Pekin’deki İlk Dikey Tarım Merkezi: Vertical Farm

Pekin’deki İlk Dikey Tarım Merkezi: Vertical Farm

Van Bergen Kolpa Architects, bahçecilik şirketi AgriGarden ve Çin Tarım Bilimleri Akademisi CAAS için Çin'in kentsel gıda üretimine yönelik ilk inovasyon merkezinin tasarımını tamamladı.

Çin’in büyük metropollerinde yaşayan milyonlarca kişiye yeşil ve sağlıklı gıda tedarik edebilmek için üretimin mümkün olduğunca şehrin içine ve çevresine entegre edilmesi gerekmiş. Pekin’de inşa edilen dikey çiftlik ile, düşük bir ayak izi üzerinde istiflenmiş bahçecilik şeklinde bir çözüm sunulmuş. Bina, Çin’in başkenti Pekin’in merkezindeki Çin Tarım Bilimleri Akademisi kampüsü içerisinde inşa edilmiş.

Cam cepheleri, anıtsal giriş holü ve işlevlerin dikey yapılandırılmasıyla dikkat çeken proje ile kentsel tarım kavramına mimari bir yüz kazandırılmış. Suyun yeniden kullanımı, pasif ısı kazancı ve doğal soğutma ile bina, kentsel çevrede gıdanın nasıl sürdürülebilir bir şekilde üretilebileceğini de göstermiş.

Dikey Çiftlik, Pekin’in ve Çin’in meyve ve sebze yetiştiriciliği alanındaki inovasyon merkezi olan Çin Tarım Bilimleri Akademisi kampüsünde inşa edilmiş. Üç katlı şeffaf bina, kampüsün araştırma tesislerinin önemli bir parçasını oluşturmuş.

Üç kata yayılan 3.500 metrekarelik bina, anıtsal bir giriş holü etrafında bir dizi yenilikçi dikey yetiştiriciliğe ev sahipliği yapacak şekilde planlanmış.

Binanın içinden geçen eğitici bir rota ile ziyaretçilerin açık arazideki meyve ve dut ağaçlarını, otomatik dikey marul yetiştiriciliğini, LED ışık altında meyve yetiştiriciliğini ve gün ışığı altında domates ve salatalık yetiştirilen bir çatı serasını deneyimlemeleri sağlanmış.

Bu binada bir damla su bile israf edilmemiş. Bitkiler sulanırken arta kalan suyun geri dönüştürülerek yeniden kullanılması planlanmış. Binanın iklimlendirmesi için doğal havalandırma ve buharlaşmaya dayalı soğutma kullanılmış. Isıtma için ise güneş enerjisi kaynaklı pasif ısı ve LED aydınlatmadan kalan ısı değerlendirilmiş.

Proje, tarımsal ve kamusal işlevinin altını çizen çelik ve camdan oluşan bir heykel şeklinde tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın