Oslo merkezli mimarlık ofisi, projelerini daha iyi görselleştirebilmek için, içinde gezilebilen 1/1 ölçekli mimari çizimler üretiyor.
Mimarlar, Oslo merkezli mimarlık ofisi Vardehaugen’da, ofisin arka bahçesine uyguladıkları bire bir ölçekli çizimlerle çalışıyor. Bedenin ölçek algısının veya basitçe yapının içinde yürümenin önemini vurgulayan ekip, bunun mimarlığın geleneksel temsili olan maketle veya 3 boyutlu modellemeyle deneyimlenemeyeceğini söylüyor.
“Gerçek ölçekli çizimler, yapı inşa edilmeden önce projenin içinde gezebilmemizi sağlarlar.” diyen ekip; mimarlığın soyut bir ölçüsü olmadığını, oldukça somut olduğunu, bedensel varlığımızla ve çevremizle ilişkili olduğunu ekliyor.
Ekibe göre; arka bahçelerinde bire bir ölçekte lazer, tebeşir ve bantla çizdikleri projeler yapının ölçeği ve oranlar konusunda emin olmalarını sağlıyor. Yapı inşa edilmeden önce bile boyutlara ve mekânsal ilişkilere dair net fikirleri oluyor.
2 yorum
bizim müşteriler görmesin valla bide bunu isterler, adamlar sanıyor ki biz de bu paralara çizim yapıyoruz çok rahatız zamanımız var , ya biz kapıya acil mimarlık yazsak bu kadar acil proje gelmez
Yeni bir şey değil ki bu. Suudi Arabistan’da inşaatlarda çalışmış olanların anılarında olan bir uygulama. Müstakil ev yaptıran aileler için önce yere tek sıra tuğla döşeniyor. Sonra ustalar çekiliyor, aile gelip yerinde inceliyor. İnceleme sonrasında aile çekiliyor evin erkeği ustalara anlatmak için kalıyor. Değişiklikler ailenin istediği şekilde düzenlenene kadar böyle devam ediliyor. Ardından onay almış olan tuğla döşemesi ile bina inşaatına devam ediliyor.