Tuğlayı Keşfet Öğrenci Yarışması

Işıklar Yapı Ürünleri tarafından düzenlenen yarışmaya projelerin teslimi için son tarih 27 Aralık 2018.

Tanıtım metni:

Öncelikle bu çalışmaya gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Çalışma yapı malzemesinin bilinen yönlerinin dışında öğrencilerin yaratıcılıkları ile çok farklı tasarımlara ve düşüncelere ulaşılabileceğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Malzemelerin yüzlerce yılda edindiği kimlik, algısal geçmiş ve alışılagelen bilinirliğinin ötesinde tasarımla ilişkilenince çok farklı ele alınabileceğine vurgu yapmayı, öğrenciye düşünmeyi, düşündüğü kadar da düşüncelerini ortaya koyma becerilerini geliştirmeyi hedefler. Tuğla ve kil malzemenin düşünce ile ve tasarımla her türlü bağlantısı ele alınabilir. Öğrenci her fikir tuğla ve kil malzeme ile ilişkilendirebilir.

Bu çalışma bir workshop yarışmasıdır ve sonucunda poster gönderen tüm katılımcılara bir katılım belgesi hazırlanacaktır. Tüm katılımcılar arasından eşdeğer ödüller verilmesi planmış ve ödül kategorisine giren tüm posterlerin katılımcılarına da bir ödül belgesi verilecek ve gruba da bir plaket hazırlanacaktır.

Çalışma tüm üniversitelerden katılımın sağlanabilmesi için dijital platformda desteklenmektedir. Çalışmaya katılan hocalara her türlü soru için e-posta: tuglaakademi@gmail.com kullanılabilir. Ayrıca whatsapp dan Ümit hocaya doğrudan ulaşılabilir (05324745668). Katılımın çok olduğu üniversitelerde whatsapp grubu kurulabilir. Çalışmaya her formasyondan öğrenci katılabilir.

Tavsiye edilen çalışma yaklaşımını biraz açıklamasını yapmak gerekirse, iki ana yaklaşım tavsiye edilmektedir. Bir de sunum yaklaşımından bahsedilebilir.

1. Yaklaşım : Tuğla Malzemeye ve yapı elemanına teknik yaklaşım

Tuğla malzeme ile üretilmiş yenilikçi bir detay, tuğlanın kendi yapısının geliştirilmesi, bir yapı elemanı tasarımı gibi yaklaşımlar teknik yaklaşımı oluşturmaktadır.

Örnek vermek gerekirse; Tuğladan yeni bir harpuşta tasarımı, aydınlatma elemanı tasarımı, kiremit tasarım gibi

2. Yaklaşım : Tuğla Malzemeye ve yapı elemanına Konsept yaklaşım

Tuğla malzeme ile yaratıcı farklı fikirlerin birleşmesi olarak özetleyebiliriz. Tavsiye edilen kontrol yaklaşımı şu şekildedir.

Tuğla bir çatı konsepttir. Alt fikir ve varsa bir destek fikir oluşturulması önerilir. Bunu şu önekle açıklayalım.

Tuğla > Rüzgar Enerjisi > Cephe Estetiği

Cepheye gelen rüzgarın hareket ettirdiği tuğlardan enerji üretimi hayal ettiğiniz bir yaklaşıma cepheye bu fikrin dinamik etkisini de eklersek konu tamamlanabilir. Burada dikkat edilmesi gerekli konu ise alt fikirlerin mutlaka çatı konuya bağlanması ve ilişkili olmasıdır.

Bu yaklaşımla istediğiniz gibi düşünce üretebilirsiniz. Bu fikirleri bizlere danışabilirsiniz.

Dikkat edilecekler ise fikir geliştirirken mekânsal bir sonuca varmanız tavsiye edilir. Olur olmayacak diye fikrinizi sınırlamamanız. Bu çalışma bir öğrenci yarışması önemli olan öğrencinin yaratıcı gücünü ortaya koymak.

Farklı yaklaşımlar görmeniz için örnek bir uluslararası yarışma olan Velux Konsept (http://iva.velux.com/projects/2018) öğrenci yarışması projelerini ve farklı öğrenci yarışmalarını incelemeniz önerilir.

Sunum Yaklaşımı :

Fikriniz ne olursa olsun onu ortaya koymaya çalışmak fikir kadar çok önemlidir. Basit ama etkili bir sunum tekniği sizden beklenmektedir.

Her şeyi sizin yeniden yapmanız, sunumu tasarlamanız beklenmemektedir. Tavsiye edilen (http://iva.velux.com/projects/2018) yarışması ve diğer yarışmalardan en az kendi fikirlerinize uygun 5 adet sunum seçmeniz ve bunları detaylı incelemeniz. Daha sonra 1 hedef sunum seçip ya da kendiniz bu sunumlardan yararlanarak sunum tekniği tasarlamanız.

Sizlere bu workshop için verilen şablona tek bir paftada fikirlerinizi anlatan sunumu gerçekleştirmeniz.

Taslak çalışmalar yaptıktan sonra istediğiniz gibi bizden ya da yakınınızdaki hocalarınızdan destek alabilirsiniz.

Destek aldığınız hocayı mutlaka posterde belirtin bizler onlara da bir teşekkür ve katılım belgesi hazırlayacağız.

  • Sunum verilen şablona bir pafta teslimi ile gerçekleşecektir.
  • Çalışmaya her öğrenciye açıktır.
  • Çalışma her formasyona açıktır.
  • Öğrenciler için benzer yarışmalar örnek olarak incelenebilir. Velux Award öğrenci yarışmasını örnek olarak her öğrencinin incelenmesini tavsiye ediyoruz.
  • Çalışma kavramsal ya da teknik ele alınabilir.
  • Çalışma bölgesel değerleri, detayları ele alabilir.
  • Çalışmada mekânsal bir bağ kurulması tavsiye edilir.
  • Çalışma 27 Aralık 2018 tarihinde dijital olarak yüksek çözünürlüklü teslim edilir. JPG formatında A1 boyutunda en az 200dpı olarak.
  • 3 Ocak 2018 tarihinde workshop kapsamında belirlenen öğrencilere ödül belgeleri verilir. Ayrıca tüm katılımcılara belirlenen törende workshop katılım belgesi verilir. Katılım belgelerinin alımı için törene öğrencilerin katılmasını tavsiye ediyoruz.
  • Her türlü sorunuz için mail ile bize ulaşabilirsiniz.
  • Öğrencilerin kullanacakları format aralık ayında Işıklar sitesine yüklenecektir.
  • Çalışmaya bağımsız katılmak için lütfen bize e-posta gönderin. Gelen istek doğrultusunda örnek şablon gönderilecektir.
  • E-posta: tuglaakademi@gmail.com

Teslim Tarihi
27 Aralık 2018

Sergi ve Ödül Töreni Tarihi
3 Ocak 2019 Persembe

Sergi ve Ödül Töreni Yeri
Istanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Tarihi Bina Sergi ve Konferans Salonu

ÇALISTAY YÜRÜTÜCÜLERİ

  • Prof.Dr. Nilüfer Akıncıtürk (Uludag Üniversitesi)
  • Prof.Dr. Mustafa Özgünler (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
  • Prof.Dr. Özgür Ediz (Uludag Üniversitesi)
  • Doç.Dr. Ümit Arpacıoğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
  • Doç.Dr. Şebnem Ertaş (Karadeniz Teknik Üniversitesi)
  • Doç. Osman Arayıcı (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)
  • Dr.Ögr. Üyesi Serhat Anıktar (Istanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)
  • Dr. Dieter Figge (Almanya Tuglacılar Birligi Başkanı)
Etiketler

Bir yanıt yazın