Klaus Littmann’dan Sürdürülebilirlik ve Küresel Isınma Üzerine Bir Mesaj: Arena For a Tree

Klaus Littmann'ın Arena for a Tree adlı eseri ilk kez Venedik'te sergileniyor. Enstalasyon, küresel ısınma ve sürdürülebilirlik üzerine dokunaklı bir mesaj vermeye hazırlanıyor.

Tarihi Arsenale’nin arka planında yer alan geçici enstalasyon, merkezinde tek bir kahramanı olan bir gemi gibi duruyor: Ağaç.

Uzaktan bakıldığında filizlenen bir tohum kapsülüne benzeyen Arena for a Tree, yakından bakıldığında ise aynı anda hem heykel, hem mimari, hem de bir podyum.

Tribün üç sıra oturma yeri sunuyor ve aynı anda 50 kişiyi ağırlayabiliyor, bu da samimi bir deneyim ve kökleri bir su havuzuna daldırılmış canlı ağaçların ideal bir görüntüsünü yaratıyor.

Bienal’in “Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere” başlıklı ana sergisinden ilham alan Arena for a Tree, göç ve kimlik temalarını irdeliyor.

Enstalasyonda yer alan kel servi ağacı (Taxodium distichum), uzun jeolojik çağlar boyunca dünyanın çeşitli bölgelerine özgü olmuş.

Mevcut yaşam alanı öncelikle Orta ve Güney Amerika’nın geniş alanlarını kapsarken küresel ısınmanın yaklaşan hayaleti Avrupa’da kök salma potansiyeline işaret ediyor.

Dayanıklı ve sert olan bu ağaç, ıslak, tuzlu, kuru veya bataklık gibi çok çeşitli toprak türlerine uyum sağlıyor ve dantelli iğnelerinin kızıl-kırmızı sonbahar rengi ile dikkat çekiyor.

“Kel servi, günde 800 litreye kadar sel suyu pompalama, çevresindeki atmosferi soğutma, kasırga seviyesindeki rüzgarlara ve fırtınalara ve aşırı sıcaklıklara dayanma gibi olağanüstü bir yeteneğe sahip. Bu da onu iklim değişikliğinin zorluklarına ve özellikle Venedik’in karşılaştığı bazı zorluklara karşı özellikle dirençli kılmakta.” 

Avusturya’nın en büyük kamusal sanat enstalasyonu olan ve 2019’da Klagenfurt’taki Wörthersee Stadyumu‘nun futbol sahasına 14 metre yüksekliğe kadar 299 ağacın yerleştirildiği FOR FOREST: The Unending Attraction of Nature’ın sonsuz bir imgesi ve evrimi.

Kulturstiftung Basel H. Geiger’in bu uzun süreli turne projesi, ilk olarak 2021’de Basel’deki Münsterplatz’da eşlik eden Tree Connections sergisiyle ve 2022 baharında Zürih’teki Swiss National Museum’un iç avlusunda sergilendi.

Üçüncü ve son varış noktası olan Venedik, bir başka kritik küresel çevre unsuru olarak suyu da içeren ilk yer.

Littmann tarafından tasarlanan ve mühendislik çalışması Schnetzer Puskas Engineers tarafından hazırlanan Arena, ahşap kaburga ve çıtalardan oluşan sepet benzeri, 7 metre yüksekliğinde yarı saydam bir yapıdan oluşuyor.

Kavisli ve kertikli lamine kirişleri üstte bir gergi halkası, altta ise çelik bir sıkıştırma kayışı ile birbirine bağlanmış.

Plan görünümünde, yapının ve iç tribünün tasarımı, büyüme halkalarının eş merkezli deseniyle enine kesitte bir ağacın gövdesini temsil ediyor.

Klaus Littmann’ın zekice izole ettiği şey, dünyaya bakışımızı anlık olarak yeniden düzenleyebilir.

Sanatçı ve küratör, geniş kitleleri her şeyi kapsayan bir deneyime katılmaya davet etme konusunda deneyim sahibi.

 

”Ağaçlar yapraklandığında, onlarda bir umut ışığı görürüz. Yapraklarını döktüklerinde ise geçiciliği düşünürüz. Ağaç bir yaşam belirtisi, türlerin çeşitliliğinin bir temsilcisi ve küresel ekosistemin kırılganlığının bir tanığı.”

Stadyum Ormana Dönüşürse

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın