Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen tek kademeli ve ön seçimli ulusal mimari proje yarışmasına ön seçim için son başvuru tarihi 12 Ekim 2022.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23 üncü maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75 inci maddesi kapsamında, Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Plânlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışması Yönetmeliği uyarınca; tek kademeli ve ön seçimli ulusal mimari proje yarışmasıdır.
Yarışma konusu; şartname ekinde bilgileri verilen sınırlar içinde, istenilen kriterler doğrultusunda, yakın çevresi ile ilişkili kamu hizmet alanının ve Hükümet Konağı Binası’nın tasarlanmasıdır.
Yarışma arsası; Kocaeli İli, Gebze İlçesi, Sultan Orhan Mahallesi, 6694 ada, 3 parsel numaralı taşınmaz olup, şartname ekinde sınırları belirtilen alanı kapsamaktadır. Bu alan, şartname eki vaziyet planında işaretlenmiştir. Yeni Bağdat Caddesine cephe ve yapımı devam eden Gebze Millet Bahçesi’ne komşu yaklaşık 19244.00 m²’lik yüzölçümüne sahip alandır.
Yarışmaya bireysel ya da ekip halinde katılmak mümkündür. Ekip olarak katılımlarda, ekip üyelerinin (yardımcılar ve danışmanlar hariç) her birinin bu maddede belirtilen koşulların tamamına uyması zorunludur.
Ekip halinde katılanların, İdareyle ilişkilerin yürütülmesiyle sınırlı olmak üzere ekip içerisinden bir üyeyi ekip başı olarak belirtmesi gerekmektedir. Bireysel katılımcılar ya da ekip başının en az 5 (beş) yıl mesleki tecrübeli (oda kaydı dikkate alınarak) mimar olması zorunludur. Yarışmaya ekip olarak katılan yarışmacıların her biri İdareye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludur.
a) İlgili meslek odası üyesi olmak ve meslekten men cezası almamış olmak,
b) Jüri üyelerini ve raportörleri, belirleyen ve atayanlar arasında olmamak,
c) Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörlerle; bunların birinci dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanı olmamak,
d) Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamış olmak,
e) Yarışma şartnamesinde öngörülen özel koşullara uymak,
f) Yarışma ile ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak,
g) Yarışmayı açan İdare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak,
h) İdare bünyesinde bulunan veya İdare ile ilgili her ne amaçla kurulmuş olursa olsun vakıf, dernek, birlik, sandık gibi kuruluşlar ile bu kuruluşların ortak oldukları şirketlerden herhangi birisi olmamak,
i) 4734 ve 4735 sayılı Kanunlardaki hükümler ve yönetmelikler gereğince geçici ve sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklı olmamak,
j) Ön seçim şartnamesinde belirtilen koşulları tam ve eksiksiz olarak sağlamış olmak,
Yarışmacılara ödenecek ödül bedelleri, yarışma sonucunun duyurulmasını izleyen otuz (30) gün içinde, yarışmacılara ya da yasal vekillerine 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 29 uncu maddesine göre net olarak ödenecektir.
Yarışmada, bir kişi bir kere ödül alabilir. Yarışmacı, başkasıyla birlikte olsa dahi ikinci bir ödül almışsa bu ödül hükümsüz sayılır.
Yarışmayı açan kurum, kazananların maddi ödüllerini “Ekip Başı” olarak katılımcı tarafından belirlenen isme ödeyecektir.
Ön seçim şartnamesi, Gebze Hükümet Konağı Ön Seçimli Ulusal Mimari Proje Yarışması Raportörlüğü’nden temin edilebileceği gibi yarışma web sayfasından da indirilebilecektir.
Yarışmacılar, yarışma alanını görmek zorundadır. İdare tarafından düzenlenen yer görme belgesi yarışmacılar tarafından dilekçe ekinde sunulacaktır.
İdarenin Adı : Gebze Belediye Başkanlığı
Adres : Güzeller Mahallesi, Bahar Caddesi, No: 1 41400 Gebze/KOCAELİ
Telefon : (0 262) 642 04 30
Faks : (0 262) 642 04 38
E-Posta : gebze@gebze.bel.tr
Banka IBAN Numarası: TR 70 0001 2009 4470 0005 0000 66 (Gebze BelediyesiHalkbank)
Raportörlük : Gebze Hükümet Konağı Ön Seçimli Ulusal Mimari Proje Yarışması Raportörlüğü
Raportörlük Adres : Mevlana Mahallesi, Issıkgöl Caddesi, No: 111 K: 2 Gebze Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü 41400 Gebze/KOCAELİ
Raportörlük Telefon : (0 262) 642 04 30 Dahili: 3365-3366
Raportörlük E-Posta : yarisma@gebze.bel.tr
Yarışma Web Sayfası : https://ulakbel.gebze.bel.tr/WebBasvuru/gebze-hukumet-konagi-yarisma
Yarışmacılar, mimarlık alanındaki yetkinliklerini ve tecrübelerini gösteren A3 ebadında kitapçık olarak hazırlayacakları portfolyolarını sunmak zorundadırlar.
Portfolyolarda;
Yarışmacılar, tasarım yaklaşımlarını ve vizyonlarını ifade eden 250-500 kelime arası bir metin hazırlamalıdır.
Ön seçime katılacak yarışmacılar, 250,00 TL (İkiyüzelli TürkLirası) şartname ücretini yarışma web sayfasındaki adımları takip ederek ödeyebilecekleri gibi “Ön Seçimli Ulusal Mimari Proje Yarışması” açıklaması ile IBAN numarasına ya da elden Belediye tahsilat veznelerine isim bilgisi belirterek yatıracaklardır. Ekip üyesi herhangi bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir.
Ön seçime katılacaklardan istenen belgelerde yer alan madde 2’deki Portfolyo (pdf formatında) ve madde 3’deki Niyet Mektubu ayrıca dijital olarak CD, DVD ya da USB ile teslim edilecektir.
Aday yarışmacıların seçiminde, aşağıdaki kriterlere göre değerlendirme yapılacaktır:
a) En az 5.000 m² kapalı alana sahip Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2022/2 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ’de belirlenen 4 ve daha üst sınıfta bir yapı tasarlamış ve mimari uygulama projesini gerçekleştirmiş olması (iş deneyim belgesi sunması zorunludur.),
b) Kamusal amaçlı bir yapının mimari tasarım ve uygulama projesini tamamlamış olması (iş deneyim belgesi sunması zorunludur.),
c) Ulusal veya Uluslararası Mimari Proje Yarışmalarında ödül, mansiyon veya satın alma almış olması,
Ön seçim başvurusu için istenen belgeler, yarışma takviminde belirtilen ve son teslim tarihi olan 12 Ekim 2022 Çarşamba günü saat 17.30’a kadar yarışma raportörlüğüne elden imza karşılığı teslim edilebileceği gibi PTT veya özel kargo ile adrese teslim olarak da gönderilebilir. Posta yoluyla gönderilen belgelerin, PTT veya kargo teslim makbuzu (teslim tarihi ve saatinden önce postaya ya da kargoya verildiğini gösteren belge) taranıp e-posta ile yarışma raportörlüğüne gönderilecektir.
PTT veya özel kargo ile teslim tarihinden itibaren 2 iş günü içerisinde (14 Ekim 2022 Cuma günü saat 17.30’a kadar) belirtilen adrese ulaşmayan belgeler değerlendirmeye alınmayacaktır. Kargoda oluşabilecek hasar ya da kayıplardan Gebze Belediyesi sorumlu değildir.
12 yorum
Yarışmada bile en az 5 yıllık tecrübe istenmiş
Mimari tasarım yarışması açtığını düşünen kurum, talep edilen ön seçim kriterlerine bakıldığında (İş deneyim belgesi vs.) aslında bir yarışma ihalesine çıkmış. Bu şekilde yapmak yerine direk davetli bir yarışma açabilirdi veya direk ihaleye çıkması daha isabetli olabilirdi. Tabi bir de yarışmaların ödüllerinin de artık günümüz şartları düşünüldüğünde komik rakamlar olarak kaldığı gerçeği var. Bu rakamlar belirlenirken meslek odaları mı dahil olur, yarışmalar konusunda kurumların başvurduğu danışmanlar mı bilmiyorum ancak mesleğin ve meslek itibarının bu denli ayaklar altında kalmasına izin verilmemeli diye düşünüyorum. Zira yukarıdaki açıklanan bedeller zaman durmuş gibi son 3 4 yıldır hiç değişmiyor.
Kamu İhale Kanunu’na göre yarışmalar da farklı bir ihale yöntemidir zaten. Yönetmelikte davetli yarışma seçeneği yok. İş deneyim belgesi vb gibi isteklerin olup olmaması tartışılır ama yönetmelik ile uyumlu. Yarışmanın niteliği farklı şekilde değerlendirilir tabi.
Eleştirdiğim nokta KİK’e göre bir ihale yöntemi olup olmaması değil zaten. Talep edilen kriterlerin benim düşünceme göre yarışma amacı ve ruhuna aykırı olması. Çünkü yarışmalar genç ve yetenekli veya yetenekli ama bu güne kadar kendini bir şekilde öne çıkaramamış tasarımcıların kendini öne çıkarabilmesi için en önemli mecralardan birisi. Bugün adı söylendiğinde tanınan birçok mimarın /tasarımcının/ofisin kendini yarışmalar yoluyla öne çıkardığını görebilirsiniz. Bu şekilde kriterler koyduğunuzda ise bir çok yetenekli insanın önüne kocaman bir set çekmiş oluyorsunuz. Eleştirim tamamen bu konuyla alakalı.
Jüri ve idare insiyatifi bu kısmı. İdareler daha tecrübeli mimarlarla çalışmak isterler bazı işlerde. Bunu da öyle bir iş olarak değerlendiriyorlar demek. Yarışmaların genç ve yetenekli mimarların ön plana çıkabileceği platformlar olduğuna katılıyorum. Her yarışmanın farklı bir cilvesi vardır. 🙂
Daha tecrübeli mimarla çalışmak değil, daha çok “iş bitirme”li mimarla çalışmak istiyor gibiler. Bu ikisi maalesef ülkemizde aynı şey değil. Bu durumda da yarışma açmanın idare açısından ne gibi bir anlamı olduğunu anlamıyorum. Yarışma müessesesi yine başka amaçlar için kullanılıyor gibi bir durum çıkıyor ortaya.
İdare sanırım doğrudan temin yöntemiyle konsept proje işi vereceği sırada aniden karar değiştirip,madem bu kadar bütçemiz var yarışmayla yapalım dercesine ödüllerin rakamlarını belirlemiş gibi.Üzücü bir durum yarışmaya hazırlanacak arkadaşlara başarılar dilerim.Son çıkan yarışmaların ödülleri cidden emek sömürücü cinsten umarım buradan duyarlar sesimizi 🙂
merhabalar ,yapıda beklenen içerik (mahaller vb.) olarak bilgilendirmeyi belediye sitesinde de bulamadım konu hakkında neden erişim sağlayabilirim.
Bu maddelere göre bağımsız ,özgün ve eşit bir yarışma ortamı nasıl olacak ki?
İlk yedek üye harita mühendisi. Asil jüri üyelerinden biri katılamazsa harita mühendisi mimari proje mi değerlendirecek?
1. Askeri alanda yapılaşma öngören bir yarışma. Prensip çok basit şehir merkezlerindeki hiçbir askeri alanda her ne koşulda olursa olsun yapılaşma söz konusu olmamalı.
***
2. Ön seçim değerlendirme kriteri yarışmaya katılacak, daha önce yarışmalarda başarılı olmuş genç ekiplerin önünü tümüyle kapatıyor.
***
3. Jüri yapısı pek çok açıdan yönetmeliğin tarif ettiği kıstasların dışına çıkıyor:
3.1. 7 kişilik jürilerde yedek üye sayısı 4 olmalı.
3.2. Mimari proje yarışmalarında asli jüride şehir plancısı olmaz.
3.3. Yarışmalarda idareler asli üyeler arasında yer alamazlar.
3.4. Aynı şekilde Mimarlar Odası yöneticisi de asli üye olarak yer almamalı.
3.5. Asli jüri üyeleri yönetmeliğin alttaki maddesini ne kadar karşılıyor bilmiyoruz. Yarışmalarda ödül almış ya da daha önce jürilik yapmış isimlerden jüride sadece Gül var. 7 kişilik bir yarışma jürisin 4-5 kişisi bu nitelikte isimlerle belirlense doğru olurdu.
Benzeri tasarım yarışmalarında ödül, mansiyon kazanmış olması veya projesi satın alınmış olması,
b) İlgili ihtisas konusunda seçkin, özgün ve örnek gösterilebilecek bir tasarının müellifi olması,
c) İlgili ihtisas konusunda, bir tasarının tüm projelerini, uygulama proje ve detaylarını hazırlayarak yetkili mercilere tasdik ettirmiş olması,
d) İlgili ihtisas konusunda akademik bir çalışma yaparak, yetkili mercilere kabul ettirmiş ve o konudaki bir araştırmayı yayınlamış olması,
şartlarından en az birine sahip olması zorunludur.
***
4. Yarışmacılardan istenecekler
Her ne kadar KİK Yönetmeliği yarışmalardan isteneceklerin Ön Seçim Şartnamesi’nde yer almasını bir koşul olarak koymamış da olsa tecrübeyle oluşan bir ön seçim şartname sistemi var. Yarışmacılar dosya vermeden önce bunu görmek istiyorlar, şartnamede bu eksik.
***
5. KİK Yönetmeliği’nin Ön Seçim Şartnamesi’nde belirtilmesini zorunlu kıldığı “Birincilik ödülü kazanana işin verilip verilmeyeceği, verilecekse nasıl verileceği” maddesi eksik.
***
6. Ödül tutarları yapı eğer 6.000m² ise doğru.
Programın adı hükümet konağı, Gebze Belediyesi açıyor demek ki belediye, kaymakamlık, adliye vb. burada toplanacak. Arsa 20.000m² 2 emsal düşünsek en az 40.000m2 civarında bir şeylere denk gelebilir.
Verilen ödüllerin toplamı 575.000m². 40.000m² için verilmesi gereken 1.200.000 TL.
Yarışma şartnamesi yayınlanmış. Yayınlanan şartnamede jüri üyeleri değişmiş. Yönetmeliği jüri üyesi değişikliği ile ilgili maddesi açık. Ama ondan daha önemli bir konu var, şöyle ki:
Diyelim ki ben bu yarışmaya dosya verdim ve davet edildim. Katılma kararımı jüri üyelerine göre belirledim. Ya da tam tersi, velev ki ben bu yarışmaya jüri üyesi yapısı nedeniyle katılmadım.
___
Şimdi jüri üyeleri değişti. Kim neye göre nasıl değerlendirme yapacak! Çok garip bir uygulama olduğunun herhalde yarışma organizatörleri de farkındadır.
___
Ayrıca yarışmaya dosya gönderen 30 ekip yarışmacı olarak belirlenmiş. Bu durumda yarışma neden ön seçimli yapıldı? Eğer mesele yarışmaya katılacakların daha önce bina yapmış olmalarını garanti altına almak idi ise açık yarışmalarda da bu mümkündü.
___
Yarışmalar bir yolda, belli bir sistematikle ilerlerken bu tür garip uygulamalar sistemi yoldan çıkarıyor. Buna neden olan idareler, jüriler ve yarışmacılar biraz daha dikkatli olsa keşke. Bu tür uygulamaların sadece bu yarışmada sorun çıkartacağını değil gelecekte oluşacak sorunlara da zemin hazırlayacağının farkında olunmalı.