2021 yılında kurulan Space Exploration Society (Uzay Keşif Topluluğu veya kısaca UKET) tarafından düzenlenen "Yeni Dünya: Mars Fikir Yarışması"nın son başvuru tarihi 14 Mayıs 2023.
AMAÇ: “UZAY’DA YAŞAM VE MİMARİ” konusunu ele alan bir “FİKİR YARIŞMASI” hedeflenmektedir. Ülkemizin uzay çalışmalarında önemli bir atılım göstermesi ve kritik bir eşiğe geldiği bu dönemde hedefimiz ülkemizde yapılan uzay çalışmalarına daha fazla ilgiyi sağlamaktır.
YAKLAŞIM: Ülkemizde uzay yaşamı ve mimarisi konusunda tecrübeli ve önemli işlere imza atmış uzmanlardan oluşan jüri ekibimiz ile yarışma katılımcılarımızın buluşturulması ve bu konuda yeni yetenekler yetiştirilmesine olanak sağlamak yaklaşımı ele alındı.
KONU: Mars’a ilk kez gidecek bir ekip için sürdürülebilir bir uzay yaşamı kurgulanması beklenmektedir. Mars’ın zorlayıcı iç ve dış koşullarında kaynak, ortam ve yaşanabilir alan tasarımı ve inşası konularını içeren bir fikir yarışması düzenlenmesi hedeflendi.
ÖĞRENCİ TASARIM YARIŞMASINA KATILABİLECEK ÖĞRENCİLER VE İLGİLİ BÖLÜMLER:
Yarışma tüm üniversite öğrencilerine açık olmakla birlikte, Türkiye’de aktif eğitim yapan üniversitelerdeki; “Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Jeoloji Mühendisliği ve Jeoloji” bölümlerinden lisans ve ilgili diğer ön lisans öğrencilerinin katılması veya ekiplerde yer alması önerilmektedir.
Yarışma katılım ekibi, herhangi bir lisans veya önlisans bölümünde okumakta olan öğrencilerden oluşabilir.
Ekipler 2 ile 6 kişi arasında oluşacak şekilde -zorunlu olmamakla birlikte- “en fazla 2 danışman desteği” ile yarışmaya katılabilirler. Yarışma katılım formunu her ekipten sadece bir kişinin ekip adına doldurması gerekmektedir. Ekip üyelerinin ayrı ayrı başvurmamalarını sadece bir başvurunun dikkate alınacağı göz önünde bulundurulacaktır. Yarışmaya katılan projelerin daha önce başka bir yerde kullanılmamış olması ve başka yarışmalara katılmamış olması, özgün olması şartı aranmaktadır.
Not: Öğrencilerden oluşacak yarışma ekiplerine destek olacak danışmanların en az lisans düzeyinden diploma sahibi olmaları gerekmektedir. Danışmanlar “yarışma ekibi” üyesi olarak belirtilmeyecektir. Ödüller “yarışma ekibi” üyelerine verilecektir.
FİKİR YARIŞMASININ FELSEFESİ ve MOTİVASYONLARI:
Aşağıdaki sorular yarışmacıların tasarım aşamasını kurgularken üzerinde düşünmesi amacıyla hazırlanmıştır.
1. Dünyadaki kaynakların tükenmesi ve insan nüfusunun artması nedeniyle alternatif yaşanabilir gezegen araştırmalarının artması ve bunun sonucu olarak en olası gezegenin Mars olduğunun tespit edilmesiyle bu kızıl gezegende üs kurulması mümkün mü?
2. Mars; dünyamıza çarpabilecek bir asteroid, insan kaynaklı savaş ya da bir afet sonucunda insanlığın soyunu devam ettirme olasılığını artırması amacına yönelik bir gezegen olabilir mi?
3. Yeni mimarlık ve mühendislik teknikleriyle Mars koşullarında sürdürülebilir ve dışarıya bağımsız bir yaşam alanı kurabilmek nasıl mümkün olabilir?
4. Mars gezegenindeki kaynaklar yeni bilimsel keşifler yapılması için kullanılabilir mi?
TASARIM VİZYONU:
1. İLK YERLEŞİM VE YAŞAM BİRİMİ TASARIMI: 10 astronot ve en az 750 m3/kişi için “ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayan mekânlar” tasarlanması. Dış koşullara karşı korunaklı olacak şekilde; felsefesi, mimari ve mühendislik programı, üretim tekniği, malzeme, form, tasarım teması SERBEST
2. TASARIMCILARDAN İSTENEN MEKANLAR VE NİTELİKLERİ: Astronotların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacak, fiziksel gelişimini destekleyecek, mental sağlıklarını düzenleyecek, bilimsel araştırmalar ve enerji üretimi için gerekli mekanların bulunması istenmektedir.
3. RAPORDA İSTENENLER: Tasarımcıların Marstaki olumsuz koşullara karşı buldukları çözüm yollarını, tasarladıkları üssü sürdürülebilir bir şekilde dışarıya nasıl bağımsız hale getirdiklerini ve üssün inşaa sürecini açıklamalarını beklenmektedir.