19. Venedik Mimarlık Bienali’nin Teması Açıklandı

10 Mayıs – 23 Kasım 2025 tarihleri arasında düzenlenecek olan Venedik Mimarlık Bienali’nin başlığı ve teması açıklandı.

19. Uluslararası Mimarlık Sergisi

Venedik Bienali başkanı Pietrangelo Buttafuoco ve 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi küratörü Carlo Ratti, 2025 Mimarlık Bienali’nin başlığını ve temasını duyurdu. Bienal 10 Mayıs – 23 Kasım 2025 tarihleri arasında Giardini, Arsenale ve Venedik’in çeşitli mekanlarında gerçekleşecek.

Aynı gün, atölye çalışmaları Eylül 2024’te başlayacak olan -lisans öğrencileri, lisansüstü öğrenciler ve 30 yaşın altındaki yeni çalışanlar için düzenlen- Biennale College Architettura’nın ikinci edisyonu da sunuldu.

2025 Mimarlık Bienali’nin Başlığı ve Teması

2025 Mimarlık Bienali’nin başlığı; Intelligens. Natural. Artificial. Collective. (Zeki. Doğal. Yapay. Kolektif.) olarak belirlendi. Carlo Ratti bu seçimlerini şu sözlerle açıkladı:

“Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin başlığı genellikle hem İngilizce hem de İtalyanca olarak açıklanıyor. 2025 yılında ise başlık için tek bir ortak kelime olan ‘intelligens’ tercih edildi. Intelligens başlığı, modern bir terim olan ‘intelligence’ (zeka) ile bağlantılı bir kelime, ama aynı zamanda daha geniş, bir dizi ilişkili anlamı da çağrıştırıyor. Örneğin son hece olan ‘gens’, Latince’de ‘insanlar’ anlamına geliyor. Günümüzdeki yapay zekaya karşı sınırlı odağın ötesinde; kapsayıcı, çoklu ve yaratıcı bir zeka öneren yeni ve kurgusal bir kök ortaya çıkıyor.

19. Uluslararası Mimarlık Sergisi, yapılı çevre ve onu oluşturan diğer disiplinleri kapsayacak. Mimarlık merkezde olacak ama tek başına olmayacak. Sanat, mühendislik, biyoloji, veri bilimi, sosyal ve politik bilimler ve diğer disiplinleri birleştirirken her birini kentsel mekanın maddeselliğine bağlayan genişletilmiş bir alanın parçası olacak.

Yapılı çevre, atmosfer emisyonunun en büyük kaynaklarından biri ve bu da mimarlığı gezegenimizin bozulmasında başlıca suçlulardan biri haline getiriyor. İklim krizinin etkileri hızla artarken, bu rolü kabul etmek zorunda mıyız, yoksa hala etkili ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilecek, değerli ve kozmetik olmayan çözümler sunabilir miyiz?

Sergi, akılcı çözümlerle ileriye dönük bir yol gösterecek. Sınırlı kaynaklar, bilgi veya güçle birlikte çevreye uyum sağlama yeteneğini gösteren ve yeni ‘zeka’ tanımını keşfeden bir koleksiyon sunulacak.

Nesneler, yapılar ve kent planları, çoklu ve geniş bir zeka ekseni boyunca -doğal, yapay, kolektif ve bu üçünün kombinasyonları olarak- bir araya gelecek. Bazı fikirlerin başarısız olma ihtimali olsa da bazıları bizi kurtuluşa doğru yönlendirebilir.

Sergide mimarlar, doğal evrimsel süreçleri uyaran ve onları yönlendiren ‘mutajenler’ olarak konumlandırılacak. Birçok disiplinin bir arada bulunduğu bu serginin temelinde, deneme yanılma yoluyla mevcut durumun dönüşümünü hızlandırma ve bu süreç sayesinde daha iyi bir gelecek yaratma umudu yatıyor.”

Dört Adet Metodolojik Temel Üzerine Kurulan Sergi

Disiplinler Ötesi: Mimari projeler, bilimsel bilgiyi doğru ve etkili kullanma amacıyla çeşitli profesyoneller arasındaki işbirlikleri ile şekillendirilecek.

Living Lab: Giardini’deki Merkezi Pavyon 2025’te yenileneceğinden dolayı, yerini; Venedik’i ve Bienal Sergi mekanlarının açık alanlarını bir Living Lab olarak kullanacak ve etkileşimli zeka biçimlerini bir araya getirecek bir dizi özel proje alacak.

Fikir Alanı: Kriz zamanlarında, tasarım konusunda işbirlikçi bir yaklaşım benimsenmesi gerekiyor. 7 Mayıs 2024’ten itibaren Bienal’in web sitesinde, fikirlerin sunulması için kamusal bir mekân açılacak. Bu sayede farklı seslerin, vizyonların ve önerilerin bir arada bulunması için uygun ortam yaratılacak.

Döngüsellik Protokolü: Sergi, döngüsellik için benzersiz hedefler belirlemeyi amaçlıyor. Kültürel etkinliklerin geleceği için yönergeler ve standartlar tanımlamak üzere bir Döngüsellik Manifestosu geliştirilecek.

Küratör Tarafından Katılımcı Ülkelere Yönelttiği Öneri

Ulusal Pavyonlar ve Uluslararası Sergi arasında uyum yakalamak adına, katılımcıların “bir mekan, bir çözüm” ortak temasına odaklanması teşvik ediliyor. Ratti’ye göre her ülke masaya bir başarı getirirse, birlikte geleceğe uyum sağlamak için küresel bir paket oluşturabiliriz.

Etiketler

Bir yanıt yazın