İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen ve tüm üniversitelerin mimarlık lisans öğrencilerinin katılımına açık olan "Kadıköy Mendireğinin Üzerinde Bir Çay Evi" fikir yarışmasına projelerin son teslim tarihi 5 Ekim.
YARIŞMANIN AMACI VE KONUSU:
Kadıköy Rıhtımı’nda bulunan mendirek üzerine çay evi olarak hizmet verecek bir mimari proje tasarlanması beklenmektedir. Projenin kapasitesi, programı ve malzemesi katılımcıların tasarım kararlarına göre ele alınmalıdır.
YARIŞMA ALANI:
Yarışma alanı ekte verilen çizimlerde taralı gösterilen alandır.
YARIŞMANIN TÜRÜ:
Yarışma, serbest, ulusal ve tek aşamalı olarak tüm mimarlık öğrencileri için İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenmektedir. Katılımcılardan beklenen düşüncelerini kendilerine özgü sunum teknikleri ile açık bir şekilde ifade etmeleridir.
YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI:
Katılım koşulu mimarlık lisans öğrencisi olmaktır. Bireysel veya ekip halinde katılım serbesttir. Ekip üyelerinin her biri mimarlık lisans öğrencisi olmalıdır.
TESLİM:
Projeler 2 dikey A3 formatında (min. 150 dpi çözünürlükte) pafta halinde teslim edilmelidir. Öğrenci belgesi ve katılım formu ile beraber son teslim tarihine kadar (5 Ekim 2020 – 17:00) mimarlik@istinye.edu.tr adresine PDF formatında dijital teslim yapılmalıdır. Yarışma için ekipler 5 rakamdan oluşan bir rumuz belirlemeli ve belirlenen rumuz her paftanın sağ üst köşesinde oluşturulacak olan 1 x 5 cm’lik alana yerleştirilmelidir. “Katılım Belgesi” ve “Öğrenci Belgesi” dışında hiç bir belgede yarışmacıların kimliğini belirten herhangi bir isim ya da işaret yer almamalıdır.
36 yorum
Paftalarda isim olmamasının sebebi nedir? Tüm yarışmalarda böyle mi? Yoksa bu yarışmaya mı özel?
Yarışma paftalarında isim olmaz, rumuz yer alır.
Yeni mezun kabul edilmiyor herhalde ?
Yarışma alanı ekte verilen çizimlerde taralı gösterilen alandır. nerde bulamadım
yarışma belgelerini buradan görebilirsiniz: https://gstm.istinye.edu.tr/tr/haberler/ogrenci-yarismasi
5 Ekime kadar herhangi bir başvuru yapmamız gerekiyor mu? Yoksa yarışma belgemizi teslim ederken mi başvuru belgesi teslim edilecek.
Merhaba, mimarlik@istinye.edu.tr adresine email gönderebilirsiniz.
Denizin üzerinede tasarım yapılacak mı yoksa sadece mendirek kısmına mı?
Merhaba, mimarlik@istinye.edu.tr adresine email gönderebilirsiniz.
Pafta dili Türkçe mi ?
Merhaba,AutoDesk de neden unit ölçüsü olmayan bir dwg verdiniz ?
projemize bir isim verebilirmıyız?
Sonuçlanma tarihiyle ilgili bir değişiklik varsa paylaşabiliir misiniz? Mail yoluyla dönüş alamıyoruz.
https://gstm.istinye.edu.tr/tr/duyurular/ogrenci-yarismasi-sonuclarinin-aciklanma-tarihi-hakkinda-duyuru
Böyle bir duyuru var.
teşekkürler.
Yemek ısmarlasanız yeterdi neden bu kadar yüksek ödüller.
neyi bekliyorlar acaba acıklamak için
Ufak çapta bir yarışma için 2 defa tarih ertelediler. Bugün açıklanacağını duyurdular ama hala ortada bir şey yok.
Kadıköy Mendireği Üzerinde Çay Evi yarışmasına eksiksiz belgelerimizle ve belirtilen tarihten önce başvuru yaptık. Ancak rapor ve bütün projeler yayınlandığında projemiz aralarında yoktu. 1 aydır mail ve telefon yoluyla iletişime geçmeye çalışıyoruz, bize raporun eksik yayınlandığı ve düzeltileceği söylendi ancak 1 aydır bir sonuç alamadık. Uzun süre emek verdiğimiz projemizin neden elendiğine dair bir rapora bile ulaşamadık. Belki de yapılan bir ihmal nedeniyle değerlendirilmeye bile alınmadı.
para topluyorlar sanırım sdşlfnsd
Kaliteli üniversite ile sıradanın farkı burada dahi belli oluyor. Eğer erteleme olacaksa bunu önceden tahmin edip teslimlerden 1-2 gün sonra belirtilmeliydi hadi onu geçelim, 1 hafta sonraya diyip 5 gün sonra 10 gün sonraya ertelediğini söylemeniz gerekir. Hadi bunlar oldu 20 ekimde açıklanacak ise bunu mesai saati bitmeden (bu bile geç) yapmış olmanız lazım.
Kendi okulumda bu zamana kadar 1 kere bile en ufak etkinlikte dahi böyle amatörlüklerle karşılaşmadım, bu nedenle ülkemizdeki tün okulları aynı şekilde sanmıştım maalesef.
Aynı şekilde AHBVÜ’de okuyan bir tanıdığımda hep derslerin ders başlama saatinden 1 saat sonra iptal edildiğini hocanın kafasına göre 1 saat geldiğini söylüyordu. Aynı tutumu bu basit yarışmada dahi gördükten sonra değil İSÜ, AHBÜ gibi okullar, 5-6 okul dışında ülkemizde okul olmadığına da ikna oldum.
Sözün özü, bunu dahi yönetemeyen insanların ders verdiği öğrencilerin (ki bir çoğu tanıdıkları sayesinde ülkemizin berbat mimarisinin daha da çürümesinde rol oynayacaklar) sektöre atılması da farklı bir acıdır.
Yarışma sonuçları açıklanmadı mı hala acaba.
Ertelenmiş olsa da en azından bi açıklama yapsaydınız iyi olurdu…
böyle profesyonel olmayan kurumların düzenlediği yarışmalara güvenilmez ancak keyfine girilir. istinye üniversitesi ciddiyetsiz bir süreç yürüttü ama proje konusu gayet güzeldi
Sonuçlar açıklandı mı?
Konunun güzel olmasına rağmen teslim sürecinden itibaren hiç yönetilemeyen bir yarışma oldu. Sonuç tarih süreleri uzadı, ödül sayıları arttı ve dün paylaşılan projeleri incelediğimizde bir kez daha hayal kırıklığına uğradık… Yer ile bağlamı olmayan ve hiç bir analize dayanmayan projeler gördük. Bir kere daha özel bir üniversitenin yarışmalar konusunda ne kadar güvensiz olduğu anlaşıldı 🙁
Yarışmayı kazananlar arasında iyi projeler olsa da “bir kısmı” analiz edilmeden yapılan, konum ile bağlamı bulunmayan, estetik olarak bile yeterli olamayan projelerin kötü sunumları ile kazandığı yarışma oldu. Açıklanma tarihinin 2 defa ertelenmesi ve ek ödüllerin duyurulması ise tuzu biberi.
Ülke standartlarına bağlı kalınmış anlaşılan
Çay evi projesi olarak verilen projede çevre düzenlemesi yapan projenin kazanması, ilk üç ödül değilde kitap defter kalem gönderdiğiniz projelerin içinde daha iyilerinin olması, proje açıklanma tarihinin iki kere ertelenip gece yarı açıklanması, gönderdiğimiz projelerde tarafımızca alınmıştır gibi maillerin olmaması ve aradığım mail attığımda geri dönüş yapılmadı projeye verilen değeri ögrencilere verilen değeri bir kez daha ortaya koymaktadır…
Her yönüyle hayal kırıklığı olan bir süreç oldu. Eşdeğer projelerden birinin “deniz, insan, çim” konseptiyle yola çıkıp aslında o bölgeye deniz havası ve manzara için gelen insanları “prizmaya” hapsetmesi karşılığında birincilikle ödüllendirilmesine anlam veremiyorum. Kazanan projeler arasında gerçekten hakkını verenleri kutlarım.
Adı çay evi olan bir projede ‘kültür’ başlığı adı altında saklanmış ve alanın sahip olduğu manzara gibi kaliteleri göz önünde bulundurmadan ana konudan uzaklaşmış projelerin kazandığını görmek bir hayli şaşırttı.
Proje alani olarak belirtilen alanin disina tasilmasi ve hatta mendirek uzerinde minimum oynamayla yapilan projelerin birincilik kazanmasi aslinda jurinin dahi sartnamede yazanlari önemsemediğini gosterir. Ve bu da hem yarismayi duzenleyenlerin hem de juri uyelerinin yarismaya verdikleri “degeri” ortaya koyar.
İçeriğinde ”Çay Evi”nin bahsi bile geçmeyen projelerin 1. olduğu projedir. Bazı kazananlarında ise mekansal açıdan oranları tutmayan renderların yer aldığı, kafanı kaldırsan tavana değebilecek mekanların kazanmış olması üzdü gerçekten. Maalesef ki hiçbir çevre analizinde bulunmayıp bir sonuca dayandırılmadan içi boş projelerin üstüne üstlük ödül alması gerçekten şaşırtıcı bir durum.
Kazananları yürekten kutluyorum
İsterseniz yürekten kutlayın isterseniz mental açıdan kutlayın yine de analiz etme yetini biraz daha geliştirmenizi tavsiye ederim, işlevi çay evi olan mekanı başlığına ters bir anlayışla çözmek ”yorumları okuduysanız eğer” kimseye mantıklı gelmemiş. Çünkü zaten mantıklı değil 😀
YOU HAD ONE JOB… GIVE THAT PRIZE TO SOMEONE WHO DESIGNED A “ÇAY EVİ”… BUT YOU FAILED 🙁
Arkitera’da günlerce üst üste yorumlar gördükten sonra bir girip bakayım dediğim bir yarışma oldu kendisi. Jüri üyelerini gördüğümde yüksek beklenti içine girdiğimi de belirtmeliyim. Ancak kazanan projeleri gördükten sonra, Arkitera’da yaşanan polemiklere oldukça hak verdim. Değerlendirme kriterlerini de anlayamadım çünkü ödül potasına giren projeler belirlenmiş ancak sıralama kura ile gerçekleşmiş gibi bir havası var. Bazı 3.lük ödüllerinin 1.lik ödüllerinden, bazı jüri özel ödüllerinin de 2.lik ödüllerinden daha nitelikli olduğu vb. gibi karmaşık bir sıralaması var. Ayrıca projelerin birçoğunda ”çay” temasına bir atıf da yok. Jüri raporlarını da okudum ancak fikrim maalesef değişemedi.