok değiştirdi. Küresel salgının kalıcı etkileri, yetişmekte olan tasarımcıların mekânsal tasarımın geleceğini anlamlandırması açısından son derece zorlayıcı oldu. Artık yeni normalin koşullarına uyum sağlamak, hayatta kalmak ve gelişmek için tek bir insan topluluğu olarak yaşamayı öğrenmemiz ve birbirimizde benzerlikler görmemiz gereken bir dünyada yaşıyoruz.
Dünya çok büyük. Milliyet, dil, inanç ve kültür açısından birçok farklılıklar barındırmasına rağmen insanlık her zaman bir bütün olmuştur. Renk, etnik köken ve kültürden bağımsız olarak tasarımcılar, gelecek nesillere bir gelecek inşa etmek için evrensel tasarım dilini ve uzmanlığını kullanarak iş birliği yapmayı ve bir araya gelmeyi öğrenmelidir.
Geleceğin tasarımcısının rolü yeni bir boyuta ulaştı. Artık tasarımcılar, çalışmalarının uzun ömürlülüğünü, uygunluğunu, her türlü engelde insanlara nasıl yardımcı olabileceğini belirleyecek birçok faktörü göz önünde bulundurmak zorunda.
Yakınsama kavramını benimseyerek, topluluğunuzdaki en son eğilimleri ve ihtiyaçları bilmek, bunu dünyaya iletmek için daha açık fikirli ve daha istekli olacaksınız. Ve bu sayede, benzer zorluklara sahip bölgelerdeki meslektaşlarınız için ölçeklenebilir bir çözüm sağlayacaksınız.
İyi Tasarım’ın unsurlarını ve kullanıcılara nasıl fayda sağlayabileceğini göstermeniz ve sergilemeniz gerekmektedir. “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak” hayatın farklı yönlerini bir araya getirmeyi ve yaptığınız tasarım aracılığıyla yaşamasına izin vermeyi ifade ediyor.
İnsanların doğayla uyum içinde yaşamayı öğrenebilecekleri bir geleceği nasıl tasarlayabiliriz? Tıpkı salgın hastalık sürecinde tabiatın insan tahribatının yokluğunda geliştiği gibi. İyi Tasarım, insanlar ve doğa arasında, iş birliğine dayalı bir ilişkiyi nasıl teşvik edebilir?
İnşa edilmiş çevre ile çevresindeki doğal unsurlar arasındaki ilişkiyi derinlemesine incelemenizi istiyoruz. Tasarımınız, toplu iyileştirme sürecini teşvik edip doğanın gelişmesine imkân verirken özellikle kentsel bir ortamda toplulukların ihtiyaçları arasında nasıl denge kurabilir?
Dikkate almanız gereken bazı önemli mimari öğeler:
• İnovasyon ve teknoloji entegrasyonu
• Sosyal ve ekonomik etki
• Çevresel ayak izi ve etkisi
• Enerji kullanımı
• İnsan etkileşimi ve sosyal ihtiyaçlar
• Renk ve ışık teorileri
Tasarımınızın etkileşim özelliklerini ve insanlar ile çevreleri arasındaki etkileşimi nasıl teşvik edebileceğini derinlemesine incelemenizi istiyoruz. Ve tasarımınız bu ilişki aracılığıyla kendini iyileştirme sürecini özellikle hızlı ve hareketli bir şehir ortamında nasıl teşvik edebilir?
Göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli iç tasarım kriterleri şöyle:
• İnovasyon
• Sosyal gereksinimler, insan etkileşimi ve kullanıcıların refahı arasındaki ilişkinin estetik nitelikleri
• Kalıcı ve ergonomik tasarımda işlevsellik
• İç mekânda enerji kullanımı
• Renk ve ışık teorileri
Salgın hastalık, dünyanın dört bir yanındaki insanın kendisi ile iletişim halinde olmasının önemini anlamasına yardımcı oldu; hayatımızın virüs tarafından kısıtlanması ve bize etkileri, kişisel alan ve iyileştirme kavramlarına her zamankinden daha fazla odaklanmamızı sağladı. Bu yılın teması “YAKINSAMA: Sıfırlama Düğmesine Basmak”, yapılar ile bireysel iyileştirme ve canlandırma ihtiyaçlarını bir araya getirmekle ilgilidir.
1. Kişisel alana sahip olmak ne demektir ve farklı insanlar için ne anlama geliyor?
2. İyileştirme ve kişisel alanlar söz konusu olduğunda mimarlar ve tasarımcılar; bireyler ve büyük topluluklar arasındaki ihtiyaçları nasıl ele alabilir ve dengeleyebilir?
3. İyileştirmek her zaman yeşilin ve doğanın varlığı anlamına mı gelir? Veya renk, iyileşme için konforlu alan yaratma konusunda nasıl bir rol oynayabilir?
4. Eğer iyileştirme doğal unsurların dahil edilmesi anlamına geliyorsa, bunu dünya nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı kalabalık şehirlerde nasıl uygulayabiliriz?
Diğer birçok virüs ve hastalık gibi, Covid-19’un da insanlarla bir arada var olma şansı yüksek. Ve, yeni bir virüsle nasıl yaşanacağını öğrenmenin birtakım zor yönleri bulunuyor. Salgın hastalık 2 yıldan uzun bir süre önce ilk kez ortaya çıktığında, iletişim kurma, işe gidip gelme ve toplanma şeklimizi büyük ölçüde değiştirdi. Genç neslin büyük çoğunluğu okul yıllarını ekran karşısında geçirdi, maske takmak sıradan ve gündelik bir alışkanlık haline geldi.
• Tasarımcılar, bireylerin, ailelerin ve toplulukların sürekli artan ihtiyaçlarına cevap verebilecek çok yönlü mekânları nasıl yaratacaklar?
• Tasarımcılar hem doğanın hem de uygarlığın gelişebileceği mekânları nasıl yaratacaklar?
Öncesinde var olan ve salgın hastalık sonrası görülmeye devam edecek bazı önemli eğilimler.
Gittikçe daha fazla insan, hareketli bir kentsel yaşama alternatif olarak sakin yaşamı tercih ediyor.
Kentsel ortamlarda bile, iç ve dış mekânlar arasında yumuşak bir geçişe sahip olmak önemli bir unsur olmaya devam ediyor. Nihayetinde bu durum kullanıcılara, ev ve iş ortamlarının çevresinde bulunan doğal unsurlarla bağlantı kurma imkânı veriyor.
Salgın hastalık, formumuzu ve sağlığımızı koruma konusunda bize yaratıcı olmayı öğretti. Evde hizmet veren sağlıklı yaşam tesislerine olan talepte bir artış yaşanıyor. Ev sahipleri ve geliştiriciler, iş ve ev ortamını dinlenmeye de imkân verecek mekânlara dönüştürmek istiyor.
Ayrıca, kullanıcıların belirli ruh hallerini ve duygularını uyandırmak ve güçlendirmek için renklerden faydalanılan eğilimler de bulunuyor.
Standart bir ev için gereksinimler, evden çalışma ve uzaktan eğitim faaliyetlerinin norm haline gelmesi ile artış gösterdi.
Birçok şirket, insanları evden çalışmaya teşvik etmeyi sürdürüyor. Bu düzenlemeyle, home office kavramı yalnızca boyut olarak değil, aynı zamanda çok yönlülük açısından da gelişiyor.
İnsanlar temiz ve hijyenik alanların korunmasının farkına vardıkça; giriş ve fuayeler, iç ve dış mekan arasındaki önemli geçiş bölgeleri haline geliyor.
Bu mekânlar, GİRİŞ ve ÇIKIŞ olarak kabul edilen alanlar arasında tampon bölge olarak sınır görevi görüyor.
Renkler, ışığı gözlerinize yansıtmaktan daha fazlasını yapar.
Renk psikolojisi, insan davranışının ve algılarının belirleyicisi olarak rengin incelenmesidir. Evet, renkler ve gölgeler görsel olarak işlenir; anılar ve kişisel deneyimler yoluyla duyguları uyandırırlar. Tasarımcılar, ışık ve kaplamaların parlak kullanımının yanı sıra renk psikolojisinde ustalaşarak, arzu edilen yapılı ortamlar ve tasarımlar yaratabilirler.
Bu konuda neler yapabilirsiniz?
• Kullanıcılara daha sürükleyici bir deneyim sunarken mekânsal tasarım çözümünüzü şekillendirmeye nasıl yardımcı olabileceğini anlamak için renkler, kaplamalar ve ışıklar hakkında daha fazla bilgi edinin.
Mekânlar arasındaki ayrım bulanıklaştı.
Teknolojiyle olan bağı güçlü olan Y ve Z kuşaklarının iş gücündeki yükselişiyle ve Covid-19 salgını gibi dış faktörlerle birlikte mekânsal kullanım ve işlevler arasındaki ayrım bulanıklaşarak herkes için bütünsel iş, yaşam ve sosyal alanlar yaratma ihtiyacına yol açıyor.
Bu konuda neler yapabilirsiniz?
• Konu mekânsal tasarım olduğunda hedef kitlenizin gerçekten neye ihtiyacı olduğunu inceleyin. Bu bir ev, bir ofis veya bir kamusal alan olabilir. AYDA için hangi alanı kullanabileceğinize dair bir kısıtlama yoktur, ancak kullanıcıların ihtiyaçlarını iyi anlamanız gerekir.
Fütüristik fiziksel yapılı çevre artık bir hayal değil.
Fiziksel alanda dijital etkileşim ana eğilimlerden biri olacak. Geleneksel olarak etkileşimli sistemler, telefonlarımız ve akıllı cihazlarımızdaki ekranlarla sınırlıydı. Ancak teknolojinin ve yapılı çevrenin birbirini etkileyeceği bir noktaya geldik. Tasarımda hesaplamalı ve bütünleştirici teknoloji ile çelik ve cam gibi tasarım malzemeleri dünya çapında erişilebilir ve yaygın hale getirildi.
Bu konuda neler yapabilirsiniz?
• Tasarımınıza yeni teknoloji, malzeme ve konseptler ekleme olasılığını keşfedin. Gelecek sınırsız ve her gün yeni keşifler ortaya çıkıyor. Bilginizi, gelecek teknolojiler ve eğilimler hakkındaki fikirlerinizi geliştirin.
• Üniversitelerde AYDA Tanıtımı Yapılması: Mart-Mayıs 2022
• Soru Sormak İçin Son Tarih: 15 Nisan 2022 Cuma, 23:59’a kadar.
• Cevapların Yayınlanma Tarihi: 22 Nisan 2022 Cuma
• Jüriye Sor 01: 19 Nisan 2022 Salı
• Jüriye Sor 02: 24 Mayıs 2022 Salı
• Son Başvuru Tarihi: 25 Temmuz 2022 Pazartesi, 23:59’a kadar.
• Finalistlerin Belirlenmesi: Ağustos 2022 veya Eylül 2022
• Finalistlerin Sunumu: Eylül 2022 (Tarih daha sonra açıklanacaktır.)
• Ödül Töreni: Ekim 2022 (Tarih daha sonra açıklanacaktır.)
• 1. Ödül 20.000 TL*
• 2. Ödül 15.000 TL
• 3. Ödül 10.000 TL
• 3 adet Eşdeğer Mansiyon 7.500 TL (Mansiyon başına)
• Katkı Ödülü 3B Printer***
*Mimarlık/İç Mimarlık kategorisini ulusal düzeyde kazananlar, ülkelerini Asia Young Designer Awards Zirvesi**’nde temsil edeceklerdir. Zirvenin, Haziran/Temmuz 2023’te yapılması planlanıyor.
**Zirvenin yapılması, büyük ölçüde salgının dünya çapındaki durumuna bağlı olacaktır. Uluslararası seyahatlerin mümkün olamadığı bir durumunda, organizatörler fiziksel etkinliği erteleyebilir ve geçici olarak dijital bir etkinlik düzenleyebilir. Fiziksel etkinliğin yapılamaması durumunda seyahat iptal edileceği için, ulaşım ve konaklama yardımı da iptal olacaktır. Ulaşım ve konaklama yardımının nakdi bir yardıma dönüştürülmesi söz konusu değildir.
***Katkı Ödülü, jüri tarafından belirlenecek okula verilecektir. Ödül, devredilemez, nakit veya kredi ile değiştirilemez.
• Buşra Al (Mimar), PLUGOFİS
• Burak Asiliskender (Prof.Dr.), Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
• Durmuş Dilekci (Mimar), DILEKCI Architects (DDA)
• Oral Göktaş (Mimar), SO İstanbul
• Ahmet Tercan (Mimar), Norm Architects/ Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
• Gönül Ardal (İç Mimar), Gönye Tasarım
• İrem Başer (İç Mimar), Escape From Sofa
• Ervin Garip (Doç.Dr.), İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
• Yunus Emre Kara (İç Mimar), Zoom/TPU
• Emre Kuzlu (Mimar), I-Am İstanbul
Tasarım Konsepti %20
• Açık ve etkili proje konseptleri ve problem açıklamaları.
• Etkili ve kapsamlı araştırma.
• Tasarım zorluğuna uygun ve etkili çözümler önerme becerisi.
• Eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri.
• Orijinallik, ilgi düzeyi ve kullanıcılar üzerindeki etki.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal bir insan ihtiyacını başarıyla karşılıyor mu veya bir sorunu çözüyor mu?
• Tasarımınız, sakinleri ve/veya ziyaretçileri için insan ölçeğinde işlevsellik ve amaç sağlıyor mu?
• Tasarımınız, ticari veya sosyal değerler sunuyor mu ve sergileyebiliyor mu?
• Tasarımınız, fiziksel refahı sürdüren ergonomik ve çevresel ilkeleri yansıtıyor mu?
• Tasarımınız, alternatif bakış açıları ve/veya problem çözme yolları sunuyor mu?
• Alan ve Mekansal Planlama / Duyarlılık: Bağlama duyarlı bir yerleşim planı sunma yeteneği. Bireysel alanların uygun tasarım ve planlamasının entegrasyonu, antropometrik ve ergonomik ilkelere vurgu yaparak kullanıcıların ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır.
• İşlevsellik: Tasarım, kullanım amacına uygun olmalı ve topluluk ile kullanıcılar için olumlu bir dönüşüm yaratmalıdır.
• Tasarım etkisi: Çağdaş yaşam ve çevre üzerine önemli bir etkisi olmalı, gelecek neslin beslenmesine ve bir bütün olarak toplumun ilerlemesine aktif olarak katkıda bulunmalıdır.
• Pratiklik: Tasarım, bugün piyasada halihazırda bulunan malzeme ve teknolojilere uyumlu olmalıdır.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, bugün mevcut olan veya geliştirilmekte olan süreçler, malzemeler ve teknolojiler kullanılarak uygulanabilir mi?
• Tasarımınız, insanları, etkinlikleri ve değişimi destekleyen çok yönlü bir tasarım mı?
• Tasarımınız, hem estetik hem de fiziksel açıdan zamana uyum sağlıyor mu?
• Yüksek düzeyde özgünlük ve yaratıcılık.
• Teknolojinin entegrasyonu ile yenilikçi ve ileriye dönük müdahaleler sunma becerisi.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, teknoloji destekli bağlantı ve/veya zekayı maksimize ediyor veya kullanıyor mu?
• Tasarımınız, özgün bir biçimde mi ortaya kondu?
Sürdürülebilirlik %15
• İnsanların ve çevrenin ihtiyaçlarını uzun vadeli ve etkili yaklaşımla destekleme kapasitesi (Örneğin, iklim ve enerji duyarlılığı)
• Tasarımın geliştirilmesi ve sürdürülmesi boyunca etkili bir düşünce süreci; yenilenebilir kaynaklar ile yaşam döngüsünün kullanımı.
• Uzun ömürlü tasarım ve evrensellik.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal çevrenin korunmasına yardımcı olan sürdürülebilir ve çevre dostu unsurlardan oluşuyor mu?
Estetik ve Görsel Etki %10
• Estetik açıdan memnuniyet verici, kullanıcılar için sosyal ve kültürel yönleri etkin bir biçimde entegre eden tasarım.
• Mekan Oluşturma: Kullanıcıların mekanı kullanarak etkileşim kurması için fırsatlar yaramak.
Renk Kullanımı %10
• Göz alıcı ve yaratıcı renk kullanımı.
• Renkler, malzemeler ve tasarım çıktıları arasındaki denge.
• Malzemelerin ve cephelerin, vb. pekiştirilmesinde renk kullanımı.
Sunum %10
• Yüksek düzeyde netlik, yaratıcılık ve etkileşim.
• Tutarlı ve uygun görsel yardımcılar, grafikler ve/veya animasyonlarla birlikte tanımlanan tasarım zorlukları ve çözümlerinin yüksek düzeyde anlaşılır sunulması.
• Sunum, süreç ve konsept dahil olmak üzere hem proje çıktılarınıza hem de tasarım felsefenize odaklanır.
Tasarım Konsepti %25
• Açık ve etkili proje konsepti ve problem tanımı.
• Etkili ve kapsamlı araştırma.
• Tasarım zorluğuna uygun etkili çözümler önerme becerisini.
• Eleştirel düşünme ve problem çözme becerisi.
• Kullanıcılar için özgünlük, ilgi düzeyi ve potansiyel etki.
• İnsan merkezli değerler.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal bir insan ihtiyacını başarıyla karşılıyor mu veya bir sorunu çözüyor mu?
• Tasarımınız, sakinleri ve/veya ziyaretçileri için insan ölçeğinde işlevsellik ve amaç sağlıyor mu?
• Tasarımınız, ticari veya sosyal değerler sunuyor mu ve sergileyebiliyor mu?
• Tasarımınız, fiziksel refahı sürdüren ergonomik ve çevresel ilkeleri yansıtıyor mu?
• Tasarımınız, alternatif bakış açıları ve/veya problem çözme yolları sunuyor mu?
İşlevsellik %20
• Mekansal Planlama: Antropometrik ve ergonomik ilkelere vurgu yapan, kullanıcının özel ihtiyaçlarına uygun bireysel alanların tasarımı ve planlaması.
• İşlevsellik: Kullanım amacına uygun, topluma ve kullanıcılara bütünsel olarak fayda sağlayan olumlu bir etkiye sahip tasarım.
• Estetik ve pratiklik arasında yüksek düzeyde bütünlük.
• Pratiklik: Tasarım, bugün piyasada halihazırda bulunan malzeme ve teknolojilere uyumlu olmalıdır.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, bugün mevcut olan veya geliştirilmekte olan süreçler, malzemeler ve teknolojiler kullanılarak uygulanabilir mi?
• Tasarımınız, insanları, etkinlikleri ve değişimi destekleyen çok yönlü bir tasarım mı?
• Tasarımınız, hem estetik hem de fiziksel açıdan zamana uyum sağlıyor mu?
Tasarımda İnovasyon %15
• Yüksek düzeyde özgünlük ve yaratıcılık.
• Teknolojinin entegrasyonu ile yenilikçi ve ileriye dönük müdahaleler sunma becerisi.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, teknoloji destekli bağlantı ve/veya zekayı maksimize ediyor veya kullanıyor mu?
• Tasarımınız, özgün bir biçimde mi ortaya kondu?
Sürdürülebilirlik %15
• İnsanların ve çevrenin ihtiyaçlarını uzun vadeli ve etkili yaklaşımla destekleme kapasitesi (Örneğin, iklim ve enerji duyarlılığı)
• Tasarımın geliştirilmesi ve sürdürülmesi boyunca etkili bir düşünce süreci; yenilenebilir kaynaklar ile yaşam döngüsünün kullanımı.
• Uzun ömürlü tasarım ve evrensellik.
Yönlendiriciler:
• Tasarımınız, doğal çevrenin korunmasına yardımcı olan sürdürülebilir ve çevre dostu unsurlardan oluşuyor mu?
Renk Kullanımı %15
• Göz alıcı ve yaratıcı renk kullanımı.
• Renkler, malzemeler ve tasarım çıktıları arasındaki denge.
• Malzemelerin ve cephelerin, vb. pekiştirilmesinde renk kullanımı.
Sunum %10
• Yüksek düzeyde netlik, yaratıcılık ve etkileşim.
• Tutarlı ve uygun görsel yardımcılar, grafikler ve/veya animasyonlarla birlikte tanımlanan tasarım zorlukları ve çözümlerinin yüksek düzeyde anlaşılır sunulması.
• Sunum, süreç ve konsept dahil olmak üzere hem proje çıktılarınıza hem de tasarım felsefenize odaklanır.
1. Proje Adı ve Tema Konsept: Tüm projeler proje adı ve tema / konsept ile başlamalıdır.
2. Tasarım Konsept Açıklama Metni: Tasarım açıklama metni 800 kelimeyi geçmemeli ve Microsoft Word dosyası olarak gönderilmelidir. Tasarım açıklama metni, yarışmacının problemi nasıl tanımladığı ve bu probleme getirdiği çözümleri mutlaka içermelidir.
3. Rumuz: Rumuz en az 6 en fazla 8 karakterli harf ve rakamların yer aldığı bir kombinasyonda olmalıdır. (Örn. Ali12345 hatalı kombinasyon, x1y2z378 doğru kombinasyon. Örnek amaçlı verilmiştir.)
4. Sunum Panoları (A2 boyutu):
A. En az 3, en fazla 4 pano sunulacaktır.
B. Pano 1, mevcut arsa fotoğraflarını (varsa), mülk/arsa geliştiricisini (varsa), kat planını, görünüş, mobilya tefriş planını ve saha analizini göstermelidir.
C. Pano 2, 3 ve 4, 3B perspektifleri içermelidir. Renk kullanımına ilişkin talimatlar için “Renkler” (Madde 8) bölümüne bakın.
D. Sunum Panoları dikey formatta tasarlanmalıdır.
E. Projenin A2 panolarının dijital versiyonu, “Sunum Panosu” adlı bir klasörün içine “Rumuz – Pano 1” dosya ismiyle kaydedilmelidir.
5. Sunum Panolarının Etiketlenmesi:
A. Kat planındaki tüm alanları etiketleyin.
B. Dijital Sunum Panoları 2, 3 ve 4’teki perspektifler A3, A4 veya A5 boyutlarında olmalı ve panolarda yer almalıdır.
C. Giriş Formu’nun dijital olarak doldurulduğundan emin olun.
D. Değerlendirme sürecinde anonimliği sağlamak için adınızı veya diğer kimlik bilgilerinizi panolarınıza koymayın.
6. Perspektif Görseller:
A. Bireysel perspektifler A4 boyutunda (minimum) olmalıdır. Bu dosyalar, “Perspektifler” başlıklı bir klasöre kaydedilmelidir. JPEG dosyası, “mekana” dayalı adlandırma kuralına uymalıdır. Örneğin: Oturma odası/Lobi.
B. Tüm resim dosyaları SADECE JPEG formatında en az 300 DPI olmalıdır.
7. Fotoğraflar:
A. Adınız ile isimlendirdiğiniz, 300 DPI çözünürlüğe sahip yakın tarihli bir kişisel fotoğrafınızı yükleyin (Örn. “Katılımcı Adı.jpeg”).
B. Finalist olarak seçildiyseniz, bu fotoğraf basılı ve online yayınlarda kullanılacağı için yüzünüzün görünür olduğundan emin olun.
8. Renkler:
A. Projede kullanılan tüm renkler, Nippon Paint’in renk yelpazesinden olmalıdır.
B. Her ülkenin farklı renk adları ve renk kodları olduğundan, renk çiplerinin hangi Nippon Paint ülkesinden geldiğini Giriş Formu’nda belirtin.
C. Renk çiplerini görüntülemek/indirmek için bu adresi ziyaret edin.
1. Giriş formunu doldurun.
2. “Rumuz – Pano 1.jpeg”, “Rumuz – Pano 2 .jpg”, “Rumuz – Pano 3.jpeg” vb. olarak isimlendirdiğiniz 300 DPI çözünürlüğe sahip .PDF formatındaki sunum panoları.
3. 300 DPI çözünürlüğe sahip, .JPEG formatındaki uygun şekilde isimlendirilmiş her bir perspektifleri içeren (Örn. “Oturma Odası” veya “Lobi”) “Perspektifler” adlı bir klasör.
4. Tasarım konsept açıklama metniniz 800 kelimeyi geçmemeli ve “Tasarım Konsept Açıklama.docx” adlı bir Microsoft Word dosyasına kaydedilmelidir.
5. .PPT ya da .PPTX formatında sunum dosyası
6. Kişisel kimlik bilgilerini açık etmeyen maks. 1 dakikalık .MP4 formatında kısa video. (Tercihe bağlı)
7. Dosya adı olarak adınızla isimlendirilmiş 300 DPI çözünürlükte, JPEG formatında son kişisel fotoğrafınız (Örn. “Katılımcı Adı.jpeg”).
8. Yukarıda belirtilen koşulları sağlayan sunum panolarınızı, perspektifleri, tasarım konsept açıklama metni, sunum dosyasını, kısa video (tercihe bağlı) kişisel fotoğrafınızı 25 Temmuz Pazartesi, saat 23:59’a kadar https://ayda.awardsplatform.com/ adresinden sisteme yükleyebilirsiniz.
• AYDA yarışmasının (“Yarışma”) Türkiye etabı düzenleyicisi Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş.’dir (kısaca “Betek”) (Mersis No: 0167001238900018). Yarışma organizasyonu Arkitera Mimarlık Merkezi A.Ş. (kısaca “Arkitera”) (Mersis No: 0079-0186-9480-0013) koordinasyonunda gerçekleşmektedir (Betek ve Arkitera birlikte ve ayrı ayrı “Organizatör” olarak anılacaktır).
• Yukarıda yer alan Sunum Dosyası ve Yarışma Katılım Şartnamesi (“Şartname”), Yarışma’ya özel olarak hazırlanmış olup, her türlü hakları Betek’e aittir.
• Yarışma’ya katılım ücretsizdir.
• Yarışmaya katılım sırasında verilen bilgilerin güncelliği, doğruluğu, yeterliliği ve ispatı ile kendisine ait projeyle Yarışma’ya katılım yarışmacı-katılımcıların sorumluluğundadır. Aksi durumun tespiti Yarışma’dan diskalifiye nedeni olup, yanlış beyan edilen bilgilerden katılımcı sorumludur.
• Yarışma katılımcıları, başvuru sırasında bir eğitim kurumunda iç mimarlık/mimarlık eğitimine devam ediyor olmalıdır.
• Ulusal aşamayı kazanan kişi, uluslararası aşamaya katılırken öğrenci olmak zorunda değildir.
• Bu yarışma, Türkiye’deki ve KKTC’deki üniversitelerde eğitim gören, 2. sınıf ve üzeri iç mimarlık bölümü öğrencilerine ve 3. sınıf ve üzeri mimarlık bölümü öğrencilerine, ilgili bölümlerde yüksek lisans eğitimine devam edenlere açıktır. Öğrenciler, 1. sınıf derslerinin tamamını tamamlamış ve sınavlarından geçmiş olmalıdır.
• Mimarlık ve İç Mimarlık kategorisindeki jüri üyelerinin güncel ve geçmiş dönem öğrencilerinin yarışmaya katılmasında sakınca yoktur.
• Katılımcının teslim anında mezun olduğu tespit edilirse, katılımcı diskalifiye edilecektir.
• Yarışmaya başvurular bireysel olarak yapılmalıdır. Yarışma ekip olarak katılıma açık değildir.
• Öğrenciler bireysel olarak, “1” proje ile yarışmaya katılabilir.
• Temaya, başvuru ve değerlendirme kriterlerine uygun olması ve daha önce başkaca herhangi bir ulusal veya uluslararası yarışmaya katılmamış olması kaydıyla yarışmacılar dilerlerse daha önceki dönemlerde yaptıkları okul projeleri ile de AYDA Awards 2022’ye katılabilirler.
• AYDA Awards 2022 başvurularında sunulan proje ve çalışmaların tamamı katılımcı-yarışmacının kendi orijinal ve özgün eseri olmalı, üçüncü kişilerin fikri mülkiyet ve telif haklarını ihlal etmemesi gerekir.
• Katılımcılar bir (1) yıldan daha az profesyonel çalışma deneyimine sahip olmalıdır. Zorunlu stajlar profesyonel iş deneyimi olarak kabul edilir.
• Ulusal aşamada (Yarışma’nın Türkiye etabında) sunum yapmak üzere her iki kategoride belirlenecek finalist sayısı jürinin inisiyatifindedir.
• Katılım sağlanan projelerin proje kriterleri ve gönderim kurallarına uygun olması şarttır. Her tasarım sunumu, sunum gereksinimlerini, sunum kriterlerini ve kategori kriterlerini karşılamalıdır.
• Projeler en geç 25 Temmuz 2022 Pazartesi, saat 23:59’a kadar gönderilmelidir.
• Jürinin değerlendirme ve kararlarına itiraz edilemez.
• Kısa listeye giren adaylar, nihai değerlendirme sürecinin bir parçası olarak sözlü sunum yapmaları için bilgilendirilecektir.
• Sözlü sunum esnasında, sunum süresi içerisinde kalmak kaydıyla, maksimum 1 dakikalık animasyon gösterilebilir.
• Ödül töreninin ne zaman yapılacağı kazananlara bildirilecektir. Kazanan başvurular, organizatör ve sponsor tarafından uygun görüldüğü takdirde pazarlama ve promosyon materyallerinde yer alabilir.
• AYDA’nın uluslararası etaplı bir yarışma olması nedeniyle ve yarışma organizasyonu kapsamında katılımcılar Yarışma’ya başvurmakla, kişisel veri ve iletişim bilgileriyle katıldıkları proje ve eklerinin Nippon Paint Grup Şirketleri, uluslararası organizasyon, seyahat, eğitim kurumları vb. proje ve iş ortaklarıyla organizasyonun gerçekleşmesi kapsamında paylaşılması gerekeceğini bildiğini, anladığını ve bu hususlara açıkça onay verdiğini beyan etmektedir.
• Yarışma’ya katılmakla yarışmacılar, katılım sağladıkları projelerinin (proje adı ve açıklamaları, çizim, görsel, fotoğraf, animasyon, video, şartname vb. her türlü proje unsurlarının) ve kişisel bilgilerinin birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere Nippon Paint Grup Şirketleri ve Nippon Paint iştiraki olan Betek ile Arkitera tarafından süre ve coğrafi sınırlama olmaksızın dijital ve basılı mecralar ile kurumsal web siteleri ve sosyal medya (Twitter, Facebook, Instagram, Youtube vb.) hesaplarında, Yarışma ve etkinlik ilanları ve duyurularında, her türlü Yarışma tanıtım faaliyetlerinde, eğitsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerde katılımcının ek onayı gerekmeksizin ilan edilebileceğini, kullanılabileceğini, çoğaltılabileceğini, yayınlanabileceğini, sergileyebileceğini, silinmesi gerekmeksizin arşiv amaçlı olarak kayıtlarında ve dijital mecralarında muhafaza edilebileceğini kabul eder.
• Kazananlar, Türkiye lansmanında, sözlü sunumda ve ulusal ödül törenine katılmaları durumunda seyahat masraflarını ve oluşabilecek diğer tüm masraflarını kendileri karşılayacaklardır.
• Ulusal ve uluslararası etaplara ilişkin hak kazanılacak ödüller ilan edilen haliyle sağlanır; hak kazanılan ödül devredilemez, değiştirilemez, her ne nedenle olursa nakit veya ayni karşılığı talep edilemez.
• Katkı Ödülü devredilemez, değiştirilemez, her ne nedenle olursa nakit veya ayni karşılığı talep edilemez.
• Organizatör, önceden ayrı bir bildirim veya kabul aramaksızın ilan edilen ödülleri benzer değere sahip başka bir ürünle veya ödülle değiştirme hakkını saklı tutar.
• Projenin yurtdışı etabı olduğu gözetilerek, katılan tüm öğrencilerin başvuru sırasında geçerli bir pasaportu olması gerekir.
• Mimarlık/İç Mimarlık kategorisini ulusal düzeyde kazananlar, ülkelerini uluslararası Asia Young Designer Awards Zirvesi’nde temsil edeceklerdir. Zirvenin, Haziran/Temmuz 2023’te yapılması planlanıyor. Mimarlık ve İç Mimarlık Kategorisi’ni kazanan, Türkiye’yi temsil edecek adayların ulaşım ve 2 gecelik konaklama masrafı Betek tarafından, firmanın belirleyeceği şartlarda karşılanır. Seyahat sırasındaki kişisel harcamalar ise yarışmacılara ait olacaktır. Pasaport ve resmi evrak işleri (vize, gerekli izinler, seyahat sigortası vs.) yarışmacının kendisi tarafından karşılanacak ve sonuçları kendisi tarafından takip edilecektir. Vizenin, gerekli olabilecek izinlerin Zirve tarihinden önce çıkmaması Organizatör sorumluluğunda değildir.
• Katılımcı-yarışmacıların etkinlik süresince kullanacağı her türlü alana (konaklama tesisi, ulaşım araçları, toplantı salonu, etkinlik alanları vb.) ve demirbaşlara zarar verecek ve çevreyi rahatsız edecek davranışlardan kaçınması gerekli olup, aksi durum yarışmadan diskalifiye nedenidir.
• Uluslararası zirvenin yapılması, büyük ölçüde Covid-19 salgınının dünya çapındaki gelişimine bağlı olacaktır. Uluslararası seyahatlerin mümkün olamadığı bir durumda, Organizatör fiziksel etkinliği erteleyebilir ve/veya geçici olarak dijital bir etkinlik düzenleyebilir. Fiziksel etkinliğin yapılamaması durumunda seyahat iptal edileceğinden, ulaşım ve konaklama yardımı da iptal olacaktır. Ulaşım ve konaklama yardımının nakdi bir yardıma dönüştürülmesi söz konusu değildir.
• Uluslararası düzeyde proje sunumları yapılacağı ve “International Grand Winner” unvanını kazananlara Harvard University Graduate School of Design’da eğitim imkanı verileceği için katılan yarışmacıların çok iyi derecede İngilizce bilmesi zorunlu olup, bu kapsamda katılımcı başvurusunu tamamlamakla çok iyi derecede İngilizce seviyesine sahip olduğunu beyan ve taahhüt etmiş kabul edilecektir. Organizatör gerekli gördüğü durumlarda yarışmacının İngilizce düzeyini gösteren belge/yazı/sınav sonucu isteyebilir. Harvard University Graduate School of Design için geçerli İngilizce seviyesi için https://nipponboya.com/tr/ayda adresindeki Başvuru Kitini inceleyebilirsiniz.
• Herhangi bir “Asia Young Designer of the Year” unvanını kazanan kişinin, sonraki dönemlerde “AYDA Awards”a katılması mümkün değildir, bunun dışındaki kişiler ise yarışmaya tekrar katılabilir.
• Katılımcılar Yarışma’ya katıldıkları projeler ile başka ticari markalara ait yarışmalara katılamaz veya başka ticari markalara ait yarışmalara gönderdikleri projeler ile AYDA Awards’a katılamaz.
• Organizatör, zaman zaman Sunum Dosyası ve Şartname’de revizyonlar yapma hakkını saklı tutar. Bu kapsamda başvurusu sahibi-katılımcıların söz konusu metinlerin güncel halini https://nipponboya.com/tr/ayda adresinden düzenli aralıklarla takip etmesi önerilir.
• Betek’in mücbir sebeplerle (doğal afetler, salgınlar, hükümet önlemleri vb.) göreceği lüzum üzerine Yarışma takvimini erteleme veya yarışmayı iptal hakkı saklıdır.
• Yarışma ve Şartnameden doğan her türlü ihtilafta İstanbul Anadolu Adliyesi mahkemeleri münhasıran yetkilidir.
• Yarışmacı-katılımcıların başvurularını tamamlaması, yukarıda yer alan Katılım Şartları’nın kabul edildiği anlamına gelecek olup, Organizatör bu kapsamda yarışmacının başvurusunu tamamlamakla Yarışma ve Şartname koşullarının tamamını kabul ettiği varsayar.