Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi iş birliğiyle düzenlenen "Hayvanat Bahçesi Giriş Kapısı Fikir Projesi Yarışması"na son teslim tarihi 13 Temmuz.
Gaziantep ili sınırları içerisinde bulunan yılda yaklaşık 4 milyona yakın turisti ağırlayan Ülkemizin en büyük hayvanat bahçesi için şehrimize ve mimarlık mesleğine yaraşır, bundan sonraki tasarımlara katkı sağlayacak, mimarlığa ve tüm mühendislik hizmetlerine uygun, özgün önerilerin geliştirilerek giriş kapısı ve donatıların tasarımı amaçlanmaktadır.
YARIŞMANIN AMACI
Gaziantep Hayvanat Bahçesi Giriş Kapısı konulu fikir projesi gerçekleştirilirken; kültür, sanat, bilim ve çevre değerlerinin yarışma yolu ile geliştirilmesi, çok sayıda alternatiften uzun vadede gereksinimleri karşılayabilecek nitelikli, özgün, işlevsel, ekonomik ve yenilikçi çözümler seçilmesi ve güzel sanatların teşvikine uygun ortam sağlanmasıdır
YARIŞMANIN KONUSU ve YERİ
Gaziantep Hayvanat Bahçesi Giriş Kapısının fikir projesi yarışması yoluyla elde edilmesidir. Gaziantep İli, Şahinbey İlçesi, Yamaçtepe Mahallesi sınırları içerisinde kalan 56022 nolu cadde (Mahraman Yolu) üzerinde bulunmaktadır. Yarışma arazisi yaklaşık 19470 m²’dir. İmar planında kırmızı alan ile sınırları belirtilmiştir.
YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi iş birliğiyle serbest, bölgesel ve tek aşamalı fikir projesi yarışmasıdır.
SEÇİCİ KURUL ÜYELERİNİN VE RAPORTÖRLERİN İSİM VE ÜNVANLARI:
Danışman Seçici Kurul Üyeleri
Asıl Seçici Kurul Üyeleri
Yedek Seçici Kurul Üyeleri
Raportörler
Raportör Yedek
ÖDÜLLER
Yarışmacılara ödenecek ödül ve mansiyon bedelleri yarışma sonucunun duyurulmasını izleyen elli (50) gün içinde, yarışmacılara ya da yasal vekillerine net olarak ödenir. Jürinin herhangi bir ödül sırası için, ödüle layık eser bulmaması halinde ilgili ödülü iptal etme yetkisi vardır.
Yarışmayı açan kurum, kazananların maddi ödüllerini “Ekip Başı” olarak katılımcı tarafından belirlenen isme ödeyecektir.
YARIŞMA TAKVİMİ
SORU VE CEVAPLAR
Yarışmacılar 22 Mayıs 2020 Cuma günü saat 17.00’ye kadar yarışmaya ait soruları Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi’ne e-posta yolu ile iletebilirler. Soru dokümanlarının üzerine “Hayvanat Bahçesi Giriş Kapısı Fikir Projesi Yarışması – Sorular” başlığı konacaktır. Yanıtlar yarışma şartnamesi alarak kaydını yaptırmış tüm yarışmacılara e-posta ile bildirilecek, ayrıca Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi web sayfasında yayımlanacaktır.
PROJELERİN TESLİM YERİ VE KOŞULLARI
Projeler en geç 13 Temmuz 2020 Pazartesi günü saat 17.00’ye dek oda adresine elden teslim edilebileceği gibi posta veya kargo ile adrese teslim olarak da gönderilebilir. Bu şekilde gönderilen projelerin ptt veya kargo makbuzu (proje ve eklerinin en son teslim tarihi ve saatinden önce postaya ya da kargoya verildiğini gösteren belge) 14 Temmuz 2020 Salı günü saat 17.00’den önce yarışma raportörlüğüne mail ile gönderilecektir. 16 Temmuz 2020 Perşembe saat 17.00’ye dek belirtilen adrese ulaşmayan proje ve eklerinden ve kargoda oluşabilecek hasar ya da kayıplardan Mimarlar Odası ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi sorumlu değildir.
• Adı: Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi,
• Adresi: Değirmiçem Mahallesi Gazi Muhtar Paşa Bulvarı Şehitkamil / Gaziantep
• Mail: info@gaziantepmimod.org.tr
• Telefon: +90 342 220 50 70
YARIŞMA SONUÇLARININ DUYURULMASI
Yarışmanın sonucu 24 Temmuz 2020 Cuma günü, Mimarlar Odası Gaziantep Şubesinin web sayfasında duyurulacaktır. Seçici kurul raporu ise Bir hafta içerisinde yarışmacılara mail ortamında iletilecektir.
9 yorum
“TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi üyesi mimar olmak ve meslekten men
cezalısı durumunda olmamak (Yarışmaya ekip halinde katılma durumunda tüm
ekibin Gaziantep Şube üyesi olması gereklidir.).”
?
“Ülkemizin en büyük hayvanat bahçesi için şehrimize ve mimarlık mesleğine yaraşır, bundan sonraki tasarımlara katkı sağlayacak, mimarlığa ve tüm mühendislik hizmetlerine uygun, özgün önerilerin geliştirilerek giriş kapısı ve donatıların tasarımı amaçlanmaktadır.”
Mimarlık mesleğine ve mimarlık etiğine yaraşan; hayvanat bahçelerindeki zulümlere ve canlıların doğal ortamlarından kopartılarak bir obje gibi sergilenmeleri vicdansızlığına ortak olmamaktır. Bunu bir maharetmiş gibi ballandıra ballandıra anlatan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne, buna ortak olan ve zaten bu güne kadar en ufak bir faydalarını dahi görmediğimiz ve ne işe yaradığını bile anlamadığımız Mimarlar Odası ve kent şubelerine ve bir makina gibi davranan ve paylaşım seçki kıstası bulunmayan Arkitera’ya da etik değerlerini yeniden gözden geçirmelerini tavsiye ederim.
Bir makina gibi davranan yazan siz de biraz aynaya bakmak ister misiniz?
Arkitera.com 20 yıldır ortamda olan biteni haber veriyor. İyi ki de… Sansür severlik ise 20 yıldır azalmadı, bitmedi bir türlü.
Arkitera’ya teşekkür ederiz. Bu içerik olmasaydı böyle bir yarışma açıldığından haberimiz olmazdı büyük ihtimalle. ‘İdare’ye de söyleyecek söz bulamıyorum. Eminim diğer meslektaşlarımız da aynı şeyleri düşünüyorlar. Utanmaları yok, her şeyi normalleştirebilirler.
Yarışmanın içeriğini eleştirdin, ilan eden belediyeyi eleştirdin, odayı eleştirdin bir çok kişi seninle aynı fikirde. Olay senin yorumunu da olduğu gibi yayınlayan arkitera’ya nasıl geldi onu anlayamadım. Bazen ayağı gazdan çekmek gerek.
Yarışmanın içeriğini eleştirdin, ilan eden belediyeyi eleştirdin, odayı eleştirdin bir çok kişi seninle aynı fikirde. Olayı senin yorumunu da olduğu gibi yayınlayan arkitera’ya nasıl geldi onu anlayamadım. Bazen ayağı gazdan çekmek gerek.
Yarışma ile ilgili İdare ve Mimarlar Odası’na bir dizi sorum var:
1- Bu yarışma GBB’nin uymakla zorunlu olduğu KİK’e (Kamu İhale Kanunu) göre mi açıldı? Açıldı ise şartnamede bu neden belirtilmedi?
2- Yarışmayı açan kurum kim? Yani kazanırsam ödülleri bana kim ödeyecek? (Soru 1 ile bağlantılıdır)
3- KİK’e göre açıldıysa şartname ve ilan metninde çok sayıda hata var. Düzeltilerek yeniden açılması gerekir.
4- KİK’e göre açılmadı ise GBB KİK’e göre olmayan bir yarışmayı nasıl açıyor!
5- Yarışmalarda kontrol edici, yol gösterici olması gereken Mimarlar Odası bu sürecin içinde nasıl yer alıyor? Yarışmalar Komitesi bu yarışma ile ilgili bir açıklama yapacak mı?
6- Mimarlar sırf “ödüllü” olmak için bu yarışmaya proje gönderecekler mi?
Şaka gibi …
Hayvanat bahçeleri başlı başına kınanması gereken bir durumken, bir de bununla ilgili bir tasarım yarışmasının açılması? Normal bir durummuş gibi burada yayınlanması? Öğrenciler başta olmak üzere, herkes için kötü bir örnek oldu, bence.