Son başvuru tarihi 15 Şubat olan Türkiye Mimarlık Yıllığı, 2018 yılında tamamlanmış, mimarlık, kentsel tasarım, peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, koruma/onarım/restorasyon, geçici strüktür/yerleştirme alanlarından adayları bekliyor.
Arkitera Mimarlık Merkezi’nin düzenlediği yıllık, yerli veya yabancı tasarımcılar tarafından, Türkiye’de, son bir yılda üretilen yapılı çevreyi belgeleme, sergileme ve tartışmaya açmayı amaçlıyor.
Türkiye Mimarlık Yıllığı, Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından oluşturulan ve her yıl üyeleri değişen bağımsız bir seçici kurul tarafından, Türkiye Mimarlık Yıllığı Yönetmeliği’ne göre hazırlanmış şartname maddeleri kapsamında yapılacak açık çağrıya gelen başvuruların değerlendirilmesi ile oluşturulan bir proje listesi ve sergisidir.
Buna ek olarak, 2018 yılından itibaren ilk defa bir dizi panel toplantısı aracılığı ile yıllıkta yer alacak olan 6 proje daha derinlemesine incelenecek ve tartışılacaktır.
Mimarlık Yıllığı yayın, sergi ve panel olmak üzere 3 etaptan oluşur:
Seçici kurulun yıllığa dahil etmeye karar verdiği projeler Arkitera.com web sitesinde yayınlanacaktır. Geçtiğimiz yıllardaki yayınları buradan inceleyebilirsiniz:
2014 yılından beri her sene derlenen Türkiye Mimarlık Yıllığı bugüne kadar, Studio-X Istanbul, İzmir Mimarlık Merkezi (İzmir Mimarlar Odası), Ankara Mimarlık Merkezi (TSMD), Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (Bursa Mimarlar Odası) ve Abdullah Gül Üniversitesi Sergi Salonu’nda sergilendi.
Mimarlık Yıllığı, bu yıl da 14-25 Mayıs tarihleri arasında Studio-X Istanbul’da sergilenecektir.
Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak, sergilenen projeler arasından seçilen 6 projenin, sergiyi izleyen günlerden yapılacak panellerde derinlemesine tartışılması da amaçlanıyor. Mimarlık Yıllığı Panelleri “halk oylaması ile seçilen 3 + seçici kurul tarafından seçilen 3” proje olmak üzere toplam 6 proje için, İstanbul’daki sergiyi izleyen 2 hafta içinde yapılacak.
Proje müellifi (veya tasarım ekibinden bir temsilci) ve seçici kurulun moderatörlüğünde gerçekleşecek panellerde halk oylaması ile seçilecek olan “en çok tartışılmaya değer 3 proje” ve seçici kurulun bu seçim ile eşleştireceği 3 proje derinlemesine tartışılacak.