Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından iki aşamalı olarak düzenlenen “Konya Alaeddin Tepesi, II. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Projesi Yarışması”na I. aşama için projelerin son teslim tarihi 27 Ekim 2022.
YARIŞMANIN ADI VE AMACI
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Konya Alaeddin Tepesi, II. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Projesi Yarışması” ile yarışma alanına ilişkin nitelikli ve özgün tasarım fikirlerinin ortaya çıkarılması, yarışma ile bölgenin mekânsal potansiyelinin değerlendirilmesi, Alaeddin Tepesi, II. Kılıçarslan Köşkü ve kazılarla ortaya çıkarılan kültür varlıklarını koruyarak tarihi ve kültürel geçmişini ön plana çıkartarak kent merkeziyle buluşturulmasıdır. Bunun yanı sıra söz konusu yerin, gündelik yaşam, kültür, sanat etkinlikleriyle kamusal kullanım değerinin arttırılması için yenilik arz eden önerilerin belirlenmesi, çağdaş tasarımlar, turizm amacı düşünülerek engelli ve yaşlı erişimi, kent kimliği, tarihsel birikim, toplumsal bellek ve yaşam kültürü gibi kavramların dikkate alındığı, evrensel ve kapsayıcı düzenlemelerin düşünüldüğü, ekolojik, fonksiyonel ve görsel bir unsur olarak öne çıkarılacak alanın, kent merkezinde hak ettiği yere ve öneme kavuşturulduğu, kent ile entegre olan bir tasarıma ulaşılması amaçlanmaktadır.
YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23. maddesine istinaden Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışma Yönetmeliği doğrultusunda Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan yarışma, serbest, ulusal ve iki aşamalı mimari fikir projesi yarışmasıdır. Birinci aşamada Alaeddin Tepesi, kentsel bağlam ile ilişkilendirilerek, üzerindeki doğal ve kültürel katmanları ile II. Kılıçarslan Köşkü, İç kale surları ve kazı alanı, bütün olarak proje kapsamındadır.
İkinci aşamada ise, II. Kılıçarslan Köşkü, iç kale surları ve kazı alanına yönelik proje önerileri geliştirilerek detaylandırılacaktır.
YARIŞMANIN YERİ VE KONUSU
Konya İli, Selçuklu İlçesi, İhsaniye mahallesi sınırları içerisinde yer alan Alaeddin Tepesi, doğu-batı yönünde uzunluğu 350 m. kuzey-güney yönünde ise 450 m. civarında olup; yüksekliği ise yaklaşık 20 metre olan oval planlı bir höyüktür (Resim 1). Şehrin tam merkezinde yer alan höyük, yüzyıllar boyunca bu bölgede yaşamış toplumlara tanıklık eder.
Alaeddin Tepesi, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun (GEEAYK) 13.11.1982 tarih ve A–3861 sayılı kararı ile “Arkeolojik, Tarihi ve Doğal Sit Alanı” olarak tescil edilmiştir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlık Makamının 10.05.2019 tarihli ve 110955 sayılı Olur’u ile “Doğal Sit – Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak belirlenmiştir.
Konya’nın tarihsel çekirdeğini oluşturan Alaeddin Tepesi, Konya şehrinin gelişim süreci boyunca her dönemde şehrin içinde önemli bir bölge olmuştur. Arkeolojik verilere göre Konya şehrini oluşturan yerleşimin başlangıcı bu bölgede olmuş, şehrin tarihi boyunca gelişimi bu merkez etrafında gerçekleşmiştir. Frig döneminden Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine kadar mimari ve arkeolojik mirası katmanlar halinde bünyesinde barındıran Alaeddin Tepesi; M.Ö. I. bin’e kadar uzanan buluntular vermektedir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin iç kale yerleşmesi olarak kullanılan höyük, Alaeddin Tepesi Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı, Alaeddin Camii, II. Kılıçarslan Türbesi, Yarım Kümbet ve II. Kılıçarslan Köşkü Ortaçağ Konya’sının iç kalesini simgelemektedir. Mimari fikir proje yarışmasının odak noktasını oluşturan köşk (Resim 2), Sultan İzzeddin Kılıçarslan zamanında (1156–1192) inşa edilmiş, Alaeddin Keykubat döneminde bir onarım geçirmiştir. Bu nedenle “Kılıçarslan Köşkü” veya “Alaeddin Köşkü” olarak adlandırılmıştır. Köşk konum itibariyle Selçuklu Sarayı yerleşkesinin İç Kale surlarıyla buluştuğu noktada yer almaktadır. Böylece tek başına bir yapı olmayıp, Alaeddin Tepesi üzerindeki Selçuklu Sarayı surlarının üzerine doğru olan bir uzantısıdır. Günümüze 10 metre yüksekliğe sahip taş duvarları, kerpiç dolgusu ve tuğla mukarnaslı konsolları ulaşabilmiştir. Yapı taş temeller üzerine, üst kısımda kaba yonu taş ve tuğladan, içi konsollar hizasına kadar kerpiç dolgu ile inşa edilmiştir. Duvarların üstünde ahşap hatılların kullanıldığı görülmektedir.
Alaeddin Tepesi üzerinde dört adet tescilli yapımız olan; Alaeddin Cami, Ferit Paşa Su Deposu, Şehitlik, Torance Binası (30.05.2022 Tarih ve 8083 sayılı kurul kararı ile yeni fonksiyonu konservatuar olarak onaylanmıştır) yer almaktadır.
1964 yılında köşkün mevcut durumunu koruyabilmek için çeşitli projeler hazırlanmıştır. Bu amaçla betonarme bir kabuk tasarlanmıştır. 1961 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Anıtlar Şubesinden Yüksek Mimar İhsan KIYGI’nın hazırladığı projeye göre üzeri beton bir örtüyle kapatılmıştır. Beton örtünün zamanla yıpranması üzerine Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından bir teknik heyet oluşturulmuş, konuyla ilgili bir rapor hazırlatılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kerpiç dolgu malzemesinde meydana gelen yüzey aşınmaları ve rutubetlenmeye bağlı olarak görülen erozyonun, kalıntının stabilitesini önemli ölçüde etkilediği belirtilmiştir. Akabinde üst örtünün stabilite ve gerekli koruyuculuk özelliklerini sağlayamadığı, bu nedenle mevcut köşk kalıntısının korunması ile ilgili olarak yeni önlemlerin alınmasının gerekli olduğu sonuç ve kanaatine varılarak kabuğun kaldırılmasına karar verilmiştir (Resim 3). “Konya Alaeddin Tepesi, II. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Projesi Yarışması” ile köşk kalıntısı ve arkeolojik kazı alanında ortaya çıkan sur kalıntılarının gelecek nesillere aktarılmasının yanı sıra önerilen projeler ile Alaeddin Tepesi’nin kentle entegrasyonunun yeniden sağlanması amaçlanmaktadır. Yarışma ile köşk kalıntısı ve arkeolojik alanın kentsel, mekânsal, tarihsel ve özgün değerlerinin ortaya çıkarılması ve bu değerlerin görünür kılınması, kentli ile kentin sahip olduğu kültürel miras arasında bağ kurulması istenmektedir. Kentli üzerinde oluşturulan farkındalık ile kentin bu bölgesinin kullanılabilir hale gelmesi ve alanın yeniden değer kazanması, kent için kültürel anlamda önemli bir merkezin oluşturulması hedeflenmektedir. Alaeddin Tepesi’nin kent belleğinde ve oluşumunda önemli bir yere sahip olması, kent merkezinde yer alan başta Mevlana Müzesi ve diğer Selçuklu dönemi eserleri ile ilişkili olması, alanın önemini arttırmaktadır. Bu nedenle düzenlenen yarışma çerçevesinde, dönemi yansıtan, alanı kentle bütünleştiren sahip olduğu değerleri ön pala çıkaran çağdaş ve yenilikçi anlayışta hazırlanmış öneriler ve fikirler beklenmektedir.
İDARE İLETİŞİM BİLGİLERİ
İdarenin Adı : Konya Büyükşehir Belediyesi
Adres : İhsaniye Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi No:56/3 (KUDEB) Selçuklu / Konya
Telefon : 444 55 42
Raportörlük Dâhili (4525-4528-4536-4547-4558)
E-posta : kilicarslanyarisma@konya.bel.tr
Web Adresi : kilicarslanyarisma.konya.bel.tr
Banka Hesap Numarası : Vakıfbank Konya Şubesi TR88 0001 5001 5800 7290 0511 09
YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI
Yarışmaya şartname bedeli 250 TL (İkiyüzelli Türk Lirası)’dır. Yarışma şartname bedeli, “KILIÇARSLANYARIŞMA TCKİMLİKNO” açıklaması ile idareye ait banka hesabına ve / veya Konya Büyükşehir Belediyesi Tahsilat Veznelerine yatırılacaktır. Dekont, isim ve iletişim bilgileri içeren katılımcı formu raportörlük adresine elden ve / veya e-posta yoluyla gönderilecektir. Yarışmaya kayıt için son tarih yarışma takviminde projelerin teslimi olarak belirtilen gündür. Bu şartlara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar dahi tasarımları yarışmaya katılmamış sayılır ve isimleri yarışmaya kabul edilmeme gerekçeleriyle birlikte üyesi oldukları meslek odalarına bildirilir. Yarışma şartname ve eklerine yarışmanın web sitesi olan “kilicarslanyarisma.konya.bel.tr” adresinden ulaşılabilir.
JÜRİ ÜYELERİ VE RAPORTÖRLER
Danışman Jüri Üyeleri
Asil Jüri Üyeleri
Yedek Jüri Üyeleri
Raportörler
Raportör Yardımcıları
YER GÖRME BELGESİ
Konunun yere bağlı nitelikleri nedeni ile yer görme zorunlu tutulmuştur. Kazı alanına giriş çıkışlar Konya Müze Müdürlüğü denetiminde yapılmakta olup, tercihen ekip başı veya ekip temsilcisi Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile birlikte yer görmek zorundadır. Kazı alanı, 22/08/2022 – 02/09/2022 tarihleri ile 19/09/2022 – 30/09/2022 tarihleri arasında, Konya Müze Müdürlüğü personelleri ile birlikte görülecektir. Kazı alanını görmeye gelen yarışmacılar en az bir hafta önceden bilgi vermek zorundadır.
Katılımcılar yer görme belgesini idareye ibraz etmek zorundadır. Bir kereye mahsus olmak üzere yer görmeye gelen yarışmacı ekibinden en fazla iki kişinin ulaşım (Otobüs, tren, uçak) giderleri idare tarafından karşılanacaktır.
YARIŞMA TAKVİMİ
PROJELERİN TESLİM YERİ VE ŞARTLARI
Teslim edilecek proje, yarışma şartnamesinde tanımlanan esaslara göre hazırlanacaktır. Proje ve ekleri yarışma takviminde son teslim tarihi olarak belirtilen günde en geç saat 17.00’ye kadar belirtilen adrese elden imza karşılığında teslim edilebilir. Kargo veya posta ile yapılan teslimlerde, proje ve eklerinin kargoya verildiğini gösteren alındı makbuzunun kopyası son teslim tarihi günü saat 17.00’a kadar yarışma raportörlüğüne ait e-posta kilicarslanyarisma@konya.bel.tr adresine gönderilecektir. Ayrıca kargo veya posta makbuzlarında yarışmacılara ait 5 rakamlı rumuzun da bulunması gerekmektedir. Yarışma takviminde “Projelerin Kargo ile İdareye Son Teslim Tarihi” olarak belirtilen tarihe kadar belirtilen adrese ulaşmayan projelerden ve kargoda oluşabilecek hasarlardan idare ve raportörlük sorumlu değildir. Teslim Adresi: İhsaniye Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi No:56 Selçuklu / Konya
SERGİ – KOLOKYUM YERİ VE ZAMANI
Kolokyumun yeri ve zamanı yarışma sonuçlarının ilanıyla yarışmanın web sitesinden ve Konya Büyükşehir Belediyesi web sitesinden açıklanacaktır.
ÖDÜLLER VE ÖDEME ŞEKİLLERİ
Jüri değerlendirme sonuçlarının ilanından sonra, yukarıda yazılı ödüller, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine göre, yarışmacılara en geç 30 gün içinde net olarak ödenecektir.
SORU SORMA VE YANITLAMAYA İLİŞKİN ESASLAR
4 yorum
“ekip başı mimarın en az beş yıl mesleki tecrübe sahibi olması” neden? yani neden 10 değil, 15 değil 5?
üstelik gençleri dışlamak için en uygun zaman dilimindeyiz, uzun zamandır yarışma da açılmıyor. en azından beş buçuk olmalıydı.
Mimarlar Odasından meslekte 25. yıl plaketini almış olma şartı olmalıydı. Yani neden olmasın?
Yarışma şartnamesinin hazırlanışı ve yarışmacılara nasıl verileceği
MADDE 12- (1) Yarışma şartnamesi, katılımı engelleyici, haksız rekabete yol açacak hiçbir
koşul içermeksizin, her yarışmacının eşit koşullarda yarışmasına olanak sağlayacak şekilde,
özenle hazırlanmalıdır. Şartnamenin düzenlenmesinde ve uygulanmasında yarışma sürecini
olumsuz etkileyecek hatalı uygulamalar söz konusu olduğunda TMMOB Mimarlar Odası
konuyu ilgili jüri üyelerinin siciline işleyecektir.
a) Yarışma şartnamesi, en geniş duyuru yapılacak şekilde medya organları ve elektronik
ortamlarda ilan edilir.
b) Şartname ve eklerinin, basılı ve/veya dijital olarak idarenin adresinde ve TMMOB
Mimarlar Odası’nda bedelsiz olarak görülmesi sağlanır, ayrıca web sitelerinde yayınlanır.
c) Ancak yarışmaya katılacak olanların yarışma şartnamesini satın alarak raportöre
isimlerini kaydettirmiş olmaları şarttır.
ç) Şartname ve ekleri, kayıt yaptıran yarışmacılara muntazam bir dosya veya ambalaj
içinde basılı ve/veya dijital kayıtlı olarak eksiksiz verilmek zorundadır,
d) Şartnameler, yarışmaya katılmak isteyenlere, hazırlanma maliyetini aşmayacak ve
yarışmaya katılımda haksız rekabete yol açmayacak bir bedel ile verilebilir.
e) İdareler, şartnamelerin satışına ilişkin olarak bağış, yardım veya başka her ne ad
altında olursa olsun ek bir ücret talep edemezler,
f) Ön seçimli yarışmalarda, yarışma şartnamesi, yarışmaya davet edilmek üzere seçilen
yarışmacılara davet mektubu ekinde ücretsiz olarak gönderilir.
Bu maddelere bakarak şartname eklerini şartname bedeli yatırılmadan görebilmemiz gerekmez miydi ?
Bu maddeler Mimarlar Odası Yarışma Yönetmeliğinde yer alıyor. Halbuki bu yarışma Kamu İhale Kanunu Yarışmalar Yönetmeliğine göre çıkmış. Yani bu madde onları bağlamaz. Eskiden de şartname almadıkça bilgi ve belgelere ulaşılamazdı. Artık hep açık kaynak olmuştu. Ama şu anda bu yöntemi anlayamadım doğrusu. Sanırım yönetmelikte bu yazmıyor , dekontu yatırmayana bilgi belge gönderilemez diyen bir bürokratik tek düze mantık var. İlginç gerçekten. Yarışma sonuçlarını da internetten değil de mektup yoluyla tüm yarışmacılara duyuracaklar demek ki. Tabi Resmi Gaete’de yayınlanmasını bekledikten sonra 😀
Bilgi ve belgeyi şimdiye kadar alan varsa yüklese de herkes rahat etse 🙂