Uzay Keşif Topluluğu (UKET) tarafından düzenlenen "Yeni Dünya: Derin Uzay Kolonisi Yarışması" için 1 Haziran 2024 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor.
Tema: Uzay Keşif Topluluğu Derneği uzaya meraklı insanları, uzayda yaşamı ve kolonileşmeyi destekleyecek uzay istasyonu tasarlamaya davet ediyor.
Amaç: “Uzay’da Yaşam ve Mimari” konusunu ele alan bir “Fikir ve Tasarım Yarışması” hedeflenmektedir. Ülkemizin uzay çalışmalarında önemli bir atılım göstermesi ve kritik bir eşiğe geldiği bu dönemde hedefimiz ülkemizde yapılan uzay çalışmalarına daha fazla ilgiyi sağlamaktır.
Yaklaşım: Ülkemizde uzay yaşamı ve mimarisi konusunda tecrübeli ve önemli işlere imza atmış uzmanlardan oluşan jüri ekibimiz ile yarışma katılımcılarımızın buluşturulması ve bu konuda yeni yetenekler yetiştirilmesine olanak sağlamak yaklaşımı ele alındı.
Konu: Gezegen yörüngelerinde ya da uzayda yeni yaşamlar kuracak ilk ekip için sürdürülebilir bir uzay istasyonu kurgulanması beklenmektedir. Bu uzay istasyonunda insanlar kendilerine yerleşebileceği bir gezegen ya da bölge arayacaklar ve gündelik hayatlarını devam ettirebilecekleri şekilde; zorlayıcı iç ve dış koşullarda kaynak, ortam ve yaşanabilir alan tasarımı ve inşası konularını ele alacaklar.
Yarışma ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açıktır. Uzay hakkında bilgi birikimine sahip ve yarışmanın isteklerine göre tasarım gerçekleştirilebilecek yeterlilikteki katılımcılar tasarımlarını belirtilen tarihlerde teslim edebilir. Katılımcıların özellikle, uzayda inşa, yıldızlardan gelen radyasyon, başıboş meteorlar, gezegenlerin kütle çekimleri ve tabii ki yaşamı destekleyecek sürdürülebilir bir ortam kurmak üzerine yeterli araştırmaları yapmaları tavsiye edilir.
Ekipler 2 ile 6 kişi arasında oluşacak şekilde, -zorunlu olmamakla birlikte- “en fazla 2 danışman desteği” ile yarışmaya katılabilirler. Yarışma katılım formunu her ekipten sadece bir kişinin ekip adına doldurması gerekmektedir. Ekip üyelerinin ayrı ayrı başvurmamalıdır. Ekip adına bir kişi diğer üyelerin ve kendinin bilgilerini girerek formu doldurmalıdır. Yarışmaya katılan projelerin daha önce başka bir yerde kullanılmamış olması ve başka yarışmalara katılmamış olması, özgün olması şartı aranmaktadır. Teslim edilen projelerin çoğaltma ve yayma hakları UKET’e verilmiş kabul edilecektir.
Not: Öğrencilerden oluşacak yarışma ekiplerine destek olacak danışmanların en az lisans düzeyinden diploma sahibi olmaları gerekmektedir. Danışmanlar “yarışma ekibi” üyesi olarak belirtilmeyecektir. Ödüller “yarışma ekibi” üyelerine verilecektir.
Her zaman insanların merakını cezbeden uzay artık onların yaşam alanı haline gelmektedir. Yeni Dünya Ekibi alternatif yaşanabilir gezegenler, yaşam alanları araştırmaya başlamışlardır. İlk aşamada Mars’ın bunun için uygun koşullara sahip olduğunu keşfetmişlerdir. Uzun çalışmalar sonucu Mars’a 10 kişilik ilk ekibi göndermeyi başarmışlar ve bu ekiple birlikte orada ihtiyaçları olan çoğu mekanın içinde bulunduğu MBENG üssünü kurmuşlardır. Mars nüfusu giderek artarken insanlar bununla yetinmeyip yörüngelerde ve uzayda yeni yaşamlar kurmayı hayal ettiler. Şimdi sonsuz uzayı kendi evimiz haline getireceğiz.
Bu yolda ilk adımı Yeni Dünya ekibi olarak, 5000 kişinin yaşayacağı bir derin uzay kolonisi kurarak almayı planlıyoruz. Bu derin uzay kolonisinde insanlar gündelik hayatlarını devam ettirebildikleri ve kendilerine yerleşebileceği bir bölge (gezegen yörüngesinde ya da boşlukta) aramaları için uzaya gönderilecek. Bu sırada yapacakları maden araştırmaları koloninin temel geçimini sağlayacak unsurdur. Bu insanlar için uzayda yepyeni bir hayat kurulması gerekli. Bu hayatın kurulabilmesi için yaşamı ve araştırmaları destekleyen mekânlara ihtiyaç var. Burada karşımıza çok ciddi engeller çıkacak; istasyonun uzaya çıkarılması, yıldızlardan gelen radyasyon, başıboş meteorlar, gezegenlerin kütle çekimleri ve tabii ki de yaşamı destekleyecek sürdürülebilir bir ortam kurmak.
İnsanlığın bu arayışında gündelik yaşamlarını devam ettirebildikleri bir uzay istasyonunu sonsuz uzayın tüm zorluklarına karşı tasarlayabilir misin?
Birincilik Ödülü: 5000 TL / Ekip + Sertifika / Kişi
İkincilik Ödülü: 3000 TL / Ekip + Sertifika / Kişi
Üçüncülük Ödülü: 2000 TL / Ekip + Sertifika / Kişi
01.01.2024 Şartnamenin yayınlanması, yarışma duyurusu, başvuruların ve soruların alınmaya başlanması
01.02.2024 Soruların cevaplarının yayınlanması
01.06.2024 Başvuruların sona ermesi ve projelerin teslimi
15.06.2024 Jürileri değerlendirmesinin sonuçlanması
30.06.2024 Sonuçların çevrimiçi duyurulması
Ödül töreni web sitesi ve sosyal medya üzerinden duyurulacaktır.
Jüri üyelerinin görev tanımı “katılımcıların sorularının takvim içerisinde cevaplanması”, “ürünlerin öğrenci kategorisinde değerlendirmesini kapalı bir katılımcıya kör inceleme ile tutanak altına alarak yapılması” ve “ödül alanların ve sonuçların felsefî, bilimsel ve teknik incelemeden geçmesini teyit etmek”tir.
Jüri Başkanı: Doç. Dr. Emre Kavut, İç Mimar / Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Prof. Dr. Mehmet Emin ÖZEL: Fizik, Astronomi, Astrofizik / FSMV Işık Üniversitesi
Doç. Dr. Elif Özdoğlar: İç mimar / Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
Dr. Sura Kılıç: İç mimar / Rumeli Üniversitesi, Creative Strategist / Atlas Space
Ahmet Burçin Gürbüz: Mimar, CEO / Atlas Space
Bahadır Onur Güdürü: Uzay ve Havacılık Mühendisi / BAYKAR
Filiz Dağ: Endüstriyel Tasarımcı, Digital Rönesans AŞ Kurucu Başkanı
Gizem Karayel: İç mimar, Yapımcı / 3+ Prodüksiyon
Raportörlerin görevleri soru, cevap ve jüri incelemesi aşamalarında jüri üyelerine yardımcı olmak, görüşleri yazılı ve imzalı kayıt altına almak aşamalarında yardımcı olmak şeklindedir.
Zehra Yaren Aykut: Mezun Mimar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ)
Ayşe İrem Sözen: Mimarlık Lisans Öğrencisi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ)
Muzaffer Eser: Fizik Lisans Öğrencisi, Ankara Üniversitesi
Abdullah Çerkezoğlu: Uzay Müh. Yüksek Lisans Öğrencisi, İstanbul Teknik Üniversitesi
Berfin Aykal: Bilgisayar Mühendisi ve Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı, Bartın Üniversitesi
Mehmet Gümüş: Yazılım Geliştirme, Dokuz Eylül Üniversitesi
Ahmet Enes Karakaş: Jeofizik Mühendisliği Lisans Öğrencisi, İstanbul Teknik Üniversitesi
Eda Korul: Mimarlık Lisans Öğrencisi, İstanbul Üniversitesi
Metehan Bağçeci: Mimar Mezun, Bozok Üniversitesi
Yardımcı ekipler: ARC’24 Ekipleri
Yarışmanın internet adresi: https://www.yenidunya.space/ana-sayfa
Sosyal medya: https://www.instagram.com/yenidunyayarismasi/?hl=tr
Başvuru formu : https://forms.gle/4B2AQt4BCC5qcBHo7