Son başvuru tarihi 30 Mart 2010.
Yarışma; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki, 24.12.2002 tarih ve 24973 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği” (13.08.2004 tarih ve 25552 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile değişik) uyarınca düzenlenmektedir. Yarışmanın biçimi; serbest, ulusal ve tek kademeli mimarlık yarışmasıdır.
Kullanılma biçimi, toplumsal hayatın içindeki yeri, kentin katmanları ile ilişkileri, kuralları, kalıpları, geleneksel ya da yeni eğilimleri yansıtma kapasiteleri açısından camilerin özgün ve önemli yapı türleri oldukları yadsınamaz.
Kutsallığı, mistikliği sembolikliği ve temsiliyeti özgün ve önemli yapı türü olma durumunu daha da pekiştiriyor. Buna rağmen yakın zamanda gerçekleştirilen örneklerin bu niteliklere uygun yapılar olduğunu söylemek kolay değil. Çok az sayıdaki iyi örneğin yanı sıra çoğu en iyi niyetli bakışımızı bile zorluyor. Bu konuda olağan üstü geleneksel örneklerin olduğu bir coğrafyada bu durum en hafif deyimiyle iç karartıcı.
Yarışmanın amacının, cami konusunu kendi özgün koşulları içinde tartışmaya açmak ve bu konudaki pırıltılı düşüncelerin yapısal ipuçlarına ulaşmak olarak belirlendiği söylenebilir. Bu nedenle konu yerden bağımsız ” kendisi olarak” ele alınmıştır. Kesin ve keskin kuralları olan bir konuda “zamanın ruhunu” taşıyan örneklere baktığımızda kalıplara rağmen özgün örneklere ulaşmanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz.
Bu amaçla 500 kişilik kapalı ibadet mekanına sahip bir caminin hangi yapısal ya da işlevsel eklerle ele alınacağı yarışmacılara bırakılmıştır.
Kubbe, kemer, minare, mimber, kürsü, mihrap, son cemaat yeri, avlu gibi yapısal ya da mekansal özelliklerin yanı sıra Vakit Namazları, Bayram, Cuma, Cenaze, Teravih Namazları gibi asıl kullanım amaçları açısından ele alınacak olan caminin toplumsal hayatın bir parçası olma boyutu da dikkate değer bir konudur.
Yarışmaya katılacak yarışmacıların aşağıdaki hususları yerine getirmesi şarttır.Ekip olarak katılanların herbirinin bu maddenin(g) bendi dışında, diğer koşulların tamamına uymaları zorunludur.
Ekip temsilcisinin mimar olması ve ekipte yer alan tüm yarışmacıların;
a) İlgili meslek odalarına kayıtlı olmaları,
b) Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyen ve atayanlar arasında olmamaları,
c) Jüri üyeleri (danışman, asıl, yedek) ve raportörle bunların birinci dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanı olmamaları,
d) Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamaları,
e) Yarışmayı açan idarede yarışmayla ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamaları,
f) Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamaları gerekmektedir.
g) Yarışmacıların şartname alarak isim ve adreslerini yarışma raportörlüğüne kaydettirmeleri gerekmektedir. (Ekip olarak katılanlardan bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir.) Şartname; Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin http://www.kayseri-bld.gov.tr internet sayfasında yayınlanacaktır.
Kimlik Zarfı
Yarışmaya katılanlar, projenin teslim edildiği ambalajın içine proje ile aynı rumuzu taşıyan üzerinde; “Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması” yazısı ile yalnızca beş(5) karakterli rumuz bulunan ve içi görünmeyen cinsten, kapalı bir zarfın içine:
Yarışma sonucunda, herhangi bir ödül almasa da projesinin, adı açıklanarak sergilenmesini isteyen yarışmacılar, kimlik zarfı üzerindeki rumuzun altına “açılabilir” sözcüğünü yazacaklardır. Bilgi ve değerlendirme için verilecek her türlü belge üzerinde el yazısı kullanılmayacaktır.
Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği’nin “Rumuz ve Ambalaj Esasları” başlıklı 43. Maddesi’ne göre; “Tasarım, proje veya eserler, raportörlüğe dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde teslim edilir. Proje veya eserin tüm paftalarının, raporların her sayfasının sağ üst köşesine, model ve benzeri nesnelerin uygun yerlerine ve ambalajların sağ üst köşesine beş (5) karakterli bir rumuz yazılır. Rumuzda kullanılan karakterler tekrarlanmamalı ve sıralı olmamalıdır.”
Ambalajın üzerinde;
Beş (5) karakterli bir rumuz ve
Kayseri Büyükşehir Belediyesi
“Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması Raportörlüğü”
Mustafa Kemalpaşa Bulvarı No: 15
38010 Kocasinan-Kayseri
yazılacak, bunun dışında hiçbir yazı ve işaret konulmayacaktır.
Yarışmanın İlanı: 27.01.2010
Kayıtların Başlaması: 27.01.2010
Sorular İçin Son Gün: 12.02.2010
Yanıtlar için Son Gün: 01.03.2010
Proje Teslimi İçin Son Gün: Yarışma için proje teslimi, 30.03.2010 günü saat 17.00’de sona erecek ve bu süre kesin olarak uzatılmayacaktır.
Jüri Değerlendirme Çalışması: Jüri, 03.04.2010 günü saat 10.00’da toplanacak ve yarışma esaslarına uygun olarak çalışmalarına başlayacaktır.
Projelerin Sergilenmesi: Yarışma sonuçlandıktan sonra kolokyumun yapılacağı 06 Nisan 2010 tarihi itibariyle projeler, iki hafta süre ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Kongre ve Sergi Merkezi’nde sergilenecektir.
Kolokyum: Sinan günleri 2010 etkinlikleri kapsamında Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Kongre ve Sergi Merkezi’nde 06.04.2010 tarihinde bir kolokyum düzenlenecektir.
1.1. Danışman Jüri Üyeleri
Mehmet ÖZHASEKİ Avukat (İÜ) Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı
Prof. Dr. Vacit İMAMOĞLU Mimar (ODTÜ) ODTÜ Mimarlık Fak. Öğretim Üyesi
Hakan MAHIROĞLU Mimar (İTÜ) Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı
Kemalettin C. TEKİNSOY Mimar (ADMMA) Kayseri Büyükşehir Bld. Genel Sekreter Yrd.
Yrd. Doç.Dr. Burak ASİLİSKENDER Mimar (YTÜ) Erciyes Üni. Mimarlık Fak Öğretim Üyesi
1.2. Asıl Jüri Üyeleri
Prof. Dr. Zekai GÖRGÜLÜ (Başkan) Mimar (D.M.M.A) Yıldız Teknik Üni. Mimarlık Fak. Dekanı
Nevzat SAYIN Mimar (EÜGSF) Mimar
Cem ALTINÖZ Mimar (ODTÜ) Mimar
Ahmet Tahir GÜL Mimar (İTÜ) Mimar
Yener TORUNOĞLU İnş. Müh. (ODTÜ) İnşaat Mühendisi
1.3. Yedek Jüri Üyeleri
Deniz DOKGÖZ Mimar ( DEÜ)
Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
E. Babür ÜLGÜNER Mimar (ODTÜ) Mimar
Doç. Dr. Fatih ALTUN İnşaat Müh (YTÜ) Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
1.4. Raportörler
Pembegül SELMAN Mimar (İTÜ) Mimarlar Odası Kayseri Şubesi
Fazilet KAHRAMAN Mimar (ERÜ) Mimarlar Odası Kayseri Şubesi
Ahmet Şeref BAHÇECİOĞLU İnşaat Y. Müh. (İTÜ) Kayseri Büyükşehir Belediyesi
1.5. Raportör Yardımcıları
Fatih CEVAT İnşaat Y. Müh. (ERÜ) Kayseri Büyükşehir Belediyesi
Şerife TAŞKIN Şehir Plancı (ERÜ) Kayseri Büyükşehir Belediyesi
Hayriye ÖZOKUTAN ALP Mimar (ERÜ) Kayseri Büyükşehir Belediyesi
6 adet eşdeğer ödül olup, bir ödül 20.000 TL’dir.
Jüri değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra yukarıda yazılı ödül tutarları 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. Maddesi’ne göre yarışmacılara net olarak ödenecektir. Ödemeler banka hesabına yapılacaktır.
Şartname almak için yarışmacılar ad ve açık adreslerini belirterek;
KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
“Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması Raportörlüğü”
Mustafa Kemalpaşa Bulvarı No: 15 38010 Kocasinan-Kayseri
Tel: (0 352) 207 17 16 / 207 16 69
Fax: (0 352) 222 89 55
adresine şahsen başvurabilirler.
Şartname bedeli 100 TL’dir.
Yarışmacılar, bu tutarı Kayseri Büyükşehir Belediyesi Veznesine veya Ziraat Bankası Kayseri Kiçikapı Şubesi (Şube Kodu:1098) 32431413-5003 Numaralı hesabına (IBAN NO: TR92 0001 0010 9832 431 413 5003) (Açıklama Notu: “Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mimarlık Yarışması”) yatırdıklarına ilişkin belgeyi yarışma raportörlüğüne elden ya da faks (0 352 222 89 55) ile sunduklarında şartname kendilerine verilecek ya da taahhütlü olarak postalanacaktır.