Koruma Altındaki Pandalar İçin Açık Hava Pavyonları

EID Architecture, Çin'in Chengdu kentinin eteklerine yakın bir ulusal koruma parkında önemli bir proje olan Panda Pavilions'ı tamamladı. Chengdu Ulusal Dev Panda Araştırma ve Yetiştirme Merkezi, pandaların korunması konusunda dünyanın önde gelen araştırma enstitülerinden biri ve EID Architecture tarafından tasarlanarak halka yeni açılan dört panda çadırından oluşan bir bölüme de ev sahipliği yapıyor.

Pavyonlar pandaların davranışlarının ve faaliyetlerinin incelenmesi için araştırma laboratuvarları da içeriyor. Dev pandalar için bir bakım merkezi olarak disiplinler arası bir işbirliğini geliştirmek için planlanan yapılar, aynı zamanda topluma eğitim ve eğlence amaçlı hizmet vererek her yıl milyonlarca panda meraklısını kampüsü ziyaret etmeye çekiyor.

Tasarım, doğa ile sürekli bir bağlantı sağlarken, pandalar için bir açık hava oyun alanı görevi gören dört açık hava dairesel avlu etrafında düzenlenmiş. Çin’in ve dünyanın dört bir yanından farklı bir izleyici kitlesini eğitmeyi, eğlendirmeyi ve onlara ilham vermeyi amaçlayan panda pavyonları, bilim, eğitim, sanat ve eğlenceyi harmanlayan benzersiz bir kültürel deneyim sunuyor.

Chengdu çayırlarının doğal manzarasından yola çıkan panda pavyonlarının tasarımı, mimari ve peyzajın bir birleşimi olarak hayata geçirilmiş. Halka şeklindeki dört pavyon, pandalar için teraslı açık alanı çevreleyen parkın ormanlık yamaçlarına yerleştirilmiş. Bağlantılı yollar ve setli izleme galerileri, panda alanını teftiş ve yaya bölgesinden ayıran sorgulanan fiziksel sınırları koruyarak, ziyaretçilere pandaları nispeten yakın mesafeden gözlemlemek için çeşitli bakış açıları sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Oluşumlar, belirli yerlerde arazinin üzerinde yükselirken ve diğer bölümlerde arazinin içine batar şekilde planlanmış. Pavyonların halkalarının, panda diyetinin merkezinde yer alan bambu filizlerinin saklanması için depo alanları gibi personelin idari alanları ve destek alanlarının yanı sıra panda iç mekan aktivite alanlarına ve yaşam alanlarına ev sahipliği yapması düşünülmüş.

Yapılarda, panda araştırma ve koruma için belirlenmiş etkileşimli sergiler ve eğitim alanlarına da yer verilmiş. Projede, mimariyi koruma tabanı doğal çevre topografyası ile bütünleştirilmiş.

Pavyon cepheleri, çevredeki bambu korusunun dikey duruşlarını yansıtan ahşap damarlı alüminyum kanatların dikey eklemleriyle oluşturulmuş.

Binalar, açık, yarı açık ve tamamen klimalı alanlar olmak üzere üç bölgeye ayrılmış. Bina alanının yaklaşık yüzde 55’inde enerji tüketimini ve karbon ayak izini azaltmak için doğal havalandırma kullanılarak bir dizi çevre dostu nefes alan mimarinin şekillenmesine katkıda bulunulmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın